Nieuwe avonturenreeks op Eén: 'Primeval'

dinsdag 21 augustus 2007

Sinds de oertijd is de vrijdagavond op Eén niet meer zo spannend geweest, want uit de nevelen des tijds verschijnt dit najaar 'Primeval', een fantastische Britse avonturenreeks over een paleontoloog die ontdekt dat dinosauriërs en andere prehistorische monsters door 'tijdsgaten' glippen en dood en verderf zaaien in het Engeland van de 21ste eeuw.

T


erwijl hij samen met zijn team probeert te verhinderen dat de voorhistorische invasie de hele mensheid gaat bedreigen, begint hij ook te vermoeden dat de verdwijning van zijn vrouw, acht jaar geleden, iets met die tijdsanomalieën te maken heeft en dat ook zij nog leeft. 'Primeval' combineert de romantiek van een liefdesverhaal met de speciale effecten van 'Walking With Dinosaurs' (producent Tim Haines was bij beide projecten betrokken) en de actie van 'Jurassic Park'.

Paleontoloog Nick Cutter (Douglas Henshall) wordt door de Britse overheid aangezocht om een aantal onrustwekkende waarnemingen van vreemde dinosaurus-achtige wezens te onderzoeken. Cutter ontdekt tot zijn verbijstering dat er op diverse plaatsen in Engeland inderdaad voorhistorische dieren opduiken: van kleine en eerder onschuldige beestjes als de coelurosuaravus (een vliegend dinootje) over gigantische en agressieve vleeseters als de gorgonopside (6 meter, 7 ton) tot de pteranodon (9 meter spanwijdte), de arthropleura (een giftige duizendpoot van 6 meter en een ton), dodelijke parasieten van 30 centimeter, reuzenspinnen van een meter en de afschuwelijke Mosasaurus (een slangachtig waterdier van 20 meter en 15 ton). De beesten blijken door een soort 'tijdgaten' (anomalieën in het normale tijdsverloop) in het heden terecht te komen. Bij hun zoektocht naar eten zijn
ze een gevaar voor gewone dieren én voor de mensen.

Samen met zijn team probeert Dr. Cutter de dieren onschadelijk te maken en de tijdgaten te dichten om te voorkomen dat de monsters uit het verleden massaal in het heden zouden terechtkomen en zo de toekomst van de mensheid zouden gaan bedreigen. Cutter krijgt daarbij de hulp van zijn assistent Stephen Hart (James Murray), van de zoöloge Abby Maitland (Hannah Spearritt) en van de excentrieke, maar geniale paleontologiestudent Connor Temple (Andrew Lee Potts). De wetenschappers worden bijgestaan maar tegelijk ook onder druk gezet door Sir James Lester (Ben Miller) en Claudia Brown (Lucy Brown), twee wat schimmige functionarissen van het Ministerie van Binnenlandse zaken. Zij willen koste wat het kost vermijden dat het nieuws over de prehistorische monsters uitlekt en voor paniek zorgt bij de bevolking.

Cutter en zijn team beseffen dat ze hun traditionele wetenschappelijke vooroordelen en
onderzoeksmethodes overboord moeten gooien en begeven zich op onbekend terrein. Vooral Cutter voelt zich persoonlijk betrokken bij de zaak. Zijn vrouw Helen (Juliet Aubrey) is acht jaar geleden verdwenen op een van de plaatsen waar nu plots dinosauriërs opduiken. Na een aantal signalen en incidenten ontdekt hij dat Helen destijds ook door een tijdgat is geglipt en dat ze sindsdien door de tijd reist. Met haar kennis van de tijdgaten zou ze een cruciale rol kunnen spelen bij de bestrijding van de monsters. Maar Helen gedraagt zich vreemd en het is niet duidelijk wat haar bedoelingen juist zijn.

'Primeval' is ideale televisie voor vrijdagavond: spannend en ontspannend, met fantastische en spectaculaire speciale effecten, angstaanjagende monsters en knappe helden en heldinnen, liefde en romantiek, niet alleen tussen de personages maar ook in het echte leven: acteurs Hannah Spearritt en Andrew Lee Potts begonnen in de loop van de reeks een relatie, tot groot plezier van publiek en pers.

Die waren trouwens sowieso erg te spreken over de reeks. 'Primeval' haalde op zijn eentje de zaterdagavond van ITV uit het slop (gemiddeld 6 miljoen kijkers) en The Observer schreef: 'A few words I didn't expect to be typing this decade: Saturday night on ITV is great. (…) In an ideal world 'Primeval' will run for 16 weeks with a 20 minute break before returning for another four months, and then just go on for ever. 'Primeval' is terrifically good fun, nostalgic and modern at the same time'. The Guardian vond: 'This
preposterous prehistoric adventure just gets better with every episode'.

Het scenario is van Adrian Hodges ('Rome', 'The Lost World'), de regie van Cilla Ware ('Spooks') en concept en productie van Tim Haines ('Walking With Dinosaurs').

'Primeval' elke vrijdag om 21.40 u en dit vanaf 7 september, op Eén.

DOSSIER: Het najaar van 2007

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Goeiemorgen Morgen!' (Radio2)

De Ziggo Dome vormt het decor voor een gigantisch muzikaal spektakel met talloze oud-deelnemers aan het Eurovisiesongfestival. In deze aflevering: Mäns Zelmerlöw - 'Heroes', Bobbysocks - 'La det swinge', Rosa Linn - 'Snap', Cornelia Jacobs - 'Hold Me Closer', Ruslana - 'Wild Dances', Edsilia Rombley - 'Hemel en aarde', Gjon's Tears - 'Tout L'univers', The Roop - 'Discotheque', Alessandra - 'Queen of Kings' en Charlotte Perrelli - 'Take Me to Your Heaven'.

'Het Grote Songfestivalfeest', om 21.45 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 23:50
    Journaallus
    09:00
    Lentebeelden
  • 23:55
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 00:35
    The Good Doctor
    01:40
    Geen uitzending
  • 00:55
    Geen uitzending
    01:35
    American Ninja Warrior
  • 01:10
    Geen uitzending
    01:05
    Impeachment: American Crime Story
  • 00:55
    Geen uitzending
    15:40
    All New Traffic Cops
  • 01:10
    JAG
    02:10
    Baywatch
  • 00:35
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 00:20
    Viva la Feta
    02:20
    Sports Late Night
  • 00:20
    ER
    05:00
    Geen uitzending
  • 22:30
    The Hateful Eight
    02:25
    Two and a Half Men
  • 00:50
    MasterChef UK
    05:00
    Geen uitzending
  • 00:35
    Castle
    05:00
    Geen uitzending
  • 00:25
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 00:55
    Guillaume's Paris
  • 01:15
    Eden Hazard: Harten 10
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 00:45
    Devil's Peak
  • 00:29
    Op1
    01:42
    Liefde voor het landgoed
  • 00:09
    The Farewell
    08:03
    Petrus in het land
  • 00:56
    Sophie & Jeroen
    02:21
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal