Vakbonden VRT willen minder besparen

maandag 29 maart 2010

Het voorgelegde besparingsplan door de VRT-top kan op weinig begrip rekenen bij de vakbonden. Zij werkten een alternatief plan uit waarbij slechts 39 miljoen bespaard moet worden. Het plan van gedelegeerd bestuurder Piet Van Roe spreekt van 65 miljoen euro besparingsmaatregelen.

Volgens de vakbonden zorgt hun plan voor een efficiëntere openbare omroep zonder daarvoor de afbraak van de VRT te starten. Met hun pakket van 'haalbare en realistische maatregelen' willen de vakbonden voorkomen dat er gesnoeid wordt in het aanbod van fictie, sport, vrijdagavondshows en Ketnet.


Om dit te bereiken moet er wel zuiniger omgesprongen worden in met de directe kosten van programma's en moet er in het medialandschap gezocht worden naar samenwerkingen en synergiëen op het gebied van sport en fictie.

Wat het personeelsbeleid betreft willen de vakbonden minder ontslagen dan vooropgesteld. In hun plan zorgt dit tegen 2011 voor slechts een vermindering van 75 personeelsleden in plaats van de 279 ontslagen. Bovendien moet er voldoende instroom van nieuwe medewerkers verzekerd worden om een breuk in de creativiteit, dynamiek en competenties van de VRT te voorkomen.

Het plan van de vakbonden wordt morgen uitgedeeld aan de leden van de raad van bestuur van de VRT. Zij zitten dan samen om het besparingsplan van Piet van Roe te bespreken.

Vraag blijft natuurlijk of de Vlaamse regering het alternatieve plan zien zitten. Dat er 'slechts' 39 miljoen wordt bespaard, zou wel eens een knelpunt kunnen zijn. De Vlaamse regering is immers zelf nog op zoek naar 300 miljoen euro extra besparingen.

De vakbonden hebben er dan ook geen goed oog in en roepen het personeel van de VRT op tot acties indien er maatregelen worden afgekondigd die onherstelbare schade toebrengen aan de VRT.

Bron: De Standaard


Lees ook:
Vakbonden keuren besparingsplan VRT af
VRT bespaart op personeel en programma's

DOSSIER: VRT: beheersovereenkomst 2012-2016

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Het Gezin' (foto: Eén - © VRT 2019)

Pleegzoon Jawad gaat in Willebroek naar een nieuwe school. Hij is zenuwachtig, want hij kent nog niemand in zijn klas. In Beringen zijn de inschrijvingen voor het eerste kleuterklasje gestart. Jonathan en Shareen hopen op een school vlak bij huis. En bij de familie van Steven en Isabelle nemen de twee oudste dochters enkele beslissingen tegen de goeie raad van hun ouders in.

'Het Gezin', om 20.40 uur op Eťn.

Dossiers