Nieuw op VT4: 'Spoed aan Zee'

zondag 29 augustus 2010

Een zonnesteek, verdringkingsverschijnselen, alcoholvergiftiging, een arm- of beenbreuk,... Een gezellig dagje aan de Vlaamse kust kan soms uitdraaien op een bezoek aan de spoedafdeling van een plaatselijk ziekenhuis. Wanneer dat gebeurt, hoop je natuurlijk dat je in goede handen terechtkomt, zodat je het ziekenhuis zo snel mogelijk weer kunt verlaten.

In 'Spoed aan Zee' volgen de VT4-camera's de verplegers en artsen in het AZ van Knokke en het AZ van Blankenberge, en de redders op het strand van Blankenberge tijdens hun drukke zomerse bezigheden. Aan de Vlaamse kust kun je 's zomers over de koppen lopen. In de rest van het jaar is het er eerder rustig, maar in de zomer trekken honderdduizenden toeristen naar de strook van 67 km die ons van de zee scheidt. Waar veel mensen samenkomen, gebeuren er ook veel ongelukken, en dat is aan de kust niet anders.


Drukke zomers
Tijdens de drukke zomermaanden groeit het bewonersaantal van onze Vlaamse kustgemeenten exponentieel. En dat is ook te merken op de spoedgevallendiensten van de ziekenhuizen in beide badplaatsen. Knokke heeft 39.000 inwoners, en Blankenberge 19.000. In de zomermaanden wordt dat aantal minstens verdubbeld, en op topdagen lopen er in beide badsteden soms tot 300.000 toeristen rond.

Gedurende het jaar is het redelijk rustig op de spoedgevallendienst van het AZ in Knokke en het AZ in Blankenberge, met gemiddeld 30 à 40 opnames per dag. In de drukste periode in de zomer kunnen dat er 100 per dag zijn, en dan weten de spoedartsen en -verplegers niet waar eerst te kijken.

Spoedartsen

Dokter Free
Free (34) geniet van de variatie en van het rock-‘n-roll-gehalte van de spoeddienst. Hoewel ze aanvankelijk wilde specialiseren als pediater, heeft ze nog geen seconde spijt gehad van haar keuze om spoedarts te worden. Free werkt zowel in Knokke als in Blankenberge.

Dokter Deldycke
Spoedarts Deldycke (49) werkt al twintig jaar in Blankenberge. Oorspronkelijk was hij chirurg/ambulancier bij de MUG-dienst maar sinds de fusie van beide ziekenhuizen in 1993 is hij fulltime urgentiearts.

Dokter Alexander
Vanaf augustus vervangt Alexander (24) Thibau als assistent-spoedarts. Hij is nog maar net afgestudeerd aan de universiteit van Gent. Alexander heeft nog geen ervaring met spoedgevallen en de vuurdoop zou wel eens voor extra stress zorgen.

Spoedgevallen Blankenberge

Hoofdverpleger Pieter
Sinds twee jaar is Pieter (46) hoofdverpleegkundige. Hij is de verbindingspersoon tussen de dienst en de directie, maakt de uurroosters op, bestelt de medicatie en is vooral het luisterend oor voor het personeel. Verplegers die problemen hebben, zowel privé als professioneel, kunnen bij hem terecht. Wie fouten maakt tikt hij op de vingers maar altijd op een opbouwende manier. Pieter is allesbehalve een tiran maar zegt wel waar het op staat. Het personeel ziet hem graag want 'hij is een goeie chef'.

Verpleger Marnix
Al 22 jaar werkt Marnix (45) op de spoeddienst in Blankenberge. Hij is een vat vol energie en een spraakwaterval waar je amper een woord tussen krijgt. Regelmatig zie je hem spurtend door de gangen lopen. Spoed mag je letterlijk nemen bij Marnix! Hij is de long van de spoeddienst, de spirit, de pletwals. Marnix, here he comes!

Verpleegster Elsje
Elsje (44) werkt al sinds 1987 op de spoedafdeling en is een van de anciens op de dienst. Van kleinsaf wilde ze al verpleegster worden. Op vijfjarige leeftijd was Elsje betrokken in een verkeersongeval. De onmacht en de hulpeloosheid die ze toen voelde sterkten haar in de overtuiging om ooit zelf mensen te kunnen helpen.

Spoedgevallen Knokke

Hoofdverpleger Matthieu
Hoofdverpleger Matthieu (48) is sinds 1999 hoofdverpleegkundige op de spoeddienst van Knokke. Wanneer Matthieus shift erop zit, kruist hij zijn vrouw aan de ingang van de kliniek. Zij werkt op intensieve zorgen en werkt alleen maar ‘s nachts. Matthieu is een van de weinigen die nog in Knokke wonen. Hij vindt het belangrijk dat patiënten snel geholpen worden.

Verpleger Filip
Verpleger Filip (36) is zonder twijfel de leukste van de bende in Knokke. 'Het is niet omdat we hier in de kliniek zitten en veel verdriet zien dat er niet mag gelachen worden.' Filip grapt en grolt de hele dag door, en brengt leven in de brouwerij. Zijn optimisme werkt ook aanstekelijk bij de patiënten.

Aflevering 1
Koen is hoteluitbater en komt ten val met zijn motor. Zijn enkel is gebroken, en dat is een zware tegenvaller. Tijdens deze drukke periode kan hij een gips en krukken missen als kiespijn. Nathan is gevallen met zijn fiets en heeft een paar oppervlakkige schaafwonden. Zijn bompa is vooral ongerust over de mentale gezondheid van Nathan. Hij werd gehypnotiseerd door Rastelli en doet sindsdien een beetje raar...

Yvonne is gevallen tijdens het petanquen. Haar arm is gebroken en moet de volgende dag geopereerd worden. Daarvoor moet ze nuchter blijven en moet ze haar dagelijkse Westmalle tripel laten staan. En dat is een hele opgave.

'Spoed aan Zee', vanaf maandag 30 augustus wekelijks om 22.10 uur op VT4.


DOSSIER: Najaar 2010: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Karl ontvangt David van der Poel, Jolien D'hoore en Stijn Steels aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En Bart Aerts gaat op zoek naar verhalen rond wielerlegende Briek Schotte.

'Vive le Vélo, leve de Ronde', om 21.00 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 03:01
    Journaallus
    08:00
    radio2 op VRT 1
  • 23:50
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 05:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 05:00
    Geen uitzending
    06:00
    Kabouter Plop
  • 02:50
    Geen uitzending
    07:15
    The Big Body Hotel
  • 02:40
    Geen uitzending
    00:50
    The Big Bang Theory
  • 02:10
    Geen uitzending
    14:40
    Stargate SG-1
  • 05:15
    Offspring
    01:00
    The Flying Doctors
  • 00:50
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:00
    Celebrity MasterChef Vlaanderen
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:20
    ER
  • 05:25
    Geen uitzending
    00:45
    Hawaii Five-0
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:35
    Love Island
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:50
    Castle
  • 00:45
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 05:44
    Mijn tuin
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 05:00
    Ottolenghi's Mediterranean Feast
  • 04:15
    Eredivisie
    01:00
    Six Nations
  • 05:25
    Ghosts
    00:35
    Murdoch Mysteries
  • 04:02
    NOS Journaal
    01:11
    EenVandaag
  • 04:30
    Suhoor Stories
    00:26
    Portrait de la jeune fille en feu
  • 05:41
    Nurdys
    00:25
    Sophie & Jeroen