'Plat Préféré': nieuw culinair programma op Canvas

vrijdag 12 september 2008

'Plat Préféré' is een culinaire en zinnenprikkelende reeks waarin topkok Jeroen Meus op zoek gaat naar het lievelingsgerecht van tien intrigerende en legendarische figuren uit het recente verleden, van Roald Dahl tot Salvador Dali en van Jacques Brel tot Freddy Mercury.

W


at hadden die beroemde mensen met koken, hoe zat het met hun eigen kooktalent en waarom hielden ze nu net van dat specifieke gerecht? Jeroen zoekt het uit en bereidt uiteindelijk hun 'plat préféré' ook zelf, op een unieke locatie die nauw verband houdt met de iconen in kwestie. Het wordt een passionele, gastronomische ontdekkingsreis door België, Europa en zelfs Amerika. Zowel op het televisiescherm als online op canvas.be. Roald Dahl bijt de spits af, op dinsdag 30 september om 21.10 uur.

Terwijl 'Plat Préféré' op Canvas op zoek gaat naar het favoriete gerecht van bekende mensen, onderzoekt Mezzo op Radio 1 hoe eten kunstenaars en artiesten inspireert. Eveneens op dinsdag, vanaf 30 september, tussen 11 en 13 uur op Radio 1.

Of het nu gaat om West-Vlaamse boerenhutsepot of Indische chicken dhansak, Britse roast beef of Italiaanse risotto ai funghi: Jeroen Meus wil In Plat Préféré telkens doordringen tot de kern van het gerecht, en een antwoord geven op een aantal gastronomische vragen. Waarom was dit het lievelingsgerecht van de betrokken figuren? Hoe maak je het klaar? Wat kan je over de verschillende ingrediënten leren? En vooral: klopt het ook dat je lievelingsgerecht iets vertelt over wie je bent?

Jeroen gaat op zoek
Om antwoorden te vinden op die vragen, zoekt Jeroen bevoorrechte getuigen en deskundigen op. Hij duikt lokale keukens in om plaatselijke koks aan het werk te zien, proeft exotische drankjes, staat op het veld met kwekers en telers, en hanteert verrassende technieken en onbekend keukengerei. Jeroen laat zich leiden door zijn koksneus om te speuren naar de beste ingrediënten voor de 'plat préféré'. Hij doet een poging om kreeften te vangen, zoekt naar truffels met een hond aan de leiband, vist op kraakverse forel, schudt aan olijfbomen en rooit eigenhandig polderpiepers.

Maar hij probeert ook culinaire hindernissen te overwinnen om zo zijn eigen gastronomische kennis te verbreden. Hij leert zichzelf en de kijker tijdens deze ontdekkingstocht exotische bereidingen te maken zoals een typisch Catalaanse picada, of een Indische curry. Maar ook traditionele gerechten worden opgewaardeerd, en vergeten kookmethodes zoals pekelen opnieuw opgevist.

Zelfs voor een topkok als Jeroen Meus is elke aflevering van 'Plat Préféré' een inspirerende ontdekkingstocht. Hij beleeft elke seconde van zijn culinair avontuur ten volle; hij steekt de kijker aan met zijn enthousiasme voor de eerlijke keuken en zijn honger naar kennis én lekkere eten.

De vijf zintuigen staan centraal tijdens Jeroen zijn culinaire trip. Hij proeft, betast, bekijkt en besnuffelt de producten die hij nodig heeft, en ondertussen luistert hij naar naar 'tips and tricks' van experts.

Jeroen kookt
En dan doet Jeroen wat hij het beste kan: hij kookt. De geïmproviseerde keuken is een cruciale plek uit het leven van de hoofdrolspelers, het huis waar ze hebben gewoond, het podium waarop ze ontelbare keren hebben gestaan, de markt waar ze dagelijks passeerden. Met alles wat hij doorheen de aflevering gehoord, gezien en geleerd heeft, maakt Jeroen een 'plat préféré' die de kijker het water in de mond doet lopen. Jammer dat de hoofdrolspelers zelf niet meer kunnen proeven…

In 'Plat Préféré' komen onder meer de volgende figuren en hun lievelingsgerechten aan bod:

  • Roald Dahl – Roast Beef & Yorkshire Pudding – Gipsy House, Great Missenden, GB
  • Jacques Brel – Mosselen met friet -  Grote Markt, Brussel
  • Freddie Mercury – Chicken Dhansak – Wembley Arena, Londen
  • Salvador Dali – Llagosta a la catalana – Huis van Dali, Port Lligat, Spanje
  • Maria Callas – Risotto ai Funghi – Italië
  • Johnny Cash – Glazed ham and Cornbread – Nashville, Verenigde Staten
  • Louis de Funès – Tripes à la mode de Caen – Mont Saint Michel, Frankrijk

Roald Dahl – 30 september
De Britse schrijver Roald Dahl (1916-1990) was in de eerste plaats een familieman, getuige de verrassende vieruurtjes die hij voor zijn kinderen uitvond, de uitbundige verjaardagsfeestjes die hij organiseerde en de gasten die hij wekelijks uitnodigde om in zijn Gipsy House culinair te komen genieten.

Bovendien speelde eten een grote rol in veel van zijn boeken, van de gigantische chocoladetaart in Matilda over de Frobscottle in De GVR tot de Scrambled Dregs in De Reuzenperzik. Steeds weer slaagde Dahl erin zijn jonge lezers te boeien met de meest wonderbaarlijke gerechten, die hij uiteindelijk ook bundelde in een kookboek voor kinderen: Roald Dahl's Revolting Recipes.

Memories with Food at Gipsy House schreef hij samen met zijn vrouw Felicity. Daarin vertelt hij hoe hij op zondag graag met de ganse familie rond de grote tafel mocht zitten om van het oer-Britse Roast Beef met Yorkshire Pudding te genieten. En dat is meteen ook de opdracht van Jeroen: dit gerecht bereiden in Gipsy House, met het beste rundvlees, met groenten uit de tuin van Dahl én voor Felicity!

Jeroen dringt door tot de kern van de traditionele Engelse keuken en kookt op een  wonderbaarlijke locatie: Felicity woont immers nog altijd in Gipsy House, en meestal blijft de deur voor cameraploegen gesloten. Maar om nog één keer de geur van Roalds favoriete eten te ruiken, wou ze graag een uitzondering maken en haar keuken openstellen voor Plat Préféré. Een familiemaaltijd, bijzonder lekker, en very British: helemaal Dahl!

'Plat Préféré', vanaf dinsdag 30 september wekelijks om 21.10 uur op Canvas.

DOSSIER: Rel rond 'Hitler'-aflevering 'Plat Préféré' (Canvas)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The Voice van Vlaanderen' - An Lemmens en Sean Dhondt (VTM)

Na 7 straffe Blind Auditions, 4 onverbiddelijke Knockouts en 2 spannende Battles is het eindelijk zover: de liveshows van 'The Voice van Vlaanderen' gaan vrijdag van start bij VTM. Sean Dhondt en An Lemmens presenteren.

'The Voice van Vlaanderen', om 20.40 uur bij VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 02:10
    Journaallus
    09:00
    Lentebeelden
  • 00:25
    Canvaslus
    09:00
    Lentebeelden
  • 21:30
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 01:55
    Qmusic
    05:50
    De Proefknuffels
  • 02:35
    Geen uitzending
    07:05
    My Kitchen Rules
  • 01:30
    Onderbreking
    11:10
    Sturm der Liebe
  • 00:50
    Zenderonderbreking
    12:55
    Xena, The Warrior Princess
  • 20:15
    TV krant VTMKIDS
    05:50
    Thomas de Trein
  • 00:05
    Zenderonderbreking
    06:00
    Joe
  • 00:40
    Geen uitzending
    07:25
    Een Feest uit Italië!
  • 00:35
    Geen uitzending
    07:05
    Living Biblically
  • 01:40
    Highway Thru Hell Canada
    03:05
    NCIS: New Orleans
  • 00:00
    Properthy Brothers
    05:00
    Zenderonderbreking
  • 02:45
    Lekker Lang Leven
    05:30
    Bal National
  • 20:40
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
    06:00
    Nog even soezen
  • 02:58
    Tooldokter
    05:52
    Plantendokter
  • 03:00
    Studio Vlaams Parlement
    05:00
    Institutionele Zaken - De Koepelzaal
  • 02:21
    Formule 1 (2021)
    04:30
    ATP Madrid & WTA Madrid
  • 02:55
    The Mallorca Files
    03:40
    All Creatures Great and Small
  • 02:50
    Storage Hunters
    06:00
    Laugh Out Loud
  • 02:55
    NOS Journaal
    05:55
    Nederland in beweging
  • 02:00
    Nieuwsuur
    06:10
    Tijd voor MAX
  • 02:50
    De Vooravond
    05:25
    TekstTV