'Mijn Restaurant!' reeks 4: koppels kiezen zelf hun type keuken
In het najaar van 2011 keert de moeder van alle culinaire programma's terug naar het tv-scherm. Rani De Coninck mag in 'Mijn Restaurant!' de droom van één duo waarmaken: een eigen restaurant uitbaten. Aan de basis van het format wordt in dit nieuwe seizoen niet geraakt. Vijf duo's strijden in vijf verschillende provincies voor de uiteindelijke overwinning. Ze krijgen elk een prachtig pand toegewezen en moeten dat naar eigen goeddunken inrichten. TV-Visie verklapte vanmiddag al de namen van de nieuwe jury, maar er is nog méér...
Het winnende duo moet namelijk niet per se een gastronomisch restaurant uitbaten. Een topbrasserie of klasse-Italiaan behoort eveneens tot de mogelijkheden.
Rani De Coninck: 'Lekker uit eten gaan hangt niet noodzakelijk samen met sterrenkeukens of ingewikkelde gastronomie. Ook een top tapasrestaurant, een originele brasserie of een uitmuntende Italiaan kunnen een succesvolle verrijking zijn voor de horeca. De koppels zijn vrij in de keuze van hun concept, maar één voorwaarde geldt uiteraard altijd: er moet lékker en op hoog niveau gekookt worden met verse, goede producten.'
Maandagmiddag kon je bij TV-Visie al de namen lezen van de nieuwe juryleden. Christel Cabannier, Peter Goossens en Dirk De Prins komen namelijk niet terug. Hun plaats wordt ingenomen door Willem Asaert, Yves Desmet, Aline Juliá en Vittorio Simoni. Een woordje uitleg over deze, grotendeels, nieuwe namen:
Willem Asaert is de absolute top als culinair recensent, én een man die tal van chefs achter de schermen adviseert. Hij paart een grote productkennis aan technisch inzicht in de keuken en een uitgebreide lijst van reeds bezochte restaurants in binnen- en buitenland. Hoe vertel ik mijn verhaal op het bord? En hoe hou ik daarbij mijn timing en foodcost in de gaten? Willem zal ervoor zorgen dat het ook in de praktijk klopt. Welk koppel zet z'n droom het best om in een sprankelende menukaart?
Willem: 'Eten moet lekker zijn, leuk ogen en voor een gezellige sfeer aan tafel zorgen. Mijn ideaal restaurant heeft ook een natuurlijke feel good factor die voor een aparte beleving zorgt. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten voor een succesverhaal. Het recept daarvoor staat jammer genoeg in geen enkel kookboek. Als het nodig is, zal ik trouwens ervaren chefs meebrengen naar de keukens voor extra coaching.'
Yves Desmet is een echte foodie, die graag op restaurant gaat en hierdoor beschouwd kan worden als de verpersoonlijking van de 'klant'. Hij heeft een uitgebreide culinaire kennis, en kan de ervaring van op restaurant gaan als geen ander duiden en bijsturen.
Yves : 'Niemand is in staat Peter Goossens op te volgen, maar gelukkig hoef ik dat ook niet te doen. Peter is de ultieme kok, ik ben gewoon de verpersoonlijking van de klant die in een restaurant op zoek gaat naar lekker eten, een leuke belevenis en een mooie avond. Daar in samenwerking met een batterij grote experts de kandidaten mee in coachen, was een te leuke vraag om nee op te zeggen.'
Aline Juliá kan als geen ander een product tot de essentie herleiden en het verhaal erachter in de juiste richting sturen. Iets wat restaurants van vandaag meer dan ooit nodig hebben om zich te onderscheiden van de rest. Waar staat een restaurant voor? Wie willen ze bereiken? Hoe willen ze dat doen? Dat exact bepalen is de basis en het vertrekpunt van een heel eigen en succesvol verhaal.
Aline : 'Als je een restaurant begint, moet je van in het begin in de eerste plaats aandacht hebben voor je klant: luisteren, begrijpen wat de klanten willen, en iets doen met de feedback die je krijgt. Koester je klanten want ze bouwen mee aan je merk!'
Vittorio Simoni is een toparchitect en uniek ontwerper. Hij weet als geen ander wat een pand nodig heeft om als restaurant volledig tot zijn recht te komen. Hij zal de duo’s bijstaan in het creëren van een eigen, aangepaste sfeer en het vertalen van hun concept naar het interieur.
Vittorio: 'Vanuit mijn situatietheorie zal in de eerste plaats mijn aandacht gaan naar de organisatie van elk restaurant. Voor elk restaurant dient deze functioneel te zijn in functie van bijvoorbeeld verwelkoming, vestiaire, bediening en afruimen, ... Bij de verdere uitwerking zal ik op zoek gaan naar de link tussen het esthetische aspect en de profilering van elk restaurant, de doelgroep die men wil aantrekken. Tenslotte wil ik ook zien dat het karakter van de kandidaten klopt met de uitstraling van hun restaurant. Deze overeenkomst zal ongetwijfeld één van de pijlers zijn die het welslagen van het geheel zullen garanderen.'
Peter Goossens, juryvoorzitter van de vorige edities van 'Mijn Restaurant!', is enthousiast over de vier professionals die elk vanuit hun achtergrond en hun specialiteit de restaurants zullen beoordelen: 'De nieuwe jury van 'Mijn Restaurant!' heeft mijn volledige steun. Het zijn stuk voor stuk mensen die op verschillende vakgebieden al heel wat bewezen hebben. Ik ken Willem en Yves als culinaire experten en ben dan ook blij dat zij de kandidaten in 'Mijn Restaurant!' met steengoede adviezen kunnen bijstaan. Ikzelf wil in het najaar zeker gaan proeven in de nieuwe restaurants en mijn adviezen als chef meegeven.'