Rechten Gent wint eerste editie van 'De Campus Cup'

vrijdag 5 juli 2019
Foto: Canvas - © VRT 2019

Donderdagavond werd de finale van 'De Campus Cup' op Canvas beslecht. Na 24 spannende afleveringen van de studentenquiz onder leiding van Otto-Jan Ham weten we eindelijk in welke opleiding de 'slimste' studenten zitten: het team 'Rechten' van de Universiteit Gent versloeg in de finale de opleiding 'Politieke Wetenschappen' van dezelfde universiteit.

Het team 'Rechten' - met studenten Timon, Benjamin, Hanne en Michiel - maakte zijn debuut in de allereerste aflevering van 'De Campus Cup' en ze wonnen dus ook de allerlaatste aflevering: de finale. Daarmee was de cirkel voor hen helemaal rond.


Het team 'Politieke Wetenschappen' - met Bjarne, Ellen, Bram en Jens -  zette in de voorronde de allersnelste finaletijd neer, maar moest in de echte finale de duimen leggen voor hun collega's van 'Rechten'.

Universiteit Gent scoort
'Het feit dat de Universiteit Gent hier met twee teams in de finale staat, is ook onder rectoren niet onbesproken gebleven, om het zacht uit te drukken', vertelt Rik Van de Walle, rector UGent.

De arena van 'De Campus Cup' zat afgeladen vol in een zinderende ambiance alsof het om een ware cupmatch ging. En dat onder het goedkeurende oog van een glunderende rector Rik Van de Walle van UGent. Dat 'De Campus Cup' naar Gent ging stond al vast, maar de inzet van de avond was op welke faculteit de cup een academiejaar lang mocht blinken.

Rik Van de Walle bij de start van de finale: 'Ik ben een heel trotse rector. Het is een fantastisch resultaat. Twee teams van de UGent. Twee verschillende faculteiten die er vol voor zullen gaan. Wie er ook wint, de Ugent is nu alvast de winnaar van dit eerste jaar van 'De Campus Cup'. Ik kan u verzekeren dat dit programma bekeken wordt door studenten, door ouders, familie en supporters, maar ook door rectoren. Het feit dat de Universiteit Gent hier met twee teams in de finale staat, is ook onder rectoren niet onbesproken gebleven, om het zacht uit te drukken.' (lacht)

Het verloop van de finale
In de eerste ronde hielden de teams gelijke tred, maar onder leiding van student Benjamin van 'Rechten' werd in de tweede ronde een eerste kloofje geslagen. Zoals in de voorbije afleveringen al duidelijk werd, zijn de beeldpuzzels op het lijf van 'Rechten' geschreven.

Daarmee dienden ze al de storende 'blok-outs' in de 'Blokronde' toe aan de blokker van het andere team: blokker Bjarne kreeg eerst een minuut lang stroboscopisch licht te verwerken en daarna luidruchtige aanmoedigingen van een legertje cheerleaders en 'kotgenoot Kenny'. Niet bevorderlijk voor de concentratie. Tot slot werd hij ook nog letterlijk zijn kot 'uitgerookt'.  Bjarne nam het in de Blokronde op tegen de blokker van het andere team: Michiel. En de cursus die ze in spoedtempo dienden te blokken, was niet van de poes. Daarvoor had de KU Leuven via een achterpoortje toch ook nog een afvaardiging in de finale gesmokkeld: kosmoloog professor Thomas Hertog van de opleiding theoretische fysica, die 20 jaar samenwerkte met Stephen Hawking. Hij stelde vragen over zijn cursus 'Hawking - straling van zwarte gaten'. Blokker Michiel excelleerde in het mondeling examen en bewees dat rechtenstudenten straffe blokkers zijn, ook buiten hun vakgebied.

Op de groepswerken beten beide teams hun tanden stuk waardoor net voor het finale eindspel 'Rechten' aan de leiding bleef. Hierdoor haalden ze een derde cruciale vrijstelling binnen.

In het eindspel liep 'Rechten' al snel uit. 'Politieke Wetenschappen' probeerde aan te klampen, maar bij de achtste vraag was het spel gespeeld. Bjarne van 'Politieke Wetenschappen' gaf het verkeerde antwoord waardoor het beslissende punt naar 'Rechten' ging.

Kotgenoot Kenny reikte de trofee van de Canvas Cup uit. Benjamin, Michiel, Hanne en Timon. van 'Rechten' mochten de trofee in de lucht steken. De faculteit 'Rechten' van UGent mag de trofee een academiejaar lang koesteren.

'We hadden twee goede ploegen. Er is veel gedaan om het hen moeilijk te maken. Er is zelfs een professor van de KU Leuven ingehuurd. Het kon niet baten. Ook die vragen werden allemaal juist beantwoord. Indrukwekkend', aldus Rik Van de Walle, rector UGent.

'Ontlading. Zelden gevoeld. Ik ben al geslaagd op vele examens waar ik dacht dat ik gebuisd ging zijn, maar dit gevoel heb ik nooit gehad' zegt Benjamin, team Rechten UGent.

Nieuwe editie van 'De Canvas Cup' in 2020
Met het einde van het eerste seizoen wordt meteen ook het startschot van het tweede seizoen gegeven. Teams van vier studenten uit het hoger onderwijs kunnen zich vanaf nu via canvas.be inschrijven voor 'De Campus Cup 2020'.

DOSSIER: Kandidaten/publiek Gezocht!

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 4 logo

China, jaren 40. De grootstad Kanton is bijna volledig in de handen van een beruchte gangsterbende, de Axe Gang. Enkel de arme buurt Pig's Sty Alley wordt door de bende met rust gelaten. Sing en Bone, twee derderangscriminelen, hopen daar stiekem misbruik van te maken: ze doen zich voor als Axe Gang-leden en proberen de plaatselijke bevolking af te persen. Hiermee wekken Sing en Bone echter meteen de aandacht van de chte Axe Gang, die de twee gangsters n de excentrieke bewoners van Pig's Sty Alley een lesje besluiten te leren. Maar dat blijkt toch niet zo eenvoudig te zijn: sommige inwoners hebben immers verborgen kungfukrachten.

'Kung Fu Hustle', film uit 2005, om 20.40 uur bij VTM.

Dossiers