Afscheid van 'Wittekerke': er was eens... Bob en Nellie

dinsdag 19 augustus 2008

We zijn de laatste week van 'Wittekerke' ingegaan. Na vanavond zijn er nog twee afleveringen van de ooit razend populaire serie. TV-Visie laat het afscheid van zo'n monument niet zomaar voorbij gaan en we staan de komende dagen even stil bij het woelige verleden van deze serie. We starten vandaag bij de allereerste aflevering.

O


p 31 augustus 1993 spoelden de golven van 'Wittekerke' voor de eerste keer over de Vlaamse televisieschermen. Maar liefst 1,155 miljoen kijkers zagen Jos (Daan Hugaert) in zijn vrachtwagen het kustdorpje binnenrijden. Niet alle bewoners van Wittekerke waren hiermee opgezet. De serie was origineel gebaseerd op het Australische 'E-Street', maar zou vlug zijn eigen weg volgen. Want terwijl de Australische serie er na enkele seizoenen al mee ophielt, bleef 'Wittekerke' 15 jaar bestaan.

Al vlug gebeurden er heel wat drama's aan de Vlaamse kust. Zo mocht de advocaat van Nellie, Christel, geen lange 'Wittekerke'-carrière opbouwen. Al in de derde aflevering werd ze de dood ingejaagd door de gevreesde Jos. Die Nellie kon haar advocaat nochtans goed gebruiken, want ze zat in een zware vechtscheiding verwikkeld met haar man Frank. Het ruzieënde koppel, dat gespeeld wordt door Greet Rouffaer en Marc Coessens, zijn trouwens de enige personages die vandaag nog meespelen in de serie. Ook Georges (Arnold Willems) deed al mee in de eerste aflevering, maar heeft nu geen grote rol meer. Af en toe passeert hij nog eens per toeval voor de camera.

Maar de hoofdrol in het eerste seizoen was voor Luk Van Mello, die gestalte gaf aan Bob Bauterse. Hij was de sociaal-assistent van Wittekerke en was de goedheid zelve. Bob was de beste vriend van Nellie en de twee hebben zelfs nog een relatie gehad. Uiteindelijk vertrekt dit hoofdpersonage van het eerste uur na drie seizoenen, omdat zijn liefde voor Nellie niet beantwoord werd en omdat hij prostaatkanker had. Elke reden is blijkbaar goed om personages uit 'Wittekerke' te laten verdwijnen...

Andere personages van het eerste uur waren Klaartje (Margot Neyskens), Veerle Wijffels (Magda Vermander), Geert Verschueren (Erik Burke), Marcel Deleu (Eddy Asselberghs) en zijn zoon Chris (Claude De Burie). Ook Pascale Michiels speelde mee in de eerste reeks van 'Wittekerke' als Patsy. In het filmpje hiernaast kun je nog eens kijken naar de allereerste begingeneriek van 'Wittekerke'.

Morgen hebben we het over de verschillende acteurs die hun carrière bij 'Wittekerke' mochten starten.

DOSSIER: Afscheid van 'Wittekerke'

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

De detectie naar kindermishandeling en de hulpverlening die erop volgt, lopen al te vaak mis. Dat kunnen Kristien, Sanghita en Abbas uit eerste hand getuigen. Jeugdrechter Nicole Caluwé en kinderarts Johan Marchand geven duiding.

'Als Je Eens Wist', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers