Vlaamse meerderheid: 'MNM mag blijven, derde tv-kanaal kan'

woensdag 18 mei 2011

De toekomst van jongerenzender MNM lijkt ook in de nieuwe beheersovereenkomst verzekerd te zijn. De meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement zijn van oordeel dat de omstreden opvolger van radio Donna een toekomst heeft, als de VRT jaarlijks het bestaansrecht van de zender kan bewijzen.

Gaat radiozender MNM in de verkoop of worden er meer middelen vrijgemaakt? Al van bij de start van MNM ligt de zender onder vuur in het Vlaams parlement. Zowel het feit dat de zender zich bijzonder commercieel opstelt als het feit dat de luistercijfers keer op keer negatief zijn, spelen MNM parten.


In aanloop van de nieuwe beheersovereenkomst lijkt er nu meer duidelijkheid te komen. De meerderheidspartijen vinden dat MNM mag blijven op voorwaarde dat de zender jaarlijks zijn maatschappelijke relevantie kan bewijzen. 'We vragen dat de VRT jaarlijks met facts en figures aantoont dat ze via MNM een doelgroep bereiken die ze anders niet of nauwelijks bereiken', verklaart Philippe De Coene, mediaspecialist van de SP.A.

Bij de oppositie is uiteraard een ander geluid te horen. Volgens Open Vld'er Bart Tommelein is de resolutie van de meerderheid over de beheersovereenkomst veel te vaag. 'Men maakt geen keuzes', aldus Tommelein. Open Vld vindt dat de VRT niet langer moet investeren in MNM. Volgens de partij bestaan daar voldoende commerciële alternatieven voor en wil men nu een onderzoek naar de waarde van de frequenties bij een eventuele verkoop. 'De openbare omroep heeft vandaag met 5 radiozenders een marktaandeel van 61 procent. Dat is ontegensprekelijk een te dominante positie in het Vlaamse radiolandschap. Zelfs met een verkoop van MNM blijft de VRT marktleider met meer dan 50 procent', aldus Tommelein.

Ook Groen! heeft vragen bij de resolutie. Volgens Vlaams parlementslid Bart Caron is de voorgestelde tekst te vrijblijvend. 'Wij hadden graad een scherpere tekst gezien met een duidelijker keuze voor kwaliteit tegenover kijkcijfersfetisjisme, meer ambitie inzake diversiteit zowel in programmering als in personeelsbeleid, het resoluut doorbreken van de commerciële logica.

Met deze resolutie is de aanzet gegeven voor een definitieve beheersovereenkomst tussen de VRT en de Vlaamse regering. Het is duidelijk dat de meerderheidspartijen willen dat de VRT in de toekomst een zo groot mogelijk bereik heeft. Volgens de meerderheidspartijen kan er van een krimpscenario geen sprake zijn. Ook de middelen blijven onveranderd. Die blijven in de toekomst komen van de overheid, reclame en sponsoring.

Over de lancering van een derde tv-kanaal is nog geen duidelijkheid. De meerderheidspartijen zijn niet tegen een derde kanaal, maar zoiets moet 'haalbaar, wenselijk en betaalbaar' zijn.

Bron: De Standaard 

DOSSIER: VRT: beheersovereenkomst 2012-2016

volledig dossier
vrt

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Kleedkamer' - Sydney 2000 (foto: Canvas - © VRT 2020)

Ruben Van Gucht blikt in de schaduw van het Fort van Brasschaat terug op de Spelen van 2000 in Sydney met Filip Meirhaeghe, Gella Vandecaveye, An Simons en Leontien Van Moorsel. In Ethiopië ontmoet Van Gucht meervoudig olympisch kampioen Haile Gebrselassie. De Amerikaanse sprintbom Maurice Greene geeft in Texas een inkijk in het leven van een voormalig olympisch kampioen.

'De Kleedkamer', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers