Nieuwe crisis bij VRT door extra besparingen

zaterdag 12 oktober 2019

De VRT moet meer besparen dan gedacht, maar liefst 44 miljoen tegen 2024. De vakbonden spreken van goed 250 jobs die op de tocht zouden staan. Volgens de nieuwe minister van media, Benjamin Dalle (CD&V), kan het banenverlies opgevangen worden met natuurlijke afvloeiingen.

De besparingsmaatregelen werden vrijdag door de VRT-top aan het personeel medegedeeld. CEO Paul Lembrechts zat al samen met de nieuwe mediaminister en momenteel wordt gewerkt aan het budget voor 2020. Hij stelt wel dat ook volgend jaar de besparingen al voelbaar zullen zijn. Maar Lembrechts zegt daarvoor een plan klaar te hebben.


Over de jobs die op het spel staan bij de openbare omroep reageerde minister Dalle na de ministerraad: 'Het is duidelijk dat er ook bij de VRT een efficiëntie-oefening moet doorgevoerd worden. Maar we kijken in eerste instantie naar pensionering en wie we op die manier niet kunnen vervangen.' Dat zei hij aan Het Nieuwsblad.

De vakbonden zijn eveneens ongerust over de nieuwe besparingen: 'We zijn al twaalf jaar aan het besparen. Jaar na jaar werden we efficiënter en flexibeler. De ondergrens is bereikt', aldus het ACOD. Diezelfde vakbond hield vrijdag ook al een protestactie op de plek waar op dat moment de ministerraad plaatsvond.

En tot slot is ook de oppositie niet mals voor de opgelegde besparingen. SP.A heeft het zelfs over 'doelbewust kortwieken van de VRT tot een kleine, irrelevante zender'. De socialisten wijzen bij monde van parlementslid Katia Segers ook op het feit dat uit een vergelijkende studie is gebleken dat de VRT van alle Europese publieke omroepen bij de beste van de klas is als het aankomt op prijs, aanbod en kwaliteit.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

DOSSIER: VRT-crisis 2019-2020

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIER logo

Bernard D'hooge, een zeventiger met een beginnende vorm van alzheimer, verdwijnt uit het rusthuis. Is hij weggelopen in een verwarde bui of is er meer aan de hand? Erg gelukkig was Bernard niet in het rusthuis. De verdwijning van Bernard is Nicks eerste zaak na zijn terugkeer bij de Cel Vermiste Personen en ze eist meteen een emotionele tol voor de speurder.

'Vermist', om 22.25 uur op VIER.

Dossiers