Sportief decennium voor VRT

dinsdag 3 augustus 2010

In 2009 heeft de openbare omroep 2.5 keer meer sport uitgezonden dan in 1999, zo luidt het verdict in de masterscriptie van Klaas Devriendt. De communicatiewetenschapper aan de Ugent stelde tevens een lichte daling van het aanbod vast in 2008. Echter, een dito stijging op de +-kanalen, vrijwaarde opnieuw het evenwicht.

Belangrijkste weetjes uit 's mans analyse: dat het aantal sportuitzendingen schier verdriedubbelde, dat we maar liefst vijf keer meer voetbal gepresenteerd (lees: verteerd) krijgen, en dat er drie keer meer tennis op de buis komt. Het zal niemand dan ook verbazen dat de enorme poulariteit van Henin en Clijsters hier ongemeen heeft toe bijgedragen.


Doch des te groter het aanbod van de traditionele sporten wordt, geraken mindere goden als motorsport, vechtsport en basketbal almaar meer in een verdomhoekje. De Olympische Spelen, op hun beurt, winnen daarentegen dan weer fors aan terrein. Zo liet de VRT in 2008 (Peking) maar liefst 268 uur zendtijd op de kijker los, in schril contrast met een schamele 100 uur in 2000 (Sydney). Dat de prestaties van landgenoten hier een belangrijke rol in spelen, weze duidelijk. Maar ook televisierechten dragen hun steentje bij tot deze opmerkelijke stijging.

Bron: De Standaard.

DOSSIER: Nieuw voetbalcontract 2009-2011

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIER logo

Londen, 1891. De briljante detective Sherlock Holmes en zijn trouwe assistent Watson kunnen maar net vermijden dat Lord Blackwood, een aanhanger van de zwarte magie, een vrouw op rituele wijze vermoordt. Blackwood wordt gearresteerd en komt in de gevangenis terecht. Kort voor zijn executie verkondigt Blackwood dat hij zal opstaan uit de dood om wraak te nemen op iedereen die zijn pad kruist. Kort na Blackwoods executie lijkt het alsof hij inderdaad is herrezen: in zijn graf wordt het lichaam van de vermiste Luke Reordan gevonden en enkele getuigen beweren Blackwood te hebben gezien.

'Sherlock Holmes', om 20.25 uur op VIER.

Dossiers