'Viva Victoria' is comeback van Ilse Van Hoecke

dinsdag 2 oktober 2007

In het nieuwe En-programma Viva Victoria worden telkens vier kandidaten geconfronteerd met hun ergste nachtmerrie: hoogte, honden, spinnen, water, kleine ruimtes of andere ogenschijnlijk gewone dingen waarvoor deze mensen een panische angst hebben.

D


oor middel van drie opdrachten probeert Viva Victoria de kandidaten stap voor stap van hun fobie af te helpen. Presentatrice Ilse Van Hoecke staat hen bij en krijgt daarvoor de professionele hulp van psychologe Tine Daeseleire. De kandidaten gaan in Viva Victoria voor een bevrijdende overwinning van hun fobie. En voor de kijkers is het een boeiende kennismaking met de manier waarop andere mensen ongewone problemen aanpakken. Spannend, emotioneel, herkenbaar en soms gewoon grappig: dat is Viva Victoria. Op maandag om 20.40 u. vanaf 29 oktober op En.

Sommige mensen zijn extreem bang van grote hoogtes. Anderen hebben een panische angst voor vogels. Er zijn er die niet in een vliegtuig durven. Of die elk hoekje van de kamer checken op de aanwezigheid van spinnen. Sommige mensen nemen nooit de lift of durven niet op een autostrade. Er zijn er zelfs die bang zijn van water. Zulke mensen hebben een fobie: een ziekelijke angst voor specifieke zaken of situaties die niet in verhouding staat tot de rele bedreiging die ervan uitgaat.
De kandidaten van Viva Victoria leven stuk voor stuk met zo'n extreme fobie, die ze beschouwen als een enorme beperking of handicap. Zo is er een manager die weigert een vliegtuig te nemen, een jongeman die nog nooit in zijn eigen kelder is geweest uit angst voor spinnen, een oudere dame die niet durft douchen omwille van haar watervrees, en een kandidate met hoogtevrees, die zelfs niet op een stoel durft staan.

Sterker dan zichzelf

In elke aflevering van Viva Victoria zullen vier mensen met eenzelfde fobie hun angst resoluut in de ogen kijken in de hoop om er door de confrontatie vanaf te raken. Hun motivatie is groot, want als ze slagen, verandert hun leven ingrijpend. Onder begeleiding van psychologe Tine Daeseleire en presentatrice Ilse Van Hoecke gaan ze de strijd aan met zichzelf. Door middel van de zogenaamde 'graduele exposure therapie' proberen ze hun fobie te overwinnen. Stap voor stap, maar oog in oog met het voorwerp van hun angst.

Doet de kandidate met hoogtevrees de deathride aan van 40 meter hoog? Durft de kandidaat met claustrofobie in een mijnschacht van 60 meter diep? Zal de kandidaat met spinnenvrees een vogelspin durven aanraken? Is de kandidaat met vogelvrees in staat om een enorme gier op zijn arm te laten landen?  Zijn ze in staat zichzelf te overtreffen en hun grootste angst te overwinnen?

Claustrofobie, hondenvrees, hoogtevrees, watervrees, spinnenvrees, autovrees, naaldenfobie, vogelvrees, vliegangst en reptielenvrees: in elke aflevering komt een andere fobie aan bod. Met resultaat want de 'graduele exposure therapie' heeft een slaagkans van meer dan 85%. De kandidaten gaan dan ook voor de ultieme overwinning.

Ilse Van Hoecke

Ilse Van Hoecke ( 1975) is nog niet zo gauw bang. Zeker niet om zich met volle overgave op een nieuw project te storten. Want als er n ding is dat telkens weer opvalt wanneer Ilse aan een programma meewerkt, dan is het haar aanstekelijke enthousiasme en haar grote betrokkenheid. Dat was als zo toen ze als wrapper de kids warm maakte voor de programma's van Ketnet, en dat bleek eens te meer in de programma's die ze voor En presenteerde, van De nationale test en Pluk de dag, over De lage Landen en De grote geschiedenisshow, tot de startshow van Kom op tegen kanker. Veel indruk maakte ook de reportage die ze samen met 11.11.11 maakte in Manilla voor De rode loper, over de manier waarop vrouwen in de Filippijnen hun lot in eigen handen nemen. Binnenkort is Ilse ook te horen op Radio 2, in het nieuwe programma De madammen. En vanaf eind oktober gaat ze dus met gewone mensen ongewone angsten te lijf in Viva Victoria. 

Tine Daeseleire

Enthousiasme en empathie zijn onontbeerlijk om mensen met fobien te helpen, maar er is meer nodig. Daarom krijgen Ilse Van Hoecke en haar kandidaten in Viva Victoria de steun van Tine Daeseleire. Tine is psychologe en gedragstherapeute. Ze is gespecialiseerd in sociale psychologie, gezondheidspsychologie en preventie. Tine is de oprichtster van The Human Link, een organisatie die bedrijven en instellingen helpt in hun aandacht voor het welzijn van hun medewerkers of doelgroepen.   Daarnaast is ze als externe docent verbonden aan de Katholieke Universiteit van Leuven (KULeuven) in de opleiding "Postgraduaat Gedragstherapie". Ze heeft een ruime ervaring in het behandelen van fobien en in de 'graduele exposure therapie'.

De eerste angst

In de eerste aflevering staat n van de bekendste en meest voorkomende fobien centraal: spinnenvrees of arachnofobie.  Herman, Sigrid, Perry en Ingrid zijn alle vier 'spinfobici'. Ze mijden plaatsen waar spinnen kunnen voorkomen (zolders, schuren, kelders). Ook foto's en televisiebeelden van deze achtpotige diertjes zijn een enorme kwelling. Meer nog, als ze een spin zien, breekt de paniek uit: het dier moet verwijderd worden en de ruimte moet spinnenvrij gemaakt worden. Want de confrontatie met spinnen bezorgt deze mensen angstbeelden, spanningshoofdpijn en nachtmerries.

Bij elke kandidaat uit zich de spinnenvrees anders: Herman scant elke ruimte die hij binnenkomt op spinnen. Hij heeft ook een eigen 'spidersnipergun' gebouwd. Ingrid houdt steeds een spinnenspray bij de hand. Voor Sigrid zijn spinnen een ware obsessie geworden: ze ziet vaak tarantula's en andere harige exemplaren voor zich als ze haar ogen sluit. En voor Perry zijn spinnen helemaal de grootste vijanden. Waar hij ook is, hij zou al zijn kleren meteen uittrekken, als hij nog maar het gevoel zou hebben dat er een spinnetje op hem zit.

Zijn Sigrid, Herman, Ingrid en Perry klaar om hun grootste vijand te trotseren, een spin aan te raken en uiteindelijk zelfs een vogelspin te strelen? Zijn ze klaar om definitief komaf te maken met hun angst? Zijn ze klaar voor de overwinning? In de eerste aflevering van Viva Victoria gaan ze in ieder geval de strijd aan met hun vrees

Viva de website

De website van En (www.een.be/vivavictoria) bevat heel wat nuttige informatie over fobien en de therapie: wat is een fobie, hoe ontstaat ze, hoe kan je ze fobie overwinnen, wat is de 'graduele exposure therapie'? Daarnaast is er wekelijks extra aandacht voor de fobie die centraal staat in de aflevering van de week, over de kandidaten en over de opdrachten.

'Viva Victoria', vanaf maandag 29 oktober om 20.40 u. op En.

DOSSIER: Het najaar van 2007

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Uit de Kleren' (foto: VTM 2 - © DPG Media 2021)

Aan de hand van opdrachten en vragen via een scherm leren de kandidaten in 30 minuten elkaar beter kennen. Zullen ze na dat half uur hun kleren weer aantrekken of blijven ze nog wat langer in bed om elkaar nog wat beter te leren kennen? De eerste duo's zijn Tori & Niels, Athita & Dean en Angelo en Femke.

'Uit de Kleren', om 21.45 uur bij VTM.

Dossiers