Nieuw op En: 'De Bedenkers'

dinsdag 21 augustus 2007

Dit najaar presenteert En op zondagavond 'De Bedenkers', een fonkelnieuw programma waarin Bart Peeters en Sofie Van Moll samen met een eminente jury op zoek gaan naar creatief talent met goede ideen voor producten en/of diensten die ons dagelijks leven makkelijker en aangenamer maken. Het beste en meest revolutionaire idee wint 25.000 euro en wordt op de markt gebracht. 'De Bedenkers' veranderen ons leven. Vanaf zondag 9 september om 20.20 u. op En.

E


en tijdje geleden mobiliseerde de uitvinding van het wiel de mens, de gloeilamp verjoeg de duisternis en met het vliegtuig waren we in de wolken. De mens is een wonderlijk wezen, een bezig bijtje dat zijn grijze hersencellen geen moment rust gunt en de handen steeds weer uit de mouwen steekt. Het resultaat daarvan wordt wel eens 'innovatie' en 'vooruitgang' genoemd, maar is eigenlijk gewoon een gemakkelijker en aangenamer leven. Belgen zouden geen Belgen zijn als ze dr niet volop aan zouden meewerken. Van atlassen tot pralines en van olieverf tot de saxofoon: ze zijn allemaal door Belgen uitgevonden.

En het mooie is: ieder van ons timmert vaak onbewust mee aan de toekomst. Iedereen denkt en
innoveert, in iedereen schuilt een bedenker. Dat zal meer dan duidelijk worden vanaf 9 september. Want dan gaat En in De bedenkers op zoek naar zulke creatieve geesten, naar mensen met ideen, uitvindingen, wonderlijke creaties en bouwsels die ons leven makkelijker en aangenamer maken.

Vernuft op En

Begin dit jaar lanceerde En een oproep naar creatief talent met originele ideen. Meer dan tweeduizend Vlamingen waagden hun kans en reageerden op de oproep. Hun ideen waren doorgaans heel creatief, vaak bijzonder innoverend, zij het soms ronduit hilarisch. In 'De bedenkers' worden ze op hun waarde getest. Een doorsnede van creatief Vlaanderen gooit zich in de strijd. Hun doel: 25.000 euro winnen en hun idee op de markt brengen. Jammer genoeg is dat niet voor iedereen weggelegd.

In de voorronde en de eliminatieronde van 'De Bedenkers' maken we kennis met de bedenkers en hun ideen, zoals ze die in het voorjaar van 2007 hebben voorgesteld aan de vakjury. In de halve finales en de finale dingen de bedenkers naar de gunst van de kijker om hun idee of product op de markt te lanceren.

In de voorronde (vijf afleveringen, n per Vlaamse provincie) krijgt iedere bedenker drie minuten om de jury te overtuigen. Wie een positief advies krijgt, mag door naar de volgende ronde. De rest valt onverbiddelijk af.

De zesde aflevering, de eliminatieronde, vindt plaats in het Atomium - symbool van creativiteit en innovatie. Daar worden de honderd beste Vlaamse bedenkers samengebracht. Na een bloedstollende selectie door de jury blijven er van die honderd nog vijfentwintig over. Zij gaan door naar de halve finales.

In de vijf halve finales nemen telkens vijf bedenkers het tegen elkaar op. Iedere bedenker heeft ondertussen een half jaar de tijd gekregen om zijn of haar idee verder uit te werken. En dat loopt niet altijd van een leien dakje: wie een product of dienst op de markt wil brengen, moet uit het juiste hout gesneden zijn. Van de vijf bedenkers nomineert de jury er twee. En dan is het aan de kijkers. Het zijn immers zij die het product uiteindelijk al dan niet zullen kopen, en dus mogen zij beslissen welke van de twee genomineerden doorgaat naar de finale.

In die finale op zondag 25 november nemen de vijf beste bedenkers van Vlaanderen het tegen elkaar op. De winnaar krijgt 25.000 euro en zijn/haar product wordt op de markt gebracht.

De jury

Voor deskundig commentaar, advies aan de bedenkers en de eerste selectie van ideen, heeft En een vakjury samengesteld om u tegen te zeggen: Marc Coucke, Axel Enthoven en Els Raemdonck.

Het zijn voor stuk captains of industry die weten waar de economische klepel hangt en die het klappen van de commercile zweep kennen. Mensen met uitzonderlijke ervaring en expertise in hun vakgebied. Zij weten wat succesvol is, kan worden of nooit zal zijn.

De juryvoorzitter is Marc Coucke ( 1965), wielermecenas van de Predictor-Lotto ploeg en CEO van het beursgenoteerde Omega-Pharma. Marc laat zijn licht schijnen over de economische perspectieven en de haalbaarheid van de ideen. Want de hamvraag is en blijft: maakt dit product een kans op de markt?

Marc wordt geflankeerd door Axel Enthoven ( 1947), stichter van Enthoven Associates, en designer van wereldklasse. Van de nieuwe trams in Brussel tot het Frisk-doosje in uw broekzak: het zijn allemaal ontwerpen van zijn hand. Axel analyseert het productidee en vooral het design. Is het technisch haalbaar?

De vrouwelijke toets in de jury komt van Els Raemdonck ( 1969), strategisch directeur van het reclamebedrijf LG&F. Zij zette de strategische lijnen uit voor de campagnes van ondermeer Senseo koffiepads, Proximus, Axion en Donna. Els gaat na of het idee tegemoet komt aan een behoefte van een bepaalde doelgroep en of het past in een bepaalde trend.

Als vakjury van 'De bedenkers' vormen ze een onverbiddelijke maar rechtvaardige drie-eenheid die beslist wie het warm water heeft uitgevonden of wie een ijskoude douche krijgt.

De presentatoren

Het programma wordt gepresenteerd door Bart Peeters en Sofie Van Moll. Bart is de pure, naeve en eerlijke padvinder in de toekomstgerichte wereld van de bedenkers. De verwondering die hem in het dagelijkse leven stuurt, zal ongekende hoogten bereiken bij de confrontatie met al die creatieve ideen. Bart wordt bijgestaan door Sofie Van Moll. Sofie is al behoorlijk bekend van Ketnet, Studio Brussel en Donna, en van Spring, Urbain en Steracteur Sterartiest. Maar De Bedenkers is haar eerste grote presentatieopdacht bij En. In het programma is zij de spontane en hartverwarmende glimlach bij goed nieuws en de troostende schouder bij een negatief verdict. Bart en Sofie zijn een koningskoppel,
en zoals het een goed koppel betaamt, hebben ze alvast n ding gemeen: er is bij beiden 'een hoek af'.

Vlaams-Brabant

In de eerste aflevering van 'De Bedenkers', op zondag 9 september, bijt Vlaams-Brabant de spits af. De jongste kandidaat is 11 jaar oud, de oudste 83 lentes jong. Maar het zijn de ideen die de show stelen. We maken kennis met een nieuwe bierbak en een spitsvondige manier om het formaat van blikjes te verkleinen. Bij 'wegwerpslips' kan de doorsneekijker  zich misschien nog iets voorstellen, maar wat is een'zonnelichtvolger' en wat kan je er zoal mee doen? Om over de 'magruta tape', de 'flambayam' en de 'rain warrior' te zwijgen. Kortom: de Brabantse voorronde legt de lat meteen hoog. De andere provincies zijn gewaarschuwd.

Geruggensteund door de Vlaamse overheid


Met De bedenkers slaan En en Vice-minister-president en Vlaams Minister van wetenschap en innovatie Fientje Moerman de handen in elkaar om de Vlaming warm te maken voor wetenschap, innovatie en creativiteit. De Bedenkers komt mede tot stand dankzij de steun van de Vlaamse Regering en in samenspraak met het Flanders District of Creativity (www.flandersdc.be). Het programma past in het kader van de campagnes 'Wetenschap maakt knap' en 'Jij bent Flanders future'.

'De Bedenkers', vanaf zondag 9 september 2007 om 20.20 uur op En.

DOSSIER: Het najaar van 2007

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Lisa' - telenovelle (foto: VTM - © DPG Media 2020)

Het verlegen meisje Lisa droomt van een job in een marketingbureau. Wanneer Jonas, de jongste zoon van de eigenaars van het marketingbureau 't Brouwhuis', uit Amerika terugkeert, wordt Lisa niet enkel smoorverliefd op hem, maar groeit ook haar hoop eindelijk aan het werk te kunnen bij dat bedrijf. Maar dit is buiten haar halfzus Katja gerekend. Die steelt het portfolio van Lisa en haalt op die manier zelf de job binnen.

'Lisa', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers