Nieuwe avonturenreeks op En: 'Primeval'

dinsdag 21 augustus 2007

Sinds de oertijd is de vrijdagavond op En niet meer zo spannend geweest, want uit de nevelen des tijds verschijnt dit najaar 'Primeval', een fantastische Britse avonturenreeks over een paleontoloog die ontdekt dat dinosaurirs en andere prehistorische monsters door 'tijdsgaten' glippen en dood en verderf zaaien in het Engeland van de 21ste eeuw.

T


erwijl hij samen met zijn team probeert te verhinderen dat de voorhistorische invasie de hele mensheid gaat bedreigen, begint hij ook te vermoeden dat de verdwijning van zijn vrouw, acht jaar geleden, iets met die tijdsanomalien te maken heeft en dat ook zij nog leeft. 'Primeval' combineert de romantiek van een liefdesverhaal met de speciale effecten van 'Walking With Dinosaurs' (producent Tim Haines was bij beide projecten betrokken) en de actie van 'Jurassic Park'.

Paleontoloog Nick Cutter (Douglas Henshall) wordt door de Britse overheid aangezocht om een aantal onrustwekkende waarnemingen van vreemde dinosaurus-achtige wezens te onderzoeken. Cutter ontdekt tot zijn verbijstering dat er op diverse plaatsen in Engeland inderdaad voorhistorische dieren opduiken: van kleine en eerder onschuldige beestjes als de coelurosuaravus (een vliegend dinootje) over gigantische en agressieve vleeseters als de gorgonopside (6 meter, 7 ton) tot de pteranodon (9 meter spanwijdte), de arthropleura (een giftige duizendpoot van 6 meter en een ton), dodelijke parasieten van 30 centimeter, reuzenspinnen van een meter en de afschuwelijke Mosasaurus (een slangachtig waterdier van 20 meter en 15 ton). De beesten blijken door een soort 'tijdgaten' (anomalien in het normale tijdsverloop) in het heden terecht te komen. Bij hun zoektocht naar eten zijn
ze een gevaar voor gewone dieren n voor de mensen.

Samen met zijn team probeert Dr. Cutter de dieren onschadelijk te maken en de tijdgaten te dichten om te voorkomen dat de monsters uit het verleden massaal in het heden zouden terechtkomen en zo de toekomst van de mensheid zouden gaan bedreigen. Cutter krijgt daarbij de hulp van zijn assistent Stephen Hart (James Murray), van de zologe Abby Maitland (Hannah Spearritt) en van de excentrieke, maar geniale paleontologiestudent Connor Temple (Andrew Lee Potts). De wetenschappers worden bijgestaan maar tegelijk ook onder druk gezet door Sir James Lester (Ben Miller) en Claudia Brown (Lucy Brown), twee wat schimmige functionarissen van het Ministerie van Binnenlandse zaken. Zij willen koste wat het kost vermijden dat het nieuws over de prehistorische monsters uitlekt en voor paniek zorgt bij de bevolking.

Cutter en zijn team beseffen dat ze hun traditionele wetenschappelijke vooroordelen en
onderzoeksmethodes overboord moeten gooien en begeven zich op onbekend terrein. Vooral Cutter voelt zich persoonlijk betrokken bij de zaak. Zijn vrouw Helen (Juliet Aubrey) is acht jaar geleden verdwenen op een van de plaatsen waar nu plots dinosaurirs opduiken. Na een aantal signalen en incidenten ontdekt hij dat Helen destijds ook door een tijdgat is geglipt en dat ze sindsdien door de tijd reist. Met haar kennis van de tijdgaten zou ze een cruciale rol kunnen spelen bij de bestrijding van de monsters. Maar Helen gedraagt zich vreemd en het is niet duidelijk wat haar bedoelingen juist zijn.

'Primeval' is ideale televisie voor vrijdagavond: spannend en ontspannend, met fantastische en spectaculaire speciale effecten, angstaanjagende monsters en knappe helden en heldinnen, liefde en romantiek, niet alleen tussen de personages maar ook in het echte leven: acteurs Hannah Spearritt en Andrew Lee Potts begonnen in de loop van de reeks een relatie, tot groot plezier van publiek en pers.

Die waren trouwens sowieso erg te spreken over de reeks. 'Primeval' haalde op zijn eentje de zaterdagavond van ITV uit het slop (gemiddeld 6 miljoen kijkers) en The Observer schreef: 'A few words I didn't expect to be typing this decade: Saturday night on ITV is great. () In an ideal world 'Primeval' will run for 16 weeks with a 20 minute break before returning for another four months, and then just go on for ever. 'Primeval' is terrifically good fun, nostalgic and modern at the same time'. The Guardian vond: 'This
preposterous prehistoric adventure just gets better with every episode'.

Het scenario is van Adrian Hodges ('Rome', 'The Lost World'), de regie van Cilla Ware ('Spooks') en concept en productie van Tim Haines ('Walking With Dinosaurs').

'Primeval' elke vrijdag om 21.40 u en dit vanaf 7 september, op En.

DOSSIER: Het najaar van 2007

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 3 logo

De begaafde student Ben wil geneeskunde gaan studeren aan de universiteit van Harvard. Maar daarvoor moet hij een studiebeurs in de wacht zien te slepen. Hij verdeelt zijn tijd tussen zijn studies, zijn baantje in een kleerwinkel en zijn vrienden Miles en Cam. Op een dag komt hij in een clubje terecht voor begaafde studenten. Die houden zich voornamelijk bezig met het uitdokteren van een onfeilbare methode om te winnen bij blackjack. Zo willen ze naar Las Vegas trekken om er gigantische sommen geld te winnen. Ben is al snel gewonnen voor dit plan en hij neemt steeds grotere risico's om veel geld te verdienen en om zo naar Harvard te kunnen.

'21', film uit 2008 met oa. Kevin Spacey, om 20.40 uur op VTM 3.

Dossiers