Vlaamse regering wil stevig ingrijpen bij de VRT

woensdag 1 juli 2020

Binnenkort wordt tussen de openbare omroep VRT en de Vlaamse regering de nieuwe beheersovereenkomst voor de periode 2021 tot 2025 gesloten. En daarvoor werden de voorbije weken hoorzittingen gehouden in het Vlaams Parlement.

Als gevolg van de hoorzittingen hebben regeringspartijen N-VA, CD&V en Open VLD nu een resolutie klaar. Daarin staat ondermeer dat de VRT de vedettencultus van haar schermgezichten moet afremmen. En opbieden voor populaire schermgezichten mag ook niet meer.


Ook moet de VRT (meer) bijdragen aan de Vlaamse identiteit. En dan denken de regeringspartijen aan de reeds veelbesproken Vlaamse canon. De radiozenders van de openbare omroep moeten blijven inzetten op Nederlandstalige muziek en het gebruik van standaardtaal moet de norm blijven.

Daarnaast zal de VRT zich er ook toe moeten verbinden mee te werken aan de Vlaamse Netflix. Die wordt momenteel ontwikkeld door een joint-venture tussen Telenet en DPG Media (VTM). De omroep was onder de vorige CEO, Paul Lembrechts, niet happig om mee te doen, maar dit zal nu in de beheersovereenkomst een verplichting worden. Het eigen platform VRT NU moet eveneens verder worden uitgebouwd én gratis blijven.

Verder moet de VRT een sterkere samenwerking uitbouwen met externe producenten en samen met de commerciële mediabedrijven moet de omroep een platform ontwikkelen voor digitale reclamewerving. En nog over reclame: de VRT moet zich nog terughoudender opstellen op de advertentiemarkt en moet de (aangepaste) reclameplafonds strikt naleven. De VRT mag daarnaast ook niet meer opbieden voor grote sportevenementen.

De oppositie heeft zo haar bedenkingen bij de resolutie van de Vlaamse regeringspartijen. Zo wil Groen dat VRT meer moet doen tegen fake news dat het 'een plaag van de 21ste eeuw' noemt. Verder wil de partij een eerlijkere dotatie want met dit plan, vindt de partij, zullen de Vlaamse productiehuizen de eerste slachtoffers worden van de opgelegde besparingen.

Bron: De Standaard


Lees ook:
VRT heeft nieuwe CEO

DOSSIER: VRT-crisis 2019-2020

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

Terwijl Delorme wacht op nieuws over een overplaatsing, moeten zij en Cardinal opnieuw samenwerken wanneer een persoon als vermist wordt opgegeven. De echtgenoot van een plaatselijke politica is niet thuisgekomen en zij voelt dat er iets verschrikkelijk gebeurd is.
'Cardinal', om 20.35 uur op Canvas.

Dossiers