Woensdag in 'De Kennis van Nu': 'Blij met terugkeer wolf, maar gevaar wordt onderschat'
De wolf heeft zich definitief hervestigd in Nederland. Dit blijkt uit sporenonderzoek van ecoloog Hugh Jansman. Uit DNA van wolvenkeutels leidt hij af dat wolvenwelpen die op Nederlandse bodem geboren zijn nu op hun beurt een eigen territorium veroveren.
Volgens Jansman is het hier voor de wolf 'tafeltje dekje' door het grote aanbod aan prooidieren. Maar de wolf vindt het hier zó aantrekkelijk dat ecoloog Geert Groot Bruinderink zich grote zorgen maakt. 'Mensen die heel enthousiast zijn over de wolf, vergeten vaak dat de wolf ook een probleem kan zijn. Hij kan mensen aanvallen.'
Groot Bruinderink pleit ervoor om mensen en wolven zo ver mogelijk uit elkaar te houden, maar of dit in ons dichtbevolkte land zal lukken, betwijfelt hij. We hebben het de wolf volgens hem veel te gemakkelijk gemaakt 'door jarenlang falend natuurbeleid, waardoor het aantal hoefdieren compleet de pan is uit gerezen'. Door al deze prooidieren zal volgens hem het aantal wolven in bepaalde gebieden snel toenemen, waardoor wolf en mens elkaar steeds moeilijker kunnen ontlopen.
Jansman en Groot Bruinderink lichten hun bevindingen woensdag 18 november toe in het NTR-wetenschapsprogramma 'De Kennis van Nu'.
Momenteel telt Nederland ongeveer 15 wolven. Met enige regelmaat komen ze negatief in het nieuws als boeren hun schapen doodgebeten terugvinden. Schaapherder Lammert Niesing beschermt zijn schapen inmiddels met speciaal schrikdraad tegen de wolf. 'Die wolf is er nu eenmaal. Ik zal er mee moeten leren leven.' Dat de terugkeer van de wolf ook positieve gevolgen kan hebben, toont ecoloog Bjorn Mols op de Veluwe. Zo zouden wolven bijvoorbeeld indirect herten uit de buurt van wandelpaden kunnen drijven. Herten zijn de transporteurs van teken. En waar minder herten zijn, daar vind je significant minder teken.
'De Kennis van Nu' is het wetenschapsprogramma van de NTR, gepresenteerd door Dirk de Bekker, Elisabeth van Nimwegen en Lieven Scheire.
'De Kennis van Nu', woensdag 18 november om 22.25 uur bij de NTR op NPO 2.