Najaar bij Canvas: 3de reeks 'Desperate Housewives'

maandag 27 augustus 2007

Dit najaar programmeert Canvas de derde reeks van Desperate Housewives, de veelbekroonde en alomgeprezen ABC-serie waarin een huisvrouw die zelfmoord heeft gepleegd, vanuit haar ongewoon standpunt en op eigenzinnige manier commentaar geeft op het dagdagelijkse leventje van haar vroegere vriendinnen.

D


esperate Housewives biedt een ironische kijk op het leven in een Amerikaanse voorstad en combineert daarbij op zeer eigenzinnige wijze humor en tragiek, soap en drama, camp en kitsch, scherpe observatie en hyperrealisme. Ook in deze derde reeks afleveringen, volgens velen de beste tot nu toe, is het weer mysterie en hysterie alom in Wisteria Lane. Roddels en intriges, romantiek en seks, leugens en bedrog, misdaad en doodslag: het zit er opnieuw allemaal in. Vanaf vrijdag 21 september om 22.20 u. op Canvas.

De locatie is nog altijd Wisteria Lane, een wijk in het fictieve stadje Fairview. Daar volgen we het leven van vijf huisvrouwen (Susan Mayer, Lynette Scavo, Bree Van Kamp, Gabrielle 'Gaby' Solis en Edie Brit) en hun relatie met elkaar, met hun familie en vrienden, en met de rest van de gemeenschap.

Rode draad
Net als in de eerste twee seizoenen is er opnieuw n centrale verhaallijn waarbij alle 'huisvrouwen' en de hele gemeenschap van Wisteria Lane betrokken zijn.

In de eerste reeks was dat de zelfmoord van een zesde huisvrouw, Mary Alice Young (Brenda Strong, Starship Troopers, Everwood, Ally McBeal). De andere vijf begrepen maar niet waarom zij zoiets had kunnen doen. Dat werd in de loop van de eerste reeks duidelijk toen bleek dat Mary Alice haar zoon Zach als kind eigenlijk had 'gekocht' van een heroneverslaafde. Een buurvrouw had daar weet van en chanteerde Mary Alice, tot die een einde maakte aan haar leven. Sindsdien is Mary Alice vanuit het hiernamaals de alwetende verteller van de serie.

In de tweede reeks was het centrale verhaal dat van Betty Applewhite. Zij kwam in Wisteria Lane wonen en in haar huis waren vreemde geluiden te horen. Die bleken afkomstig te zijn van haar zoon Caleb. Hij werd door Betty in de kelder opgesloten omdat ze hem ervan verdacht de vriendin van haar andere zoon Matthew te hebben vermoord. Maar eigenlijk was het Matthew zelf die de moord had gepleegd. En zijn nieuwe vriendinnetje Danielle, de dochter van Bree, dreigde hetzelfde lot te ondergaan. Uiteindelijk werd Matthew door de politie doodgeschoten.

In de derde reeks is een centrale rol weggelegd voor Orson Hodge (Kyle MacLachlan, Dune, Blue Velvet, Twin Peaks, Sex and the City). Die verscheen in Wisteria Lane aan het einde van de vorige reeks en toen bleek al dat hij iets te verbergen had. Dat was wellicht de reden waarom hij Susans verloofde Mike heeft aangereden. Sindsdien ligt Mike in een coma. Bree is smoorverliefd op Orson en een huwelijk is in de maak. Maar de andere vrouwen vertrouwen Orson voor geen haar en houden hem scherp in de gaten. In de loop van de derde serie komt Orsons moeder Gloria eveneens in Wisteria Lane wonen en zij gedraagt zich al even mysterieus als haar zoon.  

Een verhaal voor elke vrouw
Naast de centrale verhaallijn, hebben alle huisvrouwen ook hun eigen besognes en zorgen, hun lief en hun leed.

Susan Mayer (Teri Hatcher, Lois & Clark, The Love Boat, Seinfeld) zit in een lastig parket. Ze heeft haar echtgenoot Karl de bons gegeven en haar nieuwe vriend, Mike Delfino (James Denton) ligt in een coma nadat hij door Orson is aangereden. Ze begint dan maar uit te gaan met Ian Hainsworth (Dougray Scott), een man wiens echtgenote eveneens in de coma ligt. Dat wordt problematisch wanneer Ian en Susan door Ians schoonfamilie worden 'betrapt' en wanneer Mike later toch weer ontwaakt.

Lynette Scavo (Felicity Huffman, Frasier, Magnolia) heeft de onwettige dochter van haar echtgenoot Tom (Doug Savant) in huis genomen. Maar het botert niet tussen haar en Kayla (Rachel Fox), en nog veel minder met Nora (Kiersten Warren), Kayla's moeder, die eveneens naar Wisteria Lane is verhuisd. Lynette probeert Nora uit de buurt te houden door haar aan buurman Carlos te koppelen. Er staan Lynette nog een paar harde klappen te wachten in deze derde serie.

Bree Van De Kamp (Marcia Cross, Melrose Place, Everwood) heeft zich aan het einde van de vorige reeks verloofd met Orson Hodge en nu gaan ze trouwen. Maar het geheimzinnige verleden van Orson speelt hun huwelijk parten. Orson probeert de aandacht van zichzelf af te leiden door Mike - die hij eerder al had aangereden van allerlei onheuse dingen te beschuldigen. Orsons moeder Gloria (Dixie Carter) komt ook in Wisteria Lane wonen. Zij weet uiteraard alles over het verleden van haar zoon, maar heeft zelf ook heel wat te verbergen. Bree's homoseksuele zoon Andrew (Shawn Pyfrom), met wie ze in de vorige reeks zo'n moeilijke relatie had, keert terug en zorgt andermaal voor opschudding, net als dochter Danielle (Joy Lauren) overigens.

Gabrielle 'Gaby' Solis (Eva Longoria, The Young and the Restless, The Bold an the Beautiful), en haar echtgenoot Carlos (Ricardo Antonio Chavira, Six feet Under) gaan in het begin van de nieuwe reeks uit elkaar. Het is een bittere vechtscheiding die nog wordt bemoeilijkt door het feit dat hun meid Xiao-Mei (Gwendoline Yeo) als draagmoeder zwanger is van hun kind. Gaby kijkt uit naar een andere man en is verrast wanneer ze een geheime aanbidder blijkt te hebben. En nog veel meer wanneer diens identiteit bekend wordt. Ook een ambitieuze politicus blijkt een oogje op haar te hebben, zij het om emotioneel en politiek totaal incorrecte redenen.

Edie Britt (Nicollette Sheridan, Knots Landing) heeft het ook in deze derde reeks gemunt op haar aartsrivale Susan. Ze heeft het haar buurvrouw nooit vergeven dat ze haar Karl heeft afgesnoept en nu wil ze wraak nemen door in het ziekenhuis Mike te verleiden, al ligt die voorlopig nog in een coma. Later zet ze haar zinnen op buurman Carlos. Ze neemt ook haar neefje Austin McCann (Josh Henderson) in huis, zonder zich echt af te vragen wat hij eigenlijk in Wisteria Lane komt zoeken. Austin heeft daarvoor echter een zeer specifieke reden, zo blijkt

Prijsbeest
In Amerika groeide Desperate Housewives bliksemsnel uit tot een van de meest populaire, maar ook ophefmakende series ooit. De serie kende het meest succesvolle debuut sinds E.R., met 20 miljoen kijkers voor de eerste aflevering. Ondanks lichte schommelingen bleven de cijfers voortreffelijk, met pieken tot 30 miljoen. ABC heeft er alvast een goed oog in want het contract met producent Marc Cherry werd verlengd tot 2011. De derde serie is door publiek en pers alvast erg goed onthaald. Vooral de spannende aflevering Bang (III, 7) gooide hoge ogen.

Desperate Housewives kreeg ondertussen ook een hele rist televisieprijzen en nominaties. En het waren niet de minsten. Zo won de reeks drie Golden Globes - twee voor de serie zelf (2005 en 2006) en n voor Teri Hatcher als beste actrice (2005) en zes Emmy Awards, o.a. voor beste hoofdactrice (Felicity Huffman in 2005) en beste gastrol (Kathryn Joosten).  En verder: een Art Directors Guild Award, een People's Choice Award, vier Screen Actor Guild Awards en de Television Critics Association Award voor 'Program of the Year'. Met andere woorden: zowel prijzen van het publiek als van de pers en van de collega's uit de televisiewereld.

En van de trouwste fans van Desperate Housewives is trouwens de Amerikaanse 'first lady' Laura Bush, die er op een onbewaakt moment van wanhoop tijdens een diner op het Witte Huis het volgende uitflapte: "I am married to the President of the United States, and here is our typical evening: nine o' clock, Mr. Excitement here is sound asleep, and I am watching Desperate Housewives with Lynne Cheney".


'Desperate Housewives', vanaf 21 september op vrijdag om 22.20 uur op Canvas

DOSSIER: Het najaar van 2007

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 3 logo

De begaafde student Ben wil geneeskunde gaan studeren aan de universiteit van Harvard. Maar daarvoor moet hij een studiebeurs in de wacht zien te slepen. Hij verdeelt zijn tijd tussen zijn studies, zijn baantje in een kleerwinkel en zijn vrienden Miles en Cam. Op een dag komt hij in een clubje terecht voor begaafde studenten. Die houden zich voornamelijk bezig met het uitdokteren van een onfeilbare methode om te winnen bij blackjack. Zo willen ze naar Las Vegas trekken om er gigantische sommen geld te winnen. Ben is al snel gewonnen voor dit plan en hij neemt steeds grotere risico's om veel geld te verdienen en om zo naar Harvard te kunnen.

'21', film uit 2008 met oa. Kevin Spacey, om 20.40 uur op VTM 3.

Dossiers