Bent en Peter naar finale 'De Slimste Mens': exit Ann De Bie

woensdag 27 januari 2010

Dat Linda De Win de finale van 'De Slimste Mens ter Wereld' zou spelen, was al langer duidelijk, maar nu is ook bekend tegen wie zij het in die finale zal opnemen. Peter Vandermeersch en Bent Van Looy verzekerden zich in de aflevering van woensdag 27 januari van een plekje in de finale. Van Looy deed dat bovendien met een klinkende overwinning. Maar wat moet de kijker allemaal weten over deze finalisten?

Drie kandidaten nemen deel aan de finale van 'De Slimste Mens ter Wereld', en met elk van hen werd dit seizoen een mooi parcours afgelegd.

BENT VAN LOOY: DE BEHAVIOURISTISCHE BLES
Bent Van Looy, wonend in Parijs, bezocht het vaderland af en toe, en zetelde tien keer in de show. Hij maakte indruk met zijn kennis, maar meer nog door wie hij is. Een goed geknipte gentleman, absoluut, een muzikale mens met aandacht voor de juiste sokken en de juiste strik, maar bovenal een rustig man, een waarnemer. Herman Van Rompuy mag de ‘rustige vastheid’ als streven hebben, Bent Van Looy incarneert ze. Minzaam nam hij telkens plaats, verwonderd kijkend naar links en rechts, naar de andere kleurrijke kandidaten. Meer dan eens imponeerde hij door zijn kennis van kunst en cultuur, maar ook door de innemende manier waarop hij blijk gaf van een absoluut analfabetisme waar het sport aangaat. Desalniettemin een competitieve uitdager. Won woensdag op indrukwekkende wijze, wordt de finale een administratieve formaliteit?

PETER VANDERMEERSCH: DE SMET VAN HET TIJGERMUTSJE
Er is Peter Vandermeersch. In zijn allereerste aflevering van dit seizoen is hij, naar eigen zeggen, jaren in één keer verouderd. Psychologische duiding is in deze niet erg moeilijk. Jarenlang al kende deze algemeen hoofdredacteur van De Standaard en Het Nieuwsblad slechts één smet op zijn blazoen, de smet van het tijgermutsje. Had hij dat ene woord ‘tijgermutsje’ zeven jaar geleden gezegd, toen hij deelnam aan het allereerste seizoen van dit programma, dan had hij toen meer dan één aflevering er ingezeten. Maar neen, hij gaf duiding en informatie over zowat elke Congolese wettekst, vloog eruit, en zou jarenlang zelfs niet kijken naar het programma, nukkig en morrend. En dan kom je terug en zit je in je eerste aflevering tegen het fenomeen Linda De Win. Peter toonde zich verbeten, hij zou het deze keer anders en beter doen, hij beet zich vast in het spel, won zelden, maar bleef overleven. Zijn billen vormden zich naar het finalestoeltje. Peter zag en kwam, elf keer. Hij is sinds dinsdag terug, haalt hij het ook donderdag?

LINDA DE WIN: DE RAVISSANTE ZWARTHARIGE SINGLE
La la la la la la, lovely Linda, dat zong Paul McCartney en zoals wel vaker is de dichter een ziener. Linda kwam, zag (niet altijd) en overwon. Elf keer nam ze deel, vijf keer won ze. Linda zag niet meteen alles, en niet iedereen zag meteen hoe lovely Linda eigenlijk wel niet is. Maar dat veranderde. Na elf deelnames kreeg de ravissante zwartharige single voldoende aanzoeken om jaren te kunnen daten, en een fanbasis om u tegen te zeggen. Een dartelende journaliste en een stralende historica is het, immer op zoek naar waarheid en winst. Ze is het gewoon om bij politici op zoek te gaan naar wat ze verbergen, maar achterhaalt ze ook de listige tactieken van haar rivalen, komt ze de juiste antwoorden op het spoor? De voorbije zeven seizoenen won er slechts één keer een vrouw, wordt dit de tweede keer?

Word 'fan' van TV-Visie op FacebookDOSSIER: De Slimste Mens ter Wereld (2009-2010)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Londen, 1970. De jonge Farrokh Bulsara heeft een baantje op de luchthaven van Heathrow, maar droomt van een carrière als muzikant. Na een optreden van de band Smile biedt Farrokh zijn diensten aan omdat hun leadzanger net is opgestapt. De band Queen wordt geboren en Farrokh verandert zijn naam in Freddie Mercury. De rest is geschiedenis. Queen wordt een van de grootste rockbands aller tijden en heeft wereldwijd succes met hits als 'Bohemian Rhapsody', We Will Rock You', 'We are the Champions' en 'Radio Ga Ga'. In 1985 staat de band op het legendarische concert Live Aid. Niet lang daarna wordt bij Mercury zelf aids geconstateerd.

'Bohemian Rhapsody', film uit 2018 met Rami Malek als Freddie Mercury, om 21.25 uur op Eén.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 14:05
  Het hoogste bod
  14:35
  Les Petits Meurtres d'Agatha Christie
 • 10:00
  Ketnet Junior
  19:05
  Life and death in paradise
 • 13:30
  De mooiste sprookjes van Grimm
  14:30
  Prinsessia
 • 13:35
  Chicago P.D.
  14:40
  Baba Yega
 • 13:40
  Rich House, Poor House
  14:35
  Helse bruiden
 • 11:25
  The Big Bang Theory
  14:30
  Men in Black
 • 14:00
  Xena, The Warrior Princess
  15:00
  Relic Hunter
 • 14:20
  Beestig
  14:50
  Lang Leve Koning Julien
 • 10:55
  Joe
  16:05
  Vinger aan de poot
 • 14:20
  Het feestmenu van ...
  15:20
  Stukken van mensen
 • 14:00
  Criminal Minds
  14:50
  Geen uitzending
 • 14:00
  NCIS
  00:00
  CSI: NY
 • 13:35
  E.R. - Emergency Room
  19:30
  Ten Years Younger in Ten Days
 • 13:35
  De Chalet, Hollandse Maatjes
  14:45
  De sterrenkaart
 • 14:20
  Business Branding Dovy 2021
  14:25
  Business Branding Ekomenu
 • 14:00
  Hart Voor Muziek
  15:00
  Nieuwelingen
 • 14:11
  De ambachter
  14:36
  Zelfbouw van a tot z
 • 00:30
  Geen programmagegevens beschikbaar
  05:30
  De Koepelzaal
 • 13:15
  Superprestige veldrijden: Boom (vrouwen)
  14:35
  Superprestige veldrijden: Boom (mannen)
 • 14:05
  Agatha Raisin
  15:05
  Death in Paradise
 • 14:20
  Storage Wars
  16:30
  Below Deck Mediterranean
 • 13:41
  De Wereld van Morgen
  14:38
  De grote klimaatkwis
 • 14:21
  Max Maakt Mogelijk - Special
  14:37
  Rauw Curaçao
 • 14:20
  Zapp Your Planet
  14:42
  Weekoverzicht SpangaS: De Campus