Memorial Van Damme eerste VRT-sportcaptatie in HD

donderdag 27 augustus 2009

Op vrijdag 4 september stromen tienduizenden atletiekliefhebbers samen in het Koning Boudewijnstadion voor de 33ste editie van de Memorial Van Damme. Sporza is erbij als host broadcaster en capteert de Memorial in HD, een primeur voor de VRT. Het resultaat wordt overgenomen door televisiezenders van over de hele wereld.

N


a hun bewogen duel op het WK atletiek in Berlijn treffen spurtkoningen Usain Bolt en Tyson Gay elkaar op 4 september opnieuw op de Memorial Van Damme. Sporza is er als host broadcaster vanop de eerste rij bij en capteert de hoogmis van de atletiek in HD. Het is de eerste keer dat de VRT een sportevenement zelf in HD vastlegt.

De captatie van de Memorial is een echt huzarenstukje. In totaal komen er 2 HD-captatiewagens, goed 8 kilometer kabels en 31 camera's bij kijken, waaronder een railcam, een steadycam, dertien liveslowmotions, drie superslowmotions en drie superspeedcamera's die tot duizend frames per seconde kunnen vastleggen. Een VRT-team van productie, regie en technische medewerkers zijn in de weer om die apparatuur te bedienen en live verslag uit te brengen.

De verslaggeving wordt op televisie verzorgd door Kris Meertens en Marc Willems. Bart Schols neemt interviews af langs de piste. Op de radio levert David Naert commentaar en neemt Stijn Vlaeminck de interviews voor zijn rekening.

Sporza internationaal
Het livesignaal van de VRT wordt in landen van over de hele wereld overgenomen. Slovenië, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Polen, Zwitserland, Zweden, Italië en Tsjechië zenden de Memorial alvast live uit, maar ook in Zuid-Amerika, Azië en de Verenigde Staten vindt de VRT-uitzending gretig aftrek. Op de radio zal het verslag van de Memorial onder meer te horen zijn op de BBC Sport & World Service en de Ethiopische radio.

Mediatechnologie
De VRT zal op de Memorial ook aanwezig zijn met een showcase waarin de laatste snufjes worden voorgesteld op het vlak van mediatechnologie, waaronder een captatie in 3D. De showcase wordt samen met de Belgian SportsTechnologyClub (BSTC) uitgewerkt. Dat is een initiatief van Agoria, de federatie van de technologische industrie, en het BOIC, het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité.

De Belgian SportsTechnology Club promoot Belgische technologiebedrijven bij de organisatiecomités van topsportevenementen. De BSTC groepeert 65 Belgische bedrijven die al heel wat internationale referenties in sport en technologie kunnen voorleggen, zoals de Olympische Spelen en het WK en EK voetbal. Momenteel volgt de Belgian Sports Technology Club vanuit de hoofdzetel van Agoria een veertigtal aanbestedingsdossiers op van diverse mondiale sportorganisaties.

Op de showcase zullen verschillende bedrijven uitleg geven over de innovatieve technologieën die ze inzetten bij het capteren van topsportevenementen. Dit is een overzicht van de technologie die gebruikt wordt voor de Memorial Van Damme:

Alfacam uit Lint levert drie draadloze highdefinitioncamera's, waarvan één op de railtrack wordt gebruikt voor onder andere de 100 meter sprint. Alfacam staat vooral bekend om zijn kennis van highdefinitionbeeld, en om zijn opnames tijdens de Olympische Spelen, onder meer die van Peking. Het bedrijf tekende al een contract voor de Olympische Spelen van Londen in 2012.

Barco ontwerpt en ontwikkelt visualisatieproducten voor verscheidene professionele markten. Tijdens de Memorial Van Damme worden de prestaties van de sporters op een groot Barco-ledscherm weergegeven. Rental-partner Procon zorgt voor de levering en installatie. Daarnaast geeft Barco een demonstratie van een interactieve videowall in het vip-dorp. Barco is in meer dan negentig landen actief met ongeveer 3.300 werknemers wereldwijd. In 2008 zette Barco een omzet neer van 725 miljoen.

EVS zal opnieuw zijn innovatief karakter binnen de broadcastwereld tonen en de laatste updates van de snelle OB-productie met live integratie van sportemoties tonen, dat alles gebaseerd op de betrouwbare XT[2]-technologie. De nieuwe EVS Multicam10-software biedt geavanceerde mogelijkheden voor alle bestaande XT[2]-LSM-servers. Tijdens de Memorial Van Damme 2009 zal meer specifiek de nieuwe HD-3D-toepassing voor liveslowmotions gedemonstreerd worden.

I-MOVIX levert zijn SprintCam V3HD-camera's, dat zijn de eerste broadcastgeïntegreerde highdefinitioncamera's met frames die vijfhonderd tot duizend keer liveherhalingen vertragen. De superslowmotion-output is twintig tot veertig keer trager dan het normale tempo. De SprintCam V3 HD is de meest geavanceerde HD-camera op de markt met volledige broadcastintegratie.

Het in Rotselaar gelegen Outside Broadcast zal een testcase doen om in de toekomst 3D-beelden te kunnen uitzenden. Op die manier worden de beelden levensechter dan ooit, waardoor de ervaring van het evenement, zowel thuis als in het stadion, een belangrijke extra dimensie krijgt.

'Memorial Van Damme', vrijdag 4 september om 19.15 uur in Sporza op Canvas en om 20.00 uur op Radio 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo canvas V3 canvas logo

Inspecteur Steve Arnott denkt dat Danny Waldron een lijst heeft opgesteld met kindermisbruikers. Maar terwijl inspecteur Cottan wordt geprezen omdat hij de zaak-Waldron heeft opgelost, ligt de focus op Arnotts twijfelachtige aanpak in een eerder onderzoek.

'Line Of Duty', om 20.35 uur op Canvas.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 01:30
  Journaallus
  08:00
  Radio 2 op één
 • 00:15
  Canvaslus
  09:00
  Lentebeelden
 • 21:25
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 01:40
  Qmusic
  05:50
  Thomas de Trein
 • 02:40
  Geen uitzending
  07:20
  The Real Housewives of Dallas
 • 00:55
  Onderbreking
  11:05
  Chicago Med
 • 00:30
  Geen Uitzending
  13:05
  Magnum
 • 20:05
  TV krant VTMKIDS
  05:20
  Brandweerman Sam
 • 00:15
  Zenderonderbreking
  06:00
  Joe
 • 05:00
  Geen uitzending
  09:10
  De Wereld op je Bord
 • 05:00
  Geen uitzending
  07:45
  iZombie
 • 04:20
  Zenderonderbreking
  06:00
  NRJ Night
 • 04:58
  Geen uitzending
  07:00
  Properthy Brothers
 • 04:50
  De sterrenkaart
  05:20
  Bal National
 • 20:25
  Herhalingslus
  11:00
  Trends Talk
 • 00:00
  Je Kijkt Naar De Sterren
  06:00
  Nog even soezen
 • 04:51
  Leefruimte inrichten 6
  05:13
  Simple diy
 • 05:00
  Institutionele Zaken - De Koepelzaal
  18:00
  Algemeen Beleid - De Koepelzaal
 • 02:55
  NOS Journaal
  05:50
  Nederland in beweging
 • 03:10
  Nieuwsuur
  07:05
  Goed volk
 • 04:26
  TekstTV
  06:35
  Pingu in de stad