Uitstel voetbalcontract tv-rechten: Profliga wil meer geld!

maandag 19 mei 2008

Het is nog niet bekend welke zender de uitzendrechten voor de seizoenen 2009-2011 krijgt. De Profliga zou normaal gezien maandagmiddag zijn definitieve keuze bekendmaken, maar heeft de beslissing nu uitgesteld. Volgens de Profliga voldoen de biedingen niet aan de verwachtingen.

M


aandagmiddag kwam de raad van bestuur van de Profliga bij elkaar. Na afloop vernam de krant De Tijd dat er nog geen beslissing genomen is. Nochtans had de Profliga alles op alles gezet om het Belgisch voetbal aantrekkelijk te maken voor de tv-zenders. Zaterdag geraakte nog bekend dat de competitiehervorming doorgevoerd wordt. Op die manier hoopte de Profliga op 50 miljoen euro per seizoen voor de uitzendrechten. In het huidige contract betaalt Belgacom 36 miljoen euro per seizoen.

Afgelopen vrijdag circuleerde het gerucht dat de openbare zenders VRT en RTBF de topkandidaten zijn om het pakket van de samenvattingen op vrijdag, zaterdag en zondag samen met de magazines op zondag en maandag binnen te halen. Maar toen werd ook duidelijk dat de commerciële zenders bitter weinig of zelfs geen interesse boden om weerwerk te bieden. Waarschijnlijk heeft het terugtrekken van de VMMa (vtm/2BE) en RTL zijn weerslag gehad op het definitieve bod. Bij SBS Belgium (VT4) hult men zich in een volledig stilzwijgen, al beweren sommige bronnen dat ook daar weinig interesse bestond.

Ook voor het duurste pakket, de exclusieve en rechtstreekse uitzending van de eersteklassewedstrijden achter een decorder, is er weinig concurrentie. Belgacom is daar de grote topfavoriet vermits concurrent Telenet beslist heeft om niet te bieden.

Telenet zit vast aan een procedure voor de Raad van Mededinging waardoor er onzekerheid bestaat over de mogelijke exclusiviteit rond de uitzendrechten.  Eerder had de Raad van Mededinging geoordeeld dat de exclusiviteit wel mogelijk was, maar concurrent Belgacom ging in beroep. Telenet op zijn beurt vroeg dan uitstel aan de Profliga, maar die reageerde negatief vermits de beroepsprocedure dreigt aan te slepen tot volgend seizoen.

UPDATE:
De Profliga heeft de beslissing uitgesteld tot vrijdag. Het bod van Belgacom en de VRT/RTBF van 44,7 miljoen euro per seizoen werd te licht bevonden door de Profliga. Voor de rechten op het open net deden de VRT en de RTBF een gezamelijk bod van 8 miljoen euro per seizoen.

Ivan De Witte, voorzitter van de Profliga, verklaart dat het gezamelijk bod onder de gehoopte 50 miljoen euro ligt. Dit is ook de reden waarom de raad van bestuur de toekenning heeft uitgesteld tot vrijdag.

Het scenario voor vrijdag is nog onbekend. Wel zijn er vier mogelijkheden. In een eerste scenario kent de Profliga de tv-rechten alsnog toe aan de hoogste bieder. Tweede mogelijkheid, maar vrij onrealistisch is dat de rechten niet worden toegekend. Het derde scenario zou zijn dat de Profliga vrijdag een nieuwe tender uitschrijft. Tot slot is er ook nog de mogelijkheid dat er een nieuwe procedure per opbod opgestart zal worden.

De voorlopig hoogste bieder, Belgacom, wil nog geen commentaar geven op het uitstel van de Profliga. De telecomgroep zal zich pas vrijdag uitspreken over het dossier, als de procedure afgerond is.

Geef jouw mening in het TV-Visie Forum! Wat vind jij van deze gang van zaken?

Bron: De Standaard/De Tijd

DOSSIER: Nieuw voetbalcontract 2009-2011

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIER logo

Londen, 1891. De briljante detective Sherlock Holmes en zijn trouwe assistent Watson kunnen maar net vermijden dat Lord Blackwood, een aanhanger van de zwarte magie, een vrouw op rituele wijze vermoordt. Blackwood wordt gearresteerd en komt in de gevangenis terecht. Kort voor zijn executie verkondigt Blackwood dat hij zal opstaan uit de dood om wraak te nemen op iedereen die zijn pad kruist. Kort na Blackwoods executie lijkt het alsof hij inderdaad is herrezen: in zijn graf wordt het lichaam van de vermiste Luke Reordan gevonden en enkele getuigen beweren Blackwood te hebben gezien.

'Sherlock Holmes', om 20.25 uur op VIER.

Dossiers