TVvisie opinie: VIER, mediaoorlog of tv-veldslag?

maandag 17 september 2012

1 februari 1989. 30 januari 1995. 1 februari 1995. Allemaal dagen waarop de vaderlandse tv-geschiedenis weer een beetje rijker werd. En vandaag is het 17 september 2012. De dag waarop VT4 VIER wordt.

Zal ook vandaag in het collectieve Vlaamse geheugen terechtkomen? Of wordt een druilerige maandag als deze even snel weer vergeten? Als het aan de Woestijnvissers ligt alvast niet. Hun ambitie is duidelijk: komen, zien en overwinnen. Maar komt het ooit zover?


Want laat ons eerlijk zijn, VIER is oude (Eén-)wijn in nieuwe zakken. Het aanbod van de nieuwste telg in het Vlaamse televisielandschap kan je bezwaarlijk vernieuwend noemen. Verrassend wordt het misschien wel, afhankelijk van hoe de aankleding eruit zal zien. Maar alles wat vanaf maandagavond op het scherm komt, zijn vaste waarden. Vaste waarden die voortgekomen zijn uit de samenwerking tussen Woestijnvis en de VRT. 'De Slimste Mens Ter Wereld' en 'In Godsnaam' moeten de eerste VIER-avond kleur geven. Het ene programma is aan jaargang tien toe, het andere beleeft seizoen twee.

En toch is het ook uitkijken naar nieuwe werkstukken van de Woestijnvis-creatieven. 'De bende Haemers' bijvoorbeeld, over supergangster en natte droom van menig Vlaamse vrouw, Patrick Haemers. VIER belooft een docureeks met nooit eerder vertoond archiefmateriaal. Doet denken aan de mooie docureeksen die de Woestijnvissers tot voor kort nog voor Canvas maakten. Het wordt afwachten of de VIER-kijker, die in den beginne toch voor 85 procent uit ex-VT4-getrouwen zal bestaan, zal vallen voor 'het betere werk'. Want zo verkopen ze bij VIER en Woestijnvis dit programma. Aan de media-aandacht die de reeks, en bij uitbreiding de figuur Haemers zelf, de voorbije weken al kreeg, zal het alleszins niet liggen. Maar zoals het volgens een huizenhoog cliché klinkt: de kijker heeft altijd gelijk. Om daar aan toe te voegen: wat creatieve tv-makers ook mogen beweren.

VIER belooft een revolutie in tv-land. Het wordt voor Wouter Vandenhaute, de baas van Woestijnvis en SBS, en zijn soldaten ongetwijfeld nagelbijtend uitkijken naar de eerste resultaten. Zal Vlaanderen massaal zappen naar het nieuwe koningskind? En vooral wie zal wat live bekijken? En wat zal verdwijnen op de harde schijf van de digitale decoder? En zullen voldoende programma's tegen betaling opgevraagd worden? Allemaal vragen waarop het antwoord nu nog ergens diep in het koffiedik zit.

Morgen, de eerste kijkcijfers, zullen al een eerste indicatie zijn. Maar laat het ons een week geven. Of twee. Want beginnen met een knal is nooit moeilijk. Maar bevestigen, dat is een ander paar mouwen. En we hopen dat dat lukt, maar ergens zit nog een verhaal van de Noorderburen in ons achterhoofd. Sterrennet Talpa van mediatycoon John de Mol, weet je nog wel? Ofte de Wouter Vandenhaute van Hilversum. Wij rekenen op de Vlaamse nuchterheid en de verbetenheid waarmee Vandenhaute zijn ridders in het gareel houdt, slaapt op zijn centjes en winstprognoses als ontbijt tussen zijn boterham legt.

Wij hopen dat VIER mag aanslaan. Alleen al omdat ons tv-landschap hierdoor nog concurrentiëler wordt. En omdat we hopen dat iedereen hierdoor nog creatiever wordt én Wij, de kijkers, nog veel betere programma's gaan krijgen. Want dat is wat Jan Modaal tenslotte het meest interesseert: plezante, meeslepende televisie. En liefst nog kwalitatief ook. En wees gerust, de kwaliteitsstandaard in Vlaanderen ligt hoog voor tv-producties, erg hoog. We kunnen dus gerust zijn, het zal alleen maar beter worden. Hopelijk.

DOSSIER: Op weg naar een nieuw VT4

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Blacklist@home' (foto: Ketnet - © VRT 2020)

Oona Coppens is twaalf jaar oud en wil met Tom Waes naar Engeland zeilen. En klein probleem: ze kan niet zeilen. En groot probleem: ook Tom kan niet zeilen. Op vier dagen tijd willen ze zichzelf klaarstomen voor de grote oversteek. Lukt het hen om het Kanaal over te zeilen?

'De Blacklist', om 20.10 uur op En.

Dossiers