Tweede reeks van 'Wissel van de Macht' op Canvas

dinsdag 22 oktober 2019
Foto: Canvas - © VRT/Joost Joossen 2019

In de tweede reeks van 'Wissel van de Macht reconstrueert Marc Van de Looverbosch opnieuw een aantal ingrijpende politieke evoluties van de afgelopen 20 jaar.

In die tijdspanne verloren de drie traditionele partijen - CD&V, Open VLD en SP.A - hun marktleiderschap aan de N-VA, die intussen zelf een machtspartij is geworden.


Aan de hand van onthullende gesprekken met de toppolitici van die partijen onderzoekt Marc Van de Looverbosch hoe dat is kunnen gebeuren. Dat resulteerde in vijf spannende documentaires over die wissel van de macht in ons land in de eerste twee decennia van deze eeuw: één per partij (CD&V, Open VLD, SP.A, N-VA) en één over de manier waarop de N-VA in 2014 voor het eerst in een federale regering stapte en er eind 2018 weer uit tuimelde na het zogenaamde Marrakesh-pact.

'Relevantie en topkwaliteit vormen de leidraad voor alles wat wij bij Canvas maken', zegt netmanager Olivier Goris. 'Met 'Terzake' en 'De Afspraak' houden we dagelijks de vinger aan de pols van de politieke actualiteit. Maar wie de huidige politieke situatie in ons land nog beter wil begrijpen, die moet naar 'Wissel van de Macht' kijken. Dankzij Marc Van de Looverbosch en zijn team komen we te weten waarom de traditionele politieke partijen het vandaag zo moeilijk hebben, hoe complex hun onderlinge relaties zijn en waarom de regeringsvorming zo lang duurt. Door afstand te nemen van de waan van de dag en terug te blikken op het verleden bieden ze ons een nieuw inzicht in de politiek van nu. Boeiende verhalen, in perspectief geplaatst door een van onze meest ervaren politieke journalisten en gekruid met al bijna vergeten archiefbeelden en pittige anekdotes. Een televisiereeks van het allerhoogste niveau en een must voor iedereen die wil weten hoe de politiek in ons land functioneert.'

Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch stond de voorbije 20 jaar op de eerste rij bij alle grote politieke omwentelingen in ons land. Een woelige periode waarin de Belgische politiek grondig is veranderd. In deze tweede reeks van 'Wissel van de Macht' kiest hij daaruit vijf verhalen die het huidige politieke landschap hebben bepaald.

Van de Looverbosch praat erover met 20 toppolitici: ministers en partijvoorzitters. Ze passeerden voor zijn camera, die deze keer stond opgesteld in het halfrond van de Senaat. Vaak laten ze voor het eerst het achterste van hun tong zien over een aantal dramatische momenten van toen. Hun onthullende verhalen, zijn scherpe analyses en de unieke beelden uit het rijke VRT-archief leggen de mechanismen van de macht bloot, maar tonen evengoed de menselijke drama’s in de Wetstraat.

Marc Van de Looverbosch: 'Ik was aangenaam verrast 20 toppolitici bereid te vinden om heel openhartig en ongedwongen te vertellen over hun eigen ervaringen van de voorbije jaren. Zowel de hoogtepunten als de dieptepunten komen zonder aarzelen aan bod. Ze bieden een verrassende blik op de Wetstraat waar nog zoveel in het verborgene gebeurt. Die toppolitici beschikken over veel macht en zijn tegelijk ook maar mensen van vlees en bloed zoals iedereen.'

De eerste vier afleveringen bekijken de gebeurtenissen telkens vanuit het standpunt van één partij en haar hoofdrolspelers. Dat levert vier lezingen op van telkens hetzelfde tijdsgewricht. De beleving is soms heel uiteenlopend en dan weer verrassend unisono. Maar altijd zijn er nieuwe inzichten, nooit eerder vertelde elementen en is er die ene constante: geen wissels van de macht zonder emotie en drama. Dat blijkt al evenzeer in de vijfde aflevering, over de spannende regeringsvorming in 2014 en de ultieme mislukking van het 'Zweedse' experiment in 2018.

Aflevering 1: De erfenis van Stevaert - maandag 18 november
De eerste aflevering gaat over de erfenis van de charismatische Steve Stevaert, in het begin van de jaren 2000 nog god in Vlaanderen. Intussen zijn de Teletubbies en het kartel met Spirit allang verleden tijd en vecht de S.PA voor elk procent.

'Wissel van de Macht', vanaf maandag 18 november om 21.20 uur op Canvas, telkens herhaald op dinsdag om 19.00 uur. De reeks is vanaf de start op televisie meteen ook integraal beschikbaar op het Canvas-kanaal van VRT NU. Ook de eerste reeks van 'Wissel van de Macht' is dan opnieuw  te bekijken op VRT NU.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Advocaat Andrew Beckett krijgt, kort na zijn promotie, te horen dat hij wordt ontslagen. Zijn werkgever geeft als reden dat hij een opdracht verknoeid heeft. Maar Andy denkt daar anders over: hij vermoedt dat het advocatenkantoor ondekt heeft dat hij homoseksueel is en aids heeft en dat dat de reden voor zijn ontslag is. In een wereld vol onbegrip en intolerantie vecht hij voor gerechtigheid.

'Philadelphia', film uit 1993 met oa. Tom Hanks en Denzel Washington, om 21.25 uur op En.

Dossiers