Sportief decennium voor VRT

dinsdag 3 augustus 2010

In 2009 heeft de openbare omroep 2.5 keer meer sport uitgezonden dan in 1999, zo luidt het verdict in de masterscriptie van Klaas Devriendt. De communicatiewetenschapper aan de Ugent stelde tevens een lichte daling van het aanbod vast in 2008. Echter, een dito stijging op de +-kanalen, vrijwaarde opnieuw het evenwicht.

Belangrijkste weetjes uit 's mans analyse: dat het aantal sportuitzendingen schier verdriedubbelde, dat we maar liefst vijf keer meer voetbal gepresenteerd (lees: verteerd) krijgen, en dat er drie keer meer tennis op de buis komt. Het zal niemand dan ook verbazen dat de enorme poulariteit van Henin en Clijsters hier ongemeen heeft toe bijgedragen.


Doch des te groter het aanbod van de traditionele sporten wordt, geraken mindere goden als motorsport, vechtsport en basketbal almaar meer in een verdomhoekje. De Olympische Spelen, op hun beurt, winnen daarentegen dan weer fors aan terrein. Zo liet de VRT in 2008 (Peking) maar liefst 268 uur zendtijd op de kijker los, in schril contrast met een schamele 100 uur in 2000 (Sydney). Dat de prestaties van landgenoten hier een belangrijke rol in spelen, weze duidelijk. Maar ook televisierechten dragen hun steentje bij tot deze opmerkelijke stijging.

Bron: De Standaard.

DOSSIER: Nieuw voetbalcontract 2009-2011

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Vitaya logo V3 logo Vitaya V3 logo Vitaya

Eric Randall is een bekende schrijver van boeken over hoe je best single zou moeten blijven. Hij heeft het bovendien niet echt voor Kerstmis en alles wat er bij te kijken komt. Dit jaar moet hij op zijn neefje en nichtje passen wanneer hun ouders er niet zijn. Met de hulp van zijn buurvrouw April Stewart leert hij de liefde te vinden en in de kerstsfeer te komen.

'Christmas Next Door', film uit 2017 met oa. Jesse Metcalfe, om 20.40 uur op Vitaya.

Dossiers