Nieuw seizoen van 'De Klas' op En

vrijdag 24 augustus 2018
Foto: Eén - © VRT 2018

Liggen jongeren wakker van de klimaatopwarming? Welke rol spelen sociale media in hun leven? Hoe belangrijk zijn vrienden en familie? Hoe ervaren zij onze diverse samenleving? En welke invulling geven tieners aan #metoo?

De start van het nieuwe schooljaar betekent opnieuw een stevig seizoen van 'De Klas'. Daarin wordt een klas zestienjarigen verrast met een ongewone les van een onverwachte leraar. Acht bekende gezichten wagen zich een dag voor de klas en gaan op hun eigen, spontane manier met de leerlingen in dialoog over onderwerpen die er echt toe doen. Ditmaal delen Karolien Debecker, Dina Tersago, Adil El Arbi, Wim Lybaert, Staf en Mathias Coppens, Jani Kazaltzis, Goedele Liekens en Sven De Leijer lessen uit hun leven met de tieners.


'De Klas' werpt een blik op de leefwereld van de nieuwe generatie, met verrassende meningen, oprechte emoties en onvoorziene wendingen.

Leerkrachten voor een dag
Ook voor dit tweede seizoen nemen 8 dappere BV’s de proef op de som om hun leerlingen een interessante schooldag te bezorgen. Voor hun lesonderwerp putten ze uit eigen ervaringen en onderwerpen die hen nauw aan het hart liggen. Ze praten over inzichten en bepaalde opvattingen, over lief en leed. Die basis zorgt voor onstuimige levenslessen met veel aandacht voor de belevingswereld en de mening van de jongeren, weg van het model van een klassieke lesvorm.

Dina Tersago (aflevering 1)
Dina geeft de jongeren een les over schoonheid. Zelf legde ze zich als tiener heel veel druk op. Deelnemen aan Miss België leerde haar dat ongedwongen jezelf zijn vaak tot iets mooiers leidt. Ze toont haar klas dat niet alles altijd perfect moet zijn.

16 jongeren van 16 jaar oud
Ook in het tweede seizoen zitten de zestien leerlingen allen in het vijfde middelbaar. De jongeren komen uit verschillende studierichtingen en hebben diverse achtergronden. Ze zijn net zestien jaar of al iets ouder. Nog niet stemgerechtigd voor de wet dus, maar al vol levenslust en plannen voor nu en later.

In 'De Klas' horen we hun stem, interessante meningen en boeiende verhalen. De jongeren doen hun boekje open over hoe er wordt samengeleefd op school, hoe het er bij hun thuis aan toe gaat en hoe ze hun vrije tijd invullen. Ze spreken vrijuit over verlangen en vriendschap, over zorgen en twijfels, over engagement en maatschappij.

Ilham:
'Ik wil laten zien dat een vrouw voor zichzelf kan zorgen, omdat ik vaak hoor dat mensen denken dat vrouwen niks kunnen.'

Hayley:
'De eerste keer dat ik seks heb gehad, heb ik geen feestje gegeven, maar ik heb wel tegen een vriendin gezegd: ja ’t is gebeurd.'

Dries:
'Het hele schoolsysteem is kut. Heel je schoolleven word je puur beoordeeld op hoe goed je kunt studeren.'

Marie:
'Ge zou moeten kunnen drinken zonder dat ge bang moet zijn dat er iemand aan uw lijf gaat zitten.'

Quiandra:
'Mensen zijn op social media nog harder dan in het echt. Wat kan het hen schelen? Ze zien toch niet dat je gekwetst bent.'

Amina:
'Ik haat euthanasie. God heeft ons het leven gegeven en Hij moet het zelf terugnemen.'

Hoe is het om vandaag zestien jaar te zijn? Hoe kijkt deze nieuwe generatie naar onze samenleving?

Vier Vlaamse Scholen
'De Klas werd opgenomen in vier middelbare scholen verspreid over Vlaanderen.

KS, Diest (Dina Tersago, Sven De Leijer)
Scholen Da Vinci, Sint-Niklaas (Adil El Arbi, Staf en Mathias Coppens)
KTA Horteco, Vilvoorde (Jani Kazaltzis, Goedele Liekens)
Petrus & Paulus West, Oostende (Wim Lybaert, Karolien Debecker)

'De Klas', vanaf 5 september elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

DOSSIER: Najaar 2018: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo

Baltimore, 1962. Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog werkt Elisa Esposito als schoonmaakster in een geheim overheidslaboratorium. Op een dag wordt er onder het toezicht van kolonel Strickland een mysterieus wezen binnengebracht in het labo. Elisa, die al sinds haar geboorte niet kan praten, kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen, en dringt de kamer binnen waar het creatuur wordt gevangengehouden. Ze ontdekt dat het om een mensachtig amfibisch wezen gaat. Het duurt niet lang voor Elisa sympathie begint te voelen voor hem. Wanneer ze te horen krijgt dat Strickland een vivisectie wil uitvoeren op het wezen, bedenkt Elisa een plan om samen met hem te vluchten.

'The Shape Of Water', film uit 2017 om 23.20 uur op VTM.

Dossiers