VTM NIEUWS gaat op 26 mei voor de grootste live-operatie ooit

donderdag 25 april 2019
Foto: VTM NIEUWS - © MEDIALAAN - De Persgroep Publishing 2019

Houdt de Vlaming op het einde van de maand genoeg geld over om zijn rekeningen te betalen? Is een bezoek aan de tandarts een jaarlijkse gewoonte of een luxe-uitstap?

Wil de Vlaming zijn bedrijfswagen inruilen voor meer loon op het einde van de maand en een bedrijfsfiets? Of ligt hij helemaal niet wakker van zijn bedrijfswagen maar wel van zijn pensioen?


VTM NIEUWS maakt van de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen de verkiezingen van de kijker. Via reportages, debatten en duidingsprogramma’s gaat VTM NIEUWS na wat er echt leeft in Vlaanderen en confronteren de nieuwsmakers  deze realiteit met de meningen en de visie van politici. 'Het Grote Gelddebat' dat VTM NIEUWS op maandag 20 mei lanceert is daar het ultieme voorbeeld van. Via een grootschalige enquête en menselijke cases confronteert VTM NIEUWS politici met de grote geld- en levensvragen van de Vlaming. Maar ook tijdens de debatten op zondag zullen de vragen van de kijkers actief voorgelegd worden aan de politici.

De Stem van Vlaanderen wordt zo de rode draad doorheen alles wat VTM NIEUWS de kijker aanbiedt, zowel op tv, online als op radio. VTM NIEUWS zal in de laatste week voor de verkiezingen heel de dag door op alle platformen aanwezig zijn. Met als primeur een ochtendnieuws dat online op vtmnieuws.be uitgezonden wordt.

Op verkiezingsdag serveert VTM NIEUWS de langste verkiezingsuitzending uit haar geschiedenis en gaat het voor de grootste live operatie ooit. Over heel het land volgen de journalisten de kopstukken van de diverse partijen en sprokkelen ze de eerste reacties. Regiomedewerkers gaan ambitieus achter de eerste resultaten en in de studio voorzien experts de nodige duiding...

'De Vlaming een stem geven in het politieke debat, en niet alleen op verkiezingsdag, is de absolute ambitie van VTM NIEUWS. We vernieuwen hiervoor formats zoals 'De Ronde van Freek' en investeren in een groot 'Gelddebat'. Daarnaast bouwen we op verkiezingsdag verder op de succesformule die we gehanteerd hebben met de lokale  verkiezingen. We gaan voor de grootste live operatie ooit die de kijker een unieke inkijk moet geven in hoe politici de verkiezingsdag beleven en waardoor de kijker continu op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen en reacties. En natuurlijk presenteren we de kijkers als eerste de resultaten die door een panel van experts worden geduid en becommentarieerd. Verkiezingsdag moet bij VTM NIEUWS zo een dag lang spannende maar vooral relevante tv opleveren.' - An Goovaerts en Nicholas Lataire, hoofdredacteurs VTM NIEUWS.

De Stem van Vlaanderen:persoonlijker dan ooit
Dé stemtest van Vlaanderen is terug. Een maand voor de Vlamingen naar de stembus trekken, lanceert VTM NIEUWS in samenwerking met hln.be een nieuwe editie van De Stem van Vlaanderen, voor al wie zich goed wil laten informeren voor hij het stemlokaal binnenstapt. In 2018 deden meer dan een miljoen Vlamingen deze online stemtest. Dit jaar geeft De Stem Van Vlaanderen de Vlaming naast een politieke match op elk niveau, zowel federaal, Vlaams en Europees ook een top 5 van de politici uit zijn of haar kieskring die het best bij hun gemaakte keuze passen.

De Stem van de Jeugd: unieke inkijk in politieke voorkeur van jongeren
VTM NIEUWS geeft jongeren die nog niet kunnen gaan stemmen een eigen stem, en confronteert politici met de vragen en problematieken waar jongeren écht van wakker liggen. Want jonge Vlamingen tussen 15 en 18 jaar mogen nog niet naar de stembus, maar ze hebben wel een eigen stem. De klimaatacties die de afgelopen maanden ons land overspoelden zijn daar het mooie bewijs van.

Jongeren kunnen in aanloop van de verkiezingen hun mening laten horen via De Stem van de Jeugd, een afgeleide van de ‘volwassen’ stemtest. Dit initiatief komt er in samenwerking met jongerenorganisatie Wat Wat. Wat Wat is een platform van meer dan 70 organisaties die jongeren willen informeren en de weg wijzen naar advies of hulp.

Op maandag 13 mei volgt een groot debat met jongeren, dat online live te volgen is.

Het Standpunt: politici bekennen kleur in beeld
Politici zijn het gewoon om hun visie mondeling toe te lichten. Maar wat als je hen vraagt om fysiek stelling in te nemen? VTM NIEUWS lanceert in het kader van De Stem Van Vlaanderen de online videoreeks Het Standpunt.

In het Standpunt nemen 7 partijvoorzitters een positie in op een fysiek speelveld op basis van hun politieke overtuiging. De stellingen komen uit De Stem Van Vlaanderen. De fysieke oefening moet inzicht geven in hoeverre politieke partijen van elkaar verschillen… of net niet.

Duels: Dany Verstraeten vuurt het debat aan
Hoe verschillend of gelijkend kijken politici naar de problemen en kansen in onze maatschappij? Hoe gaan de kopstukken ervoor zorgen zij dat ze ecologie en economie kunnen verzoenen in de toekomst? Of maken zij een duidelijke keuze voor één van beide prioriteiten? Hoe gaan zij met schaarse publieke middelen elke Belg de nodige gezondheidszorgen geven? Dany Verstraeten vuurt telkens het debat tussen twee politieke toppers aan. Scherp en kritisch, geholpen door de vragen van de kijker, blijft geen enkel thema onbesproken.

'Ons eerste politieke duel in VTM NIEUWS op vrijdag 26 april zal zeker stof doen opwaaien: Maggie De Block versus haar voorganger Theo Francken. Ook de volgende confrontaties beloven bijzonder pittig te worden.' – Dany Verstraeten

De Ronde van Freek: mensen maken het nieuws
Dodelijke verkeersknopen die niet weggewerkt worden, energiefacturen die onbetaalbaar worden, wachtrijen voor gezondheidszorgen die niet weggewerkt geraken,… Achter de vele statistieken schuilen menselijke verhalen die vaak schrijnend aantonen hoe het beleid de Vlaamse gezinnen treft. Freek Braeckman toert Vlaanderen rond op zoek naar de problemen die mensen dagelijks bezig houden en onderzoekt wat er in vijf jaar al dan niet veranderd is. Zijn sommige problemen écht opgelost, of niet? Tot slot gaat Freek de confrontatie aan met de beleidsmakers.

'Politiek gaat over mensen. Hen wil ik opnieuw een stem geven. Ik schuim heel Vlaanderen af, om met betrokkenen te praten en een centrale vraag te beantwoorden: Hoe is ons land er vandaag eigenlijk aan toe?' – Freek Braeckman

'Het Grote Gelddebat': waar ligt de Vlaming wakker van?
Maandag 20 mei draait het allemaal om geld  bij VTM NIEUWS. Uw geld. Die ochtend worden de eerste resultaten verwacht van een grote enquête die VTMNIEUWS exclusief liet uitvoeren over het geld en de koopkracht van de modale Vlaming. Heel de dag door worden de resultaten besproken en geanalyseerd in VTM NIEUWS. ’s Avonds volgt een speciale 'Telefacts' uitzending, met achteraf een debat tussen kopstukken en partijvoorzitters. Hoeveel zit er in hun kiesprogramma om de koopkracht van de kijker te garanderen?

Voor het eerst extra online ochtendnieuws: Elke Pattyn start de dagSTART DE DAG
Online om 07.00 vanaf maandag 20 mei

In de laatste rechte lijn naar verkiezingsdag trapt Elke Pattyn ‘s ochtends de nieuwsdag af met een relevant ochtendnieuws. Daarin gaat ze dieper in op de actuele thema’s, nodigt ze hoofdrolspelers uit op de set en behandelt ze een vraag van de kijker. Afspraak om 7.00 uur online op vtmnieuws.be en hln.be.

'In de cruciale week voor de verkiezingen staat VTM NIEUWS met u op en breng ik u online kraakvers nieuws, live vanuit de Wetstraat. Elke dag stellen we een politicus uw vragen, over een thema dat u belangrijk vindt. Politiek analist Noël Slangen geeft u een blik in de interne keuken en kijkt al vooruit naar de verkiezingsdag' – Elke Pattyn

'Telefacts': Ministers op de werkvloer
Op woensdag 22 mei om 22.30 uur bij VTM

Hoe vertalen politieke beslissingen zich op de werkvloer en in de huiskamer? Zijn politici zich bewust van het effect dat hun beleid heeft op de modale Vlaming. In 'Telefacts' confronteert Cathérine Moerkerke mensen uit het veld met politici. Ze stuurt zo Koen Geens naar de gevangenis als cipier, steekt Maggie De Block in een verplegersuniform en laat Liesbeth Homans mee op ronde gaan bij behoeftigen. Geens (CD&V) is al jaren Minister van Justitie. Wat heeft hij gedaan om het gevangeniswezen te hervormen? De Block (Open VLD) zit op Volksgezondheid. Weet zij hoe verpleegsters in een doorsnee ziekenhuis moeten werken? Liesbeth Homans (N-VA) is Minister van Armoedebestrijding, maar is ze ooit echt bij armen langs geweest? 'Telefacts' volgt de excellenties in hun confrontatie met 'de werkvloer'.

'Jambers in de Politiek': de Groen-Gele Confrontatie
Op dinsdag 21 mei, donderdag 23 mei en dinsdag 28 mei om 21.50 uur bij VTM

Weinig mensen die geheimen hebben of kunnen achterhouden voor reportagemaker Paul Jambers. Ook politici niet. In het verleden bracht  'Jambers in de Politiek' telkens zijn heel eigen kijk op de politieke strijd. Ook dit jaar duikt Jambers achter de schermen en volgt hij de groen-gele boegbeelden Meryem Almaci, Kristof Calvo, Bart De Wever en Theo Francken in de aanloop naar 26 mei. De stellingen van N-VA en Groen staan in heel wat thema’s haaks op elkaar. Hoe trachten beide partijen hun potentiële kiezers te overtuigen? Hoe zeker zijn ze zelf van hun winstkansen? Hoe beoordelen ze hun concurrenten? En zijn ze klaar en bereid om na 26 mei de strijdbijl te begraven? De unieke kijk van Paul Jambers, in twee afleveringen voor de verkiezingen en één na de  verkiezingsdag.

Het Laatste Debat: het sluitstuk op zaterdag
Op zaterdag 25 mei om 19.00 uur bij VTM NIEUWS

De laatste kans om een punt te maken, dat wordt Het Laatste Debat op zaterdagavond voor de politieke kopstukken. In het 19.00 uur nieuws kruisen de politici voor het laatst de degens en antwoorden ze op de vragen van de kijker en die van Stef Wauters.

Het Laatste Woord: Noël Slangen sluit de dag af
Online vanaf maandag 13 mei

Elke dag vanaf maandag 13 mei tot zaterdag 25 mei fileert politiek analist Noel Slangen de gebeurtenissen van de dag in een eigen vlog op vtmnieuws.be. Scherp maar niet ongenadig.

Verkiezingsdag: de live-marathon
Op zondag 26 mei vanaf 08.00 uur bij VTM

Op zondag 26 mei tekent VTM NIEUWS voor de langste verkiezingsuitzending ooit en de grootste live-operatie in 30 jaar. Om 8.00 uur 's morgens start Birgit Van Mol de dag met extra nieuwsflashes die de eerste beelden van de stembusgang brengen. Om 11.00 uur neemt Stef Wauters de fakkel over en start hij aan de marathonuitzending.

VTM NIEUWS is die dag live aanwezig in alle grote steden en de grote kopstukken uit de politiek worden heel de dag gevolgd door VTM-journalisten, van bij de stembusgang tot de partijbijeenkomsten ’s avonds.

In het Vlaamse Parlement ontvangt Dany Verstraeten ’s middags verschillende bekende en onbekende Vlamingen met een mening. Samen praten ze over de resultaten en wat er op het spel staat. Op de nieuwsredactie in Vilvoorde brengt Elke Pattyn in de namiddag  de eerste uitslagen die vanuit de regio’s binnenlopen en vraagt ze meteen een ‘Raad Van Wijzen’ wat de impact kan zijn van die resultaten.

Twitter#destemvanvlaanderen
#vtmnieuws

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Advocaat Andrew Beckett krijgt, kort na zijn promotie, te horen dat hij wordt ontslagen. Zijn werkgever geeft als reden dat hij een opdracht verknoeid heeft. Maar Andy denkt daar anders over: hij vermoedt dat het advocatenkantoor ondekt heeft dat hij homoseksueel is en aids heeft en dat dat de reden voor zijn ontslag is. In een wereld vol onbegrip en intolerantie vecht hij voor gerechtigheid.

'Philadelphia', film uit 1993 met oa. Tom Hanks en Denzel Washington, om 21.25 uur op En.

Dossiers