Bent en Peter naar finale 'De Slimste Mens': exit Ann De Bie

woensdag 27 januari 2010

Dat Linda De Win de finale van 'De Slimste Mens ter Wereld' zou spelen, was al langer duidelijk, maar nu is ook bekend tegen wie zij het in die finale zal opnemen. Peter Vandermeersch en Bent Van Looy verzekerden zich in de aflevering van woensdag 27 januari van een plekje in de finale. Van Looy deed dat bovendien met een klinkende overwinning. Maar wat moet de kijker allemaal weten over deze finalisten?

Drie kandidaten nemen deel aan de finale van 'De Slimste Mens ter Wereld', en met elk van hen werd dit seizoen een mooi parcours afgelegd.

BENT VAN LOOY: DE BEHAVIOURISTISCHE BLES
Bent Van Looy, wonend in Parijs, bezocht het vaderland af en toe, en zetelde tien keer in de show. Hij maakte indruk met zijn kennis, maar meer nog door wie hij is. Een goed geknipte gentleman, absoluut, een muzikale mens met aandacht voor de juiste sokken en de juiste strik, maar bovenal een rustig man, een waarnemer. Herman Van Rompuy mag de ‘rustige vastheid’ als streven hebben, Bent Van Looy incarneert ze. Minzaam nam hij telkens plaats, verwonderd kijkend naar links en rechts, naar de andere kleurrijke kandidaten. Meer dan eens imponeerde hij door zijn kennis van kunst en cultuur, maar ook door de innemende manier waarop hij blijk gaf van een absoluut analfabetisme waar het sport aangaat. Desalniettemin een competitieve uitdager. Won woensdag op indrukwekkende wijze, wordt de finale een administratieve formaliteit?

PETER VANDERMEERSCH: DE SMET VAN HET TIJGERMUTSJE
Er is Peter Vandermeersch. In zijn allereerste aflevering van dit seizoen is hij, naar eigen zeggen, jaren in één keer verouderd. Psychologische duiding is in deze niet erg moeilijk. Jarenlang al kende deze algemeen hoofdredacteur van De Standaard en Het Nieuwsblad slechts één smet op zijn blazoen, de smet van het tijgermutsje. Had hij dat ene woord ‘tijgermutsje’ zeven jaar geleden gezegd, toen hij deelnam aan het allereerste seizoen van dit programma, dan had hij toen meer dan één aflevering er ingezeten. Maar neen, hij gaf duiding en informatie over zowat elke Congolese wettekst, vloog eruit, en zou jarenlang zelfs niet kijken naar het programma, nukkig en morrend. En dan kom je terug en zit je in je eerste aflevering tegen het fenomeen Linda De Win. Peter toonde zich verbeten, hij zou het deze keer anders en beter doen, hij beet zich vast in het spel, won zelden, maar bleef overleven. Zijn billen vormden zich naar het finalestoeltje. Peter zag en kwam, elf keer. Hij is sinds dinsdag terug, haalt hij het ook donderdag?

LINDA DE WIN: DE RAVISSANTE ZWARTHARIGE SINGLE
La la la la la la, lovely Linda, dat zong Paul McCartney en zoals wel vaker is de dichter een ziener. Linda kwam, zag (niet altijd) en overwon. Elf keer nam ze deel, vijf keer won ze. Linda zag niet meteen alles, en niet iedereen zag meteen hoe lovely Linda eigenlijk wel niet is. Maar dat veranderde. Na elf deelnames kreeg de ravissante zwartharige single voldoende aanzoeken om jaren te kunnen daten, en een fanbasis om u tegen te zeggen. Een dartelende journaliste en een stralende historica is het, immer op zoek naar waarheid en winst. Ze is het gewoon om bij politici op zoek te gaan naar wat ze verbergen, maar achterhaalt ze ook de listige tactieken van haar rivalen, komt ze de juiste antwoorden op het spoor? De voorbije zeven seizoenen won er slechts één keer een vrouw, wordt dit de tweede keer?

Word 'fan' van TV-Visie op Facebook


DOSSIER: De Slimste Mens ter Wereld (2009-2010)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Chateau Meiland' (foto: Play5 - © SBS Belgium 2021)

Feest bij de familie Meiland want kleine Claire is jarig en mag drie kaarsjes uitblazen. En dat vieren ze groots met pannenkoeken, een nieuwe trampoline én eten van de snackbar. Maar als echte driejarige, zit ze midden in de peuterpuberteit dus niets is leuk en alles is gewoon 'nee'. Ook het antwoord op de vraag of ze blij is met haar nieuwe reuze trampoline, nee! Om hun nieuwe leven in Nederland goed te beginnen, besluit de familie om eindelijk weer eten bij de snackbar te kopen. Na twee jaar in Frankrijk lusten ze wel wat frikandellen.

'Chateau Meiland', om 20.35 op Play5.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 00:10
  Journaallus
  09:00
  Winterbeelden
 • 01:00
  Canvaslus
  09:00
  Winterbeelden
 • 07:55
  Mush Mush & de Zwammetjes
  08:20
  Grizzy & the Lemmings
 • 07:55
  VLOGLAB Secrets #Stories
  08:15
  De Buurtpolitie - Extra
 • 07:25
  Masterchef Australia
  08:00
  Geen uitzending
 • 01:15
  Onderbreking
  11:10
  Sturm der Liebe
 • 00:30
  Geen Uitzending
  12:15
  True Grit
 • 07:45
  The Mr. Peabody & Sherman Show
  08:05
  SheZow
 • 06:00
  Joe
  10:30
  Onderbreking
 • 07:50
  Geen uitzending
  08:00
  Roger van Damme: Desserts
 • 01:10
  Geen uitzending
  08:00
  Charmed
 • 06:00
  NRJ : 6 - 10 met Michaël Joossens en Julie Vermeire
  10:00
  Zenderonderbreking
 • 07:45
  Vlaanderen Kookt
  08:00
  Nuances
 • 20:25
  Herhalingslus
  17:00
  "Z-Extra - Panelgesprek virtuele jobbeurs Thomas More en KU Leuven"
 • 07:00
  Goeiemorgen morgen
  08:00
  al-1-maar-hits
 • 07:37
  Het zelfbouwhuis
  07:59
  Leefruimte inrichten 1
 • 07:00
  Institutionele Zaken - De Koepelzaal
  12:00
  Algemeen Beleid - De Koepelzaal Live
 • 07:40
  Goedemorgen Nederland
  08:00
  NOS Journaal
 • 07:49
  NOS Journaal
  08:00
  NOS Journaal met gebarentolk
 • 07:50
  Waffie, de wonderhond
  08:00
  Zin in Zappelin