TV-Visie SummerTube (7): tijdelijk net Sporza in 2004

zaterdag 16 augustus 2008

De zomer 2004 is er een geweest om nooit te vergeten voor de vele sportliefhebbers die Vlaanderen rijk is. Er was het EK voetbal in Portugal en de Olympische Spelen in Athene. Maar ook de reguliere zomerse sportevenementen vonden plaats. De VRT riep, haast noodgedwongen, een aparte zender in het leven. Dat werd Sporza.

S


porza is sinds 2004 het sterke sportmerk van de openbare omroep. Maar het 'merk' begon ooit als een, zei het tijdelijk, apart sportnet. De VRT begon met de zender om de, naar eigen zeggen, 'moeder aller sportzomers' te kunnen coveren. En het moet gezegd: in de zomermaanden van 2004 was er wel héél veel sport te beleven op tv.

De Tour de France én het tennis in Roland Garros zijn jaarlijks van de partij. Maar in 2004 kwamen daar nog eens Euro 2004 in Portugal én de Olympische Spelen in Athene bovenop. De VRT had alle rechten voor deze uitzendingen en begon met Sporza, als tijdelijk sportnet om al dit moois te kunnen coveren.

Aan de start van Sporza ging wel heel wat politiek getouwtrek vooraf. Ook de (commerciële) concurrentie van de openbare omroep had zo zijn reservers. Maar toenmalig Minister van Media, Marino Keulen, was vrij snel gewonnen voor het plan van de VRT en verleende de zender zonder veel morren een zendvergunning.

Sporza ging van start op 31 mei met de verslaggeving van het tennistornooi Roland Garros. Later volgden dan het EK voetbal in Portugal, de Ronde van Frankrijk en de Olympische Spelen in Athene. Het tijdelijke net sloot de deuren op 3 september met de Memorial van Damme.

Tussen de live beelden door was er plaats voor een quiz (Quizta) en drie talkshows ('Roland Garros', 'RonDeRonde' en een programma rond de Olympische Spelen). Vaste schermgezichten waren Tom Coninx, Catherine Van Eylen en Evi Hanssen.

In het filmpje van vandaag tonen we de start van het tijdelijke net Sporza.

DOSSIER: TV-Visie SummerTube

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Q2 logo

Eddie Mannix is een zogenoemde Hollywood-fixer, die tijdens de jaren vijftig problemen oplost voor grote filmsterren van de studio Capitol Pictures. Wanneer acteur Baird Whitlock spoorloos verdwijnt, is het aan hem om de zaak kordaat van de baan te vegen.

'Hail, Caesar', film uit 2016 met oa. George Clooney, om 23.00 uur op Q2.

Dossiers