Ketnet blaast sprookjes van Grimm nieuw leven in

Ketnet blaast 14 Grimm-sprookjes nieuw leven in. Vanaf 5 september genieten kinderen elke zondagavond van een Duitse verfilming van een bekend sprookjesverhaal uit de stal van Grimm. En de hele herfstvakantie is het Sprookjesweek op Ketnet.
De mooiste sprookjes van Grimm
Nestel je gezellig in je sofa. Hoe kouder en donkerder het buiten wordt, hoe dikker het zachte dekentje op je schoot. Ketnet verwent sprookjesliefhebbers vanaf 5 september tot en met 24 oktober elke zondagavond met een pareltje uit de Grimm-verzameling: Sneeuwwitje, Tafeltje dek je, Vrouw Holle, Het dappere kleermakertje, Broertje en zusje, Koning Lijsterbaard, De slimme boerendochter, De Bremer stadsmuzikanten, Rapunzel, Doornroosje, De ganzenhoedster, De gelaarsde kat, Repelsteeltje en De Kikkerkoning.
Gebroeders Grimm: sprookjeswetenschappers
Er waren eens twee Duitse broers, Jacob en Wilhelm Grimm. Rond 1806 verzamelen 210 oude sprookjes die dreigen te verdwijnen voor het nageslacht. De Sprookjes van Grimm groeien uit tot het tweede meest gelezen boek ter wereld.
De gebroeders Grimm hebben de sprookjes niet uit eigen fantasie geschreven zoals andere sprookjesauteurs. Beide broers waren taalkundigen en hebben hun wetenschappelijk onderzoek o.a. gericht op de bronnen van de Duitse taal zoals deze nog leefde in de mondelinge overlevering van volkssprookjes en -sagen.
Jacob en Wilhelm Grimm waren de eersten, die een poging deden om de sprookjes, die in hun tijd nog onder het volk leefden, te verzamelen en uit te geven in de vorm, waarin ze verteld werden. De gebroeders Grimm hielden sterk aan de volksvertelling vast : "Wat onze wijze van verzamelen betreft: het is ons in de eerste plaats om nauwgezetheid en waarheid begonnen. Wij hebben er namelijk niets van onszelf aan toegevoegd, geen situatie of trekje van een sage verfraaid, maar hun inhoud zo weergegeven als wij die hadden ontvangen." Op deze manier was in Duitsland nog niets verschenen. Volksvertellingen waren voordien slechts basismateriaal om grote verhalen te maken die passen in het heden.
Onverwoestbare erfgoedwaarde
Prof. Stefan Top van de Universiteit van Leuven: 'Met hun Kinder- und Hausmärchen hebben Jacob en Wilhelm Grimm een tweedelig standaardwerk geschreven dat niet meteen populair was, maar in de loop der jaren de volksliteratuurstudie in eigen land en daarbuiten in hoge mate heeft beïnvloed. Dat de Grimmse sprookjes in Duitsland tot op vandaag de dag na de Bijbel het meest vertaalde en verkochte boek is, bewijst hun haast onverwoestbare erfgoedwaarde.'
'De mooiste sprookjes van Grimm', vanaf zondag 5 september wekelijks om 18.00 uur op Ketnet. Sprookjesweek, van 30 oktober tot en met 7 november om 9.00 uur.