'Sara': een hedendaags sprookje in de vooravond

dinsdag 11 september 2007

Fictie van eigen bodem neemt sinds jaar en dag een prominente plaats in in het programmarooster van VTM. En dat in alle genres: van comedy over soap en whodunit tot het prestigieus drama. En dit najaar is de telenovela aan de beurt.

M


et 'Sara' brengt VTM een sprankelende en hedendaagse telenovela op de buis, met vlotte en geestige dialogen en sterke acteerprestaties door het kruim van acterend Vlaanderen. Het vertrouwen is dan ook groot dat 'Sara' jong en oud 200 afleveringen lang zal weten te boeien.

De eerste aflevering van 'Sara' is een dubbelaflevering die uitgezonden wordt op 25 september 2007 om 20.35 uur. Het vervolg wordt geprogrammeerd vanaf 26 september 2007, elke werkdag van 18.25 uur tot 19.00 uur.

Een internationaal tv-fenomeen
De telenovela is een romantisch liefdesverhaal dat doorloopt over verschillende afleveringen, en een begin, een midden en een einde heeft. En zoals dat in romantische verhalen gaat, ook een goede afloop. Dat is meteen een van de grote verschillen met een soap, waarin er geen sprake is van een afgerond verhaal.

De telenovela is afkomstig uit Latijns-Amerika, waar een lange traditie bestaat in het vertellen van verhalen. In Cubaanse sigarenfabrieken werden romans in afleveringen voorgelezen, die qua inhoud nauw aansluiten bij de romantische liefdesverhalen van de telenovela.

Vanaf de jaren '30 begon men met de adaptatie van romans voor de radio. In de jaren '50, bij de opkomst van de televisie, werden vervolgverhalen van 15 tot 20 afleveringen getoond in Latijns-Amerika. Nu zijn er telenovela 's van 100, 200 tot zelfs 300 afleveringen. De grootste hit in Latijns-Amerika was 'Betty la Fea', waarop 'Sara' is geďnspireerd.

In Latijns-Amerika zijn de telenovela's een echt succesverhaal. De meeste bereiken er kijkcijfers van ruim 100% boven het zendergemiddelde. Dit succes heeft gezorgd voor een wereldwijde export van telenovela's.

Eerst in Zuid-Europa: Spanje, Portugal en Italië, daarna meer in Oost-Europa: Servië, Bulgarije, Bosnië en later in Duitsland en de rest van Europa en de VS.

Soms komen dromen uit...
'Sara' is het verhaal van Sara De Roose, een jonge vrouw van bescheiden afkomst. Ze is een briljante economiste met een hart van goud. Sara's grootste nadeel is dat ze lelijk is. Daarom kijkt niemand naar haar. Ze heeft aan den lijve ondervonden dat romantiek voor haar alleen iets is om van te dromen.

Alles verandert wanneer ze op zekere dag gaat solliciteren bij een groot modebedrijf in Antwerpen. Daar ontmoet ze Simon Van Wijck, de zoon van de directeur, op wie ze op slag verliefd wordt. Omdat ze net een reeks mislukte sollicitaties achter de rug heeft, aanvaardt ze in het modebedrijf een job, ver onder haar niveau. Maar zo is ze dicht bij haar baas, Simon. Die heeft echter nauwelijks oog voor haar.

Als ze bewijst hoeveel ze in haar mars heeft, krijgt ze promotie na promotie. Ze voorziet Simon immers van schitterende ideeën en van dekmantels voor zijn scharrels die hij voor zijn verloofde verborgen wil houden. Door de harde strijd tussen Simon en zijn rivaal Alexander, staat het modehuis constant op wankele poten.

Het is Sara die het bedrijf meer dan eens van de ondergang redt. En zelfs al ziet Simon na verloop van tijd in dat Sara de meest bekwame medewerker is, voor de vrouw in haar blijft hij blind. In haar kleine kantoor droomt Sara ondertussen van een leven vol geluk, liefde en romantiek.

Tegen alle verwachtingen in zal dit lelijke meisje in de glamourwereld successen oogsten waarop niemand ooit had gerekend. Maar voor haarzelf staat er meer op het spel als ze op zekere dag beslist haar droom waar te maken en voor de liefde van haar leven te gaan.

'Sara' is een modern sprookje over een lelijk eendje dat verandert in een mooie zwaan. Want soms, soms komen dromen uit...

Aflevering 1 op 25 september om 20.35 uur
Sara is enkele maanden geleden afgestudeerd aan de universiteit, maar een job heeft de gedreven economiste nog niet gevonden. Misschien is het vandaag wel haar geluksdag. Ze heeft een sollicitatiegesprek bij Présence, een van de snelst groeiende modebedrijven in België. Sara hoopt als directiesecretaresse van Simon Van Wijck aan de slag te kunnen, maar haar indrukwekkend cv kan niet maskeren dat ze lelijk in het kwadraat is. Simons verloofde Helena twijfelt aan zijn trouw en ze gooit het op een akkoordje met Britt, haar beste vriendin die als receptioniste bij Présence werkt én die wil doorgroeien. Ook Alexander, Helena's broer en de financieel directeur van Présence, is zeer ambitieus. Voor hem klinkt het als muziek in de oren dat Leon Van Wijck, de vader van Simon, zich als directeur-generaal uit de zaak gaat terugtrekken...

Het creatieve team rond 'Sara'

 • Hugo Van Laere, hoofdschrijver.
  Hugo Van Laere heeft een master als theaterregisseur en schreef en bewerkte in die hoedanigheid heel wat avondvullende stukken. Voor televisie schreef hij voor VTM onder meer 'Het Dreyse Incident' uit de eerste Aspe-reeks en ontwikkelde en schreef hij de politiereeks 'Rupel'. Hij schreef mee aan het TV1-programma 'Brussel Nieuwsstraat' en schreef voor Eén de tweede reeks van '16+'. De door hem geschreven film 'Dennis Van Rita' –ontwikkeld in het kader van de VTM-reeks Faits Divers– won op het negende internationaal filmfestival van Shanghai, de prijs voor beste scenario.
 • Serge Bierset, regisseur.
  De Wet volgens Milo, Wittekerke, Zone Stad.
 • Renaat Coppens, regisseur.
  Rupel, Ons Geluk, kortfilm Gabriel.
 • Filip Van Neyghem, regisseur.
  Blinker-films, Kinderen van Dewindt, Wittekerke.
 • Geoffrey Enthoven, regisseur.
  Faits Divers-film Vidange Perdue, Wittekerke, Les Enfants de l'Amour.
 • Michel Van Laer, DOP.
  Matroesjka's, Team Spirit De Serie, Dennis, Pauline en Paulette, Ons Geluk.

'Sara' duikt overal op
Naar aanleiding van de start van 'Sara' heeft VTM een entertainende en zeer visuele promotiecampagne gelanceerd, die heel Vlaanderen bestrijkt. Het startschot werd gegeven op 18 augustus 2007 tijdens het popfestival VTM Live 2007 in Gent. Tussen twee live-acts in keken dertigduizend paar ogen naar de hemel en droomden even weg toen er een vliegtuigje overvloog met de spandoek 'Simon, ik zie je graag! Sara'.

Vier dagen later werd Sara 's liefdesverklaring opgehangen op 23 bruggen en bij afritten van autosnelwegen in gans Vlaanderen. Op 29 augustus 2007 schilderde Sara haar boodschap op een 38m˛-affiche in Gent.

En woensdag 5 september, werd 'Simon, ik zie je graag! Sara' door middel van laserwriting geprojecteerd op de Silo in Antwerpen. De romantische boodschap is ook opgedoken op het kleine scherm: op maandag 3 september 2007 in 'Boer zkt. Vrouw' en op woensdag 5
september 2007 in 'Tien Om Te Zien'.

En omdat liefde alles overwint, ook op Sporza tijdens de uitzending van de Eneco-tour op 25 augustus 2007 in Putte, waar de liefdesverklaring in kalkletters in een wei te zien was.

Ook de volgende dagen hoeft u niet vreemd op te kijken als u in een televisieprogramma de spandoek ziet hangen.

Sinds 21 augustus 2007 heeft Sara ook een eigen blog. Op http://www.vtm.be kan je haar belevenissen vanop de eerste rij volgen.

DOSSIER: Het najaar van 2007

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Lisa' - telenovelle (foto: VTM - © DPG Media 2020)

Het verlegen meisje Lisa droomt van een job in een marketingbureau. Wanneer Jonas, de jongste zoon van de eigenaars van het marketingbureau 't Brouwhuis', uit Amerika terugkeert, wordt Lisa niet enkel smoorverliefd op hem, maar groeit ook haar hoop eindelijk aan het werk te kunnen bij dat bedrijf. Maar dit is buiten haar halfzus Katja gerekend. Die steelt het portfolio van Lisa en haalt op die manier zelf de job binnen.

'Lisa', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers