'Royalty Special' rond 70ste verjaardag koningin Paola

woensdag 29 augustus 2007

Op zondag 9 september 2007 brengt 'Royalty' een 50 minuten durende special naar aanleiding van de 70ste verjaardag van koningin Paola. In deze documentaire vertellen de intimi van de koningin haar verhaal en zetten zo een uniek portret neer van de vorstin.

Voor

'Royalty' was het een zeer bewuste keuze om Paola's familieleden en vrienden van vroeger op te zoeken, want met de jaren is zij almaar meer belang gaan hechten aan haar roots. Familie en vrienden van vroeger zijn voor haar belangrijker dan ooit. De interviews vonden plaats in o.a. Rome en Asti n gebeurden in volledige vrijheid. Alle vragen mochten worden gesteld en er was geen op voorhand uitgeschreven script.

Sommige intimi die in 'Koningin Paola 70' getuigen, werden door de vorstin zelf aangebracht, anderen werden aan de hand van grondige research getraceerd:

Markiezinnen Giovanna, Antonella en Emanuela San Martino di San Germano: de 3 lievelingsnichten van Paola. Het zijn de 3 dochters van wijlen haar 17 jaar oudere zus Maria Christina. Door het grote leeftijdsverschil met haar zus zijn de drie nichten voor Paola als zussen. Ze bellen en zien elkaar heel vaak. Het is de eerste keer dat de markiezinnen op de televisie getuigen over Paola. Het interview vond plaats op hun domein in Asti, in de streek van Piemonte. 

Donna Claudia di Calabria: nicht van de koningin, dochter van Antonello, n van de broers van Paola. Het interview vond plaats in de woning van Donna Claudia in Rome. Het is de eerste keer dat zij op de televisie over haar tante praat.

Luisella Maria Capasso : schoolvriendin van Paola.

Rino Barillari : n van de beroemdste paparazzi van Itali. Hij volgde Paola vanaf de late jaren '50 en nu nog.

Mariana Poswick: jeugdvriendin, dochter van Prosper Poswick, ambassadeur van Belgi in het Vaticaan van 1957 tot 1968. Zij was een unieke getuige van de ontmoeting van Albert en Paola.

Gravin Arcangela di Sanbuy : vriendin uit de kinder- en jeugdjaren van Paola. Zij praat voor het eerst over Paola op de televisie.

Prinses Maria Camilla Pallavicini : vriendin uit de kinder- en jeugdjaren van Paola. Zij praat voor het eerst over Paola op de televisie.

In het eerste deel van 'Koingin Paola 70' worden de kinder- en jeugdjaren van Paola belicht. In welk nest is zij geboren? Waren de Ruffo di Calabria's rijke edellieden en was Paola een verwend kind dat alles mocht? Of werd ze kort gehouden en kreeg ze een sobere, strenge katholieke opvoeding? Dit verhaal wordt geschetst aan de hand van unieke anekdotes en nooit eerder getoonde foto's uit de priv-collecties van de intimi van Paola uit haar jonge jaren.

Wat was de sfeer in het ouderlijke huis in Rome? Wie waren de ouders van Paola? Was ze een krak op school? Was de bloedmooie Paola een geliefd doelwit van de Italiaanse jongens? Een van de hoogtepunten in deze documentaire over de koningin is haar ontmoeting met prins Albert. De getuigen vertellen openhartig over dit romantisch moment omdat ze er zelf bij waren. De ontmoeting betekende trouwens een ommekeer in het leven van Paola. De verlegen Italiaanse schoonheid werd plots een superster en werd achternagezeten door de Italiaanse paparazzi. Ze verhuisde ook naar Belgi, waar ze na haar huwelijk door een enthousiaste massa werd ontvangen tijdens de Blijde Intredes in heel het land.

In 'Koningin Paola 70' wordt ook dieper ingegaan op haar leven als koningin. Na de dood van koning Boudewijn op 31 juli 1993 heerst er verslagenheid in het land. Negen dagen later legt Albert de eed af als zesde koning der Belgen. Paola wordt de nieuwe koningin. Hoe heeft koningin Paola zelf die grote stap ervaren? Wat heeft de Dutroux affaire voor haar persoonlijk betekend? En hoe reageerde de koningin op de beken dmaking van de buitenechtelijke dochter van haar man? 

Haar familie en vrienden praten over de gevoelens van de koningin bij deze grote gebeurtenissen. Ze vertellen ook over haar angsten tijdens de hartoperatie van Albert en de vreugde die zij put uit het grootmoederschap. Op haar zeventigste is de koningin nog altijd een bijzonder mooie en stijlvolle verschijning. Wat betekent het voor haar om de kaap van de zeventig te bereiken? En hoe ziet ze de toekomst? Paola's familieleden en meest intieme vrienden geven de antwoorden.

'Royalty Special: Koningin Paola 70', zondag 9 september 2007 om 17u55 bij VTM.

DOSSIER: Het najaar van 2007

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 3 logo

De begaafde student Ben wil geneeskunde gaan studeren aan de universiteit van Harvard. Maar daarvoor moet hij een studiebeurs in de wacht zien te slepen. Hij verdeelt zijn tijd tussen zijn studies, zijn baantje in een kleerwinkel en zijn vrienden Miles en Cam. Op een dag komt hij in een clubje terecht voor begaafde studenten. Die houden zich voornamelijk bezig met het uitdokteren van een onfeilbare methode om te winnen bij blackjack. Zo willen ze naar Las Vegas trekken om er gigantische sommen geld te winnen. Ben is al snel gewonnen voor dit plan en hij neemt steeds grotere risico's om veel geld te verdienen en om zo naar Harvard te kunnen.

'21', film uit 2008 met oa. Kevin Spacey, om 20.40 uur op VTM 3.

Dossiers