Q-music en vtm 'profiteerden' van stakingsdag bij de VRT

De staking van woensdag bij de VRT was geen slechte zaak voor de VMMa. Bij Q-music merkten ze dat er heel wat luisteraars kennis maakten met de zender. En ook bij Radio Nostalgie. Daar merkten ze een stijging op van ongeveer 20% in het aantal online luisteraars. Ook het verkiezingsdebat op vtm kon op extra aandacht rekenen.
Bij Q-music werden VRT-luisteraars de hele dag lang door de dj's welkom geheten bij het station. Ze benadrukken daar echter dat het geenszins leedvermaak was. 'Het is niet onze bedoeling luisteraars af te snoepen van de VRT-stations en we hadden al helemaal niets speciaals gepland. Wij doen gewoon ons eigen ding', aldus een woordvoerder van Q-music.
Radiodirecteur van de VMMa, Peter Bossaert, steekt echter niet onder stoelen of banken dat de VRT-actie geen slechte zaak was voor Q-music: 'Het is natuurlijk een kennismaking met ons station die er anders allicht niet zou zijn geweest. Dat merken we overigens aan de vele sms'en die we binnenkrijgen van mensen die laten weten dat ze Q-Music ontdekt hebben', zegt hij in Het Nieuwsblad.
Ook op televisie zal er allicht een effect merkbaar geweest zijn. vtm programmeerde hun grote verkiezingsdebat 'Het Verstand van Vlaanderen'. Ongetwijfeld zal dat door de vakbondsactie bij de VRT meer kijkers hebben getrokken dan normaal het geval zou zijn.
Woordvoerster Sara Vercauteren in Het Nieuwsblad: 'Wij kijken alleen naar onszelf bij de programmatie. De beslissing om dat programma op woensdag te plaatsen, hebben we trouwens al weken geleden genomen. Nog voor de stakingdag bij de VRT bekend raakte. We spelen dus op geen enkele manier in op de staking. Eigenlijk is het andersom. We stellen vast dat de VRT ondanks de staking zijn verkiezingsprogramma toch uitzond op woensdagavond en dat ze het bovendien vijf minuten eerder lieten beginnen dan het onze.'
Vercauteren geeft in de krant ook een reactie op de vraag welke schade zo'n staking nu aan een tv-zender toebrengt. 'Als het ons overkwam, dan zou er natuurlijk de economische schade zijn. Wij zijn een commerciële omroep. Als we onze reclameblokken niet kunnen uitzenden, lijden we verlies. Voor de VRT, die niet volgens een commercieel model werkt, zal die schade uiteraard veel kleiner zijn. Blijft evenwel de beschadiging van je imago. Voor geen enkele zender is het prettig om zoiets mee te maken.'
De reclameregie van de VRT, de Vlaamse Audiovisuele Regie (VAR), is alvast niet opgezet met de VRT-staking. Een hele dag reclamespots moest herpland worden. 'Gelukkig ging het maar om één dag, want anders zouden we problemen gekregen hebben met adverteerders en zou dat wel enkele honderdduizenden euro's verlies betekend hebben', zegt een medewerker in Het Nieuwsblad.
Programma's als 'Blokken' en 'Villa Vanthilt', die door de actie woensdag niet werden uitgezonden, schuiven door naar vrijdag.
Bron: nieuwsblad.be
DOSSIER: Crisis bij de VRT
volledig dossier- VRT schrapt het exclusiviteitscontract van Kobe Ilsen en 2 andere schermgezichten
- Crisis bij VRT! Topman Frederik Delaplace reageert dan toch na woelige week
- Chaos bij VRT compleet! Andere groep medewerkers schrijft nieuwe open brief
- Nieuwe crisis bij VRT na open brief personeel. VRT-top reageert meteen: 'Wel ernstig'
- VRT stopt per direct de samenwerking met topman Ricus Jansegers en netmanager Lotte Vermeir
- Baas van VRT Jong legt haar functie neer
- Minder exclusiviteitscontracten, maar wel 'prioriteitsdeals' bij VRT
- Crisis bij VRT : directie stelt bemiddelaar aan om vertrouwen te herstellen
- Arbeidsinspectie opent onderzoek bij VRT NWS
- VRT reageert op beschuldigingen aan adres van directeur content Jansegers