CD&V en LDD verrast over extra geld voor VRT

woensdag 21 mei 2008

Vlaams minister van Media Geert Bourgeois heeft een voorstel gelanceerd om de VRT een bijkomende financiering van 40 miljoen euro te geven voor de periode 2008-2011. Op die manier zou de openbare omroep de doelstellingen die werden vastgelegd in de beheersovereenkomst makkelijker kunnen combineren met het kwaliteitscriterium dat men van VRT verwacht. Niet iedereen blijkt echter even blij te zijn met deze gift…

J


urgen Verstrepen van Lijst Dedecker reageerde, in een reactie aan Belga, heftig: "Ik vind dit onvoorstelbaar. Dit gaat in tegen de beloftes die Bourgeois gedaan heeft." Dit zegt ook Filip Dewinter van Vlaams Belang. Dewinter wil dat de beslissing ongedaan wordt gemaakt tot er meer duidelijkheid is. Minister Bourgeois had volgens hen beloofd om te wachten op de resultaten van de audit die het Rekenhof zou uitvoeren. Het blijkt echter lang wachten op de resultaten en daar stelt Verstrepen zich vragen bij, net als bij het rapport waaruit blijkt dat de VRT in 2007 zo'n tweeënhalf miljoen euro meer heeft kunnen besparen dan afgesproken was, goed voor een besparing van 12,7 miljoen euro.

Ook mediaspecialist Carl Decaluwé van de CD&V is verrast. Hij vindt het vreemd dat de 40 miljoen euro meteen in één keer aan de openbare omroep wordt gegeven. Volgens Decaluwé was het misschien wel beter geweest om de openbare omroep eerst bijvoorbeeld 10 miljoen euro te verstrekken om vervolgens het rapport van het Rekenhof af te wachten.

SP.A en Groen! zijn dan wel weer tevreden met de beslissing van de mediaminister. Volgens Groen! geeft minister Bourgeois door deze beslissing toe dat de partij het al langer bij het rechte eind had. Groen! zei immers al langer dat de VRT ondergefinancierd is geweest.

Volgens SP.A doet het rapport van het Rekenhof zelfs helemaal niet ter zake: dat gaat over cijfers uit het verleden en zal geen oplossing bieden voor de nakende financiële problemen. Daarom vindt de partij de extra tegenmoetkoming een goed initiatief.

Bron: De Standaard

DOSSIER: Crisis bij de VRT

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'F.C. De Kampioenen' - Het Gala van de Gouden K's 2017 (foto: TVvisie - © Timmy Vanheel 2018)

Billie is gezakt voor turnen en Pol vindt dat een ramp. Hij schakelt de Kampioenen in om Billie te laten ervaren dat sport tof is, met desastreuze gevolgen. Pascale vindt ondertussen dat Marc iets van zijn leven moet maken en zet hem aan tot solliciteren. Maar dat moet achter de rug van Bieke gebeuren, die de bemoeienissen van Pascale niet apprecieert.

'F.C. De Kampioenen', om 20.10 uur op Eén.

Dossiers