Nieuw seizoen 'Allez Allez Zimbabwe' op donderdag

vrijdag 24 augustus 2007

Drie winterseizoenen op rij kleurden de Zimbabwaanse renners van coach Roger De Vlaeminck de cyclocross-wereld. Dit seizoen richten zij zich op de wegwedstrijden. De korte zomerstage in België vorig jaar en de resultaten tijdens de legendarische Ronde van Burkina Faso waren meer dan hoopvol.

Daar

om mikken coach Roger De Vlaeminck en zijn trouwe helper Ronnie De Meyer nu resoluut op het wegseizoen. De verwachtingen bij de start van het nieuwe seizoen van 'Allez Allez Zimbabwe' zijn dan ook hooggespannen…

Discovery Jackson
Zimbabwe verkeert momenteel in een diepe economische crisis. Met een inflatie van meer dan 4000 % staat het land op de rand van het bankroet. De strijd om te overleven wordt er elke dag harder. Dat geldt ook voor de amateur-wielrenners. Gelukkig kunnen een aantal van hen rekenen op hun Belgische vrienden. Zo is er Jackson Vijarona. Nadat hij –wegens luiheid en vals spel- door Roger vorig jaar uit het team werd gezet, is hij niet bij de pakken blijven zitten. Hij bleef in Zimbabwe volop trainen en spaarde voor een ticket naar België. Hier vond hij een eigen amateurteam en een gastgezin. Eens in België vond hij ook nog een geknipte bijverdienste. In de zomereditie van 'Splash!' kreeg hij zijn eigen rubriek: "Discovery Jackson". Ondertussen probeert Jackson via doorgedreven training en goede koersresultaten coach Roger te overtuigen van zijn potentieel als renner. Want hij wil maar wat graag terug zijn plaats in het team veroveren…

Gorden en Tinny
Gorden Martin is nog altijd gelukkig getrouwd met Tinny. Het stel woont in bij de ouders van de jonge bruid, maar dat zorgt vooralsnog niet voor grote problemen. Natuurlijk droomt het jonge paar ervan om zo snel mogelijk op eigen benen te staan, maar daarvoor moet Tinny nog eerst afstuderen als verpleegster en Gorden nog bijscholing volgen. In afwachting van een VDABcursus heeft de Zimbabwaan zich alvast ingeschreven voor lessen Nederlands aan de universiteit van Gent. Die cursus verloopt voorspoedig. Gorden kan zich al aardig behelpen, tot groot plezier van zijn supporters. In de periode die de komst van het nieuwe team voorafgaat, mag Gorden nog rijden in de kleuren van John Saey. Maar ook Gorden droomt ervan om Roger en Ronnie te overtuigen hem op te nemen in de nieuwe zomerploeg. Dat wordt niet evident, want zijn resultaten lieten in de winter te wensen over. De ene keelontsteking volgde de andere op. Daar wordt nu drastisch komaf mee gemaakt, via een verwijdering van zijn amandelen.

Abel Muchenje
Abel maakte deel uit van de eerste groep Zimbabwanen die naar België kwam. Maar sindsdien slaagde hij er niet meer in geselecteerd te worden, noch door Roger noch door zijn eigen Zimbabwaanse federatie. Toch is Abel opnieuw in België. Het Maldegemse gastgezin Temmerman biedt de Zimbabwaan terug onderdak; het team waarvan ook Jackson deel uitmaakt sluit hem in de rangen. Maar pech blijft Abel achtervolgen. Al na enkele weken op de Vlaamse wegen, heeft hij een dramatisch ongeval.

Tshabi De Vlaeminck
Terwijl Gorden, Jackson en Abel hun geluk al kunnen beproeven in België, hopen alle andere Zimbabwaanse renners in hun thuisland op goed nieuws over een nieuwe selectie. Tshabi is in Bulawayo uitgegroeid tot een voorbeeldfiguur voor de jongeren. Bijna dagelijks trommelt hij Byron en andere nieuwe talenten op om te trainen. Tshabi beseft dat hij niet het talent heeft om het zelf als renner te maken, maar ziet in zichzelf een echte "coach Tshabi De Vlaeminck". Zijn relatie met de Belgische Kimberley is tot zijn groot verdriet op de klippen gelopen. De grote afstand was er blijkbaar te veel aan…

De nieuwe selectie
Roger en Ronnie krijgen een uitgelezen kans om een nieuwe selectie voor het zomerseizoen te maken. De Zimbabwaanse Wielerfederatie nodigt hen immers uit om het nationale team te begeleiden op het Wereldkampioenschap voor B-landen in Zuid-Afrika. Samen met mecanicienverzorger Chris Scharmyn vertrekt het tweetal eerst naar Zimbabwe. Daar vergaderen ze met de bondsbonzen en zien ze vijf van hun poulains terug: Brian, Conway en Tshabi, die deel uitmaken van het WK-team, en ook nog oude bekenden Prince en Byron. Eens aangekomen in Kaapstad voegen zich nog twee nieuwelingen bij het Zimbabwaans team: Dave Martin en Dean Hayes. Die laatste heeft een lange UCI-stage in Zuid-Afrika achter de rug en wordt het nieuwe speerpunt. Na het WK voor B-landen hakt coach Roger de knopen door: het Zimbabwaans team voor het Belgisch zomerseizoen bestaat uit: Tshabi, Brian, Conway, Prince, Byron en nieuwkomer Dean.

De supporters
De grootste supporters van het Zimbabwaans team –Marianne en Thierri- hebben ook een knoop doorgehakt: jarenlang droomden ze van een bezoek aan Afrika, nu is het zover. Niet alleen gaan ze hun jongens aanmoedigen op het WK in Kaapstad. Achteraf plannen ze ook een bezoek aan Zimbabwe. Tijdens de trip staat er een heleboel op het programma: een bezoek aan de ouders van Jackson, een safari door een wildpark, de Victoria-watervallen… Voor Marianne en Thierri wordt het een reis om nooit te vergeten. Ook Gorden en Tinny gaan mee naar Afrika; om te supporteren voor hun vrienden, maar ook om in Harare de familie van Gorden te bezoeken. Na hun huwelijk was dat immers dé grootste droom van Tinny.

Nieuwe wendingen
Sponsor John Saey heeft na drie jaar besloten een punt te zetten achter zijn samenwerking met Roger en het Zimbabwaans team. In alle vriendschap overigens, want John ging zelf op zoek naar vervanging. En die vond hij in de persoon van Eddy Gérard van de firma VitaFytea. Eén van de hoogtepunten van deze zomer wordt alleszins de zestigste verjaardag van coach Roger, met de nodige huldigingen en verrassingen.

Speciaal voor de gelegenheid heeft de stad Eeklo bovendien het initiatief genomen om de "Grote Prijs Roger De Vlaeminck" nieuw leven in de blazen. Op 14 oktober 2007 wordt de koers gereden in Eeklo, als afsluiter van het wielerseizoen op de weg en meteen van het vierde seizoen van 'Allez Allez Zimbabwe'. Alle belevenissen van de jonge Zimbabwaanse wielergeneratie, het vrolijke duo Roger en Ronnie dat hen begeleidt, de liefjes die komen en gaan, de supporters, de vreugde en het verdriet, de euforie en de drama's: vanaf september terug in 'Allez Allez Zimbabwe'.

'Allez Allez Zimbabwe', vanaf donderdag 6 september 2007 bij VTM.

DOSSIER: Het najaar van 2007

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Lisa' - telenovelle (foto: VTM - © DPG Media 2020)

Het verlegen meisje Lisa droomt van een job in een marketingbureau. Wanneer Jonas, de jongste zoon van de eigenaars van het marketingbureau 't Brouwhuis', uit Amerika terugkeert, wordt Lisa niet enkel smoorverliefd op hem, maar groeit ook haar hoop eindelijk aan het werk te kunnen bij dat bedrijf. Maar dit is buiten haar halfzus Katja gerekend. Die steelt het portfolio van Lisa en haalt op die manier zelf de job binnen.

'Lisa', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers