Vakbonden VRT willen minder besparen

maandag 29 maart 2010

Het voorgelegde besparingsplan door de VRT-top kan op weinig begrip rekenen bij de vakbonden. Zij werkten een alternatief plan uit waarbij slechts 39 miljoen bespaard moet worden. Het plan van gedelegeerd bestuurder Piet Van Roe spreekt van 65 miljoen euro besparingsmaatregelen.

Volgens de vakbonden zorgt hun plan voor een efficiëntere openbare omroep zonder daarvoor de afbraak van de VRT te starten. Met hun pakket van 'haalbare en realistische maatregelen' willen de vakbonden voorkomen dat er gesnoeid wordt in het aanbod van fictie, sport, vrijdagavondshows en Ketnet.


Om dit te bereiken moet er wel zuiniger omgesprongen worden in met de directe kosten van programma's en moet er in het medialandschap gezocht worden naar samenwerkingen en synergiëen op het gebied van sport en fictie.

Wat het personeelsbeleid betreft willen de vakbonden minder ontslagen dan vooropgesteld. In hun plan zorgt dit tegen 2011 voor slechts een vermindering van 75 personeelsleden in plaats van de 279 ontslagen. Bovendien moet er voldoende instroom van nieuwe medewerkers verzekerd worden om een breuk in de creativiteit, dynamiek en competenties van de VRT te voorkomen.

Het plan van de vakbonden wordt morgen uitgedeeld aan de leden van de raad van bestuur van de VRT. Zij zitten dan samen om het besparingsplan van Piet van Roe te bespreken.

Vraag blijft natuurlijk of de Vlaamse regering het alternatieve plan zien zitten. Dat er 'slechts' 39 miljoen wordt bespaard, zou wel eens een knelpunt kunnen zijn. De Vlaamse regering is immers zelf nog op zoek naar 300 miljoen euro extra besparingen.

De vakbonden hebben er dan ook geen goed oog in en roepen het personeel van de VRT op tot acties indien er maatregelen worden afgekondigd die onherstelbare schade toebrengen aan de VRT.

Bron: De Standaard


Lees ook:
Vakbonden keuren besparingsplan VRT af
VRT bespaart op personeel en programma's

DOSSIER: VRT: beheersovereenkomst 2012-2016

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo

'Brasserie Romantiek' is een gerenommeerd restaurant in het Antwerpse. Het wordt met succes gerund door uitbaatster Pascaline en kok Angelo. Vanavond is het Valentijn, een van de drukste avonden van het jaar. Angelo zorgt voor een gepast liefdesmenu en Pascaline heeft de tafels tiptop gedekt. Maar dan staat ineens Pascalines oude vlam Frank op de stoep. Voordat ze van haar verrassing bekomen is, komen de andere gasten aan. De vlotte autoverkoper Paul kijkt uit naar een zwoele avond met zijn vrouw Roos, maar zij lijkt met haar gedachten elders te zijn. De onzekere Walter kan zijn geluk niet op met zijn blind date Sylvia, maar waarover moet hij praten? En waarom is de in het zwart geklede Mia alleen komen opdagen? Tot overmaat van ramp is de nonchalante garon Lesley weer eens te laat. De gerechten volgen elkaar op, maar in de keuken stijgt de spanning wanneer Pascaline, door Franks onverwachte komst, haar gebruikelijke controle over zichzelf verliest. En ook in de zaal worden maskers afgezet...

'Brasserie Romantiek', om 21.30 uur op VTM.

Dossiers