'Junior Eurosong 2009' met twee nummers per deelnemer

donderdag 27 augustus 2009

Dit najaar stuurt ons land al voor de zevende keer een jonge Belg naar het 'Junior Eurovisiesongfestival'. Wie het wordt, is nog even koffiedik kijken. Wat we wel al kunnen vertellen, is dat Eén in september vier zaterdagen lang op zoek gaat naar de geschikte kandidaat. Maar liefst twaalf juniors wagen hun kans en laten er geen twijfel over bestaan: 2009 is een grand-crujaar wat jong muzikaal talent betreft. Doe je bretellen aan voor de muzikaalste 'Junior Eurosong' ooit!

<


STRONG>VAN 936 NAAR 12

Nooit eerder schreven zo veel jongeren zich in voor 'Junior Eurosong'. Maar liefst 936 enthousiaste tieners waagden hun kans. Die stijging is waarschijnlijk te danken aan een wijziging in het reglement van de EBU, de overkoepelende unie die het 'Junior Songfestival' organiseert. Sinds dit jaar moeten kinderen hun liedje niet meer helemaal zelf geschreven hebben, maar er wel een groot aandeel in hebben.

Zo komt het dat op de audities sommige kandidaten opdaagden met een zelfgeschreven nummer en andere kandidaten met een cover. Een strenge jury maakte een nog strengere selectie en stuurde die bende op schrijfkamp. Samen met topproducers en topcomponisten mocht het zootje ongeregeld in alle stilte – nu ja, stilte – werken aan nieuwe songs of hun eigen liedje verder perfectioneren. Aan het einde van het kamp hadden twaalf uitzonderlijke kandidaten twaalf uitzonderlijke nummers onder de arm. Maar toen moest het echte werk nog beginnen...

12 LIEDJES, 24 VERSIES

De kandidaten moeten dit jaar dubbel zo hard uit hun pijp komen, want ze staan ieder twee keer na elkaar op het podium! Samen met hun muziekproducer hebben ze hun liedje uitgewerkt in twee verschillende muzikale genres. Kijkers glijden zo van de ene sfeer in de andere; het ene moment horen ze een poprocknummer en twee minuten later krijgen ze hetzelfde liedje in een strak dance-jasje te horen. En wees er maar zeker van dat iedereen meteen een voorkeur heeft voor deze of gene versie.

De kijker krijgt dus nóg meer muziek voorgeschoteld en heeft meer in de pap te brokken dan ooit tevoren. De kijkers bepalen niet alleen welke kandidaat de finale haalt, maar ook met welke versie van het liedje hij/zij daar zal staan. Democratie ten top dus!

HET PROGRAMMA

'Junior Eurosong 2009' telt vier afleveringen. Net als voorgaande jaren zijn alle kandidaten tussen tien en vijftien jaar. Samen met een team van professionals (een muziekproducer, componisten, stylisten, choreografen, zangleraars en natuurlijk hun BV-coach) werkten ze de afgelopen maanden hard aan een steengoed nummer en twee indrukwekkende podiumacts die bij de twee versies passen.

In de eerste drie afleveringen (zaterdag 5, 12 en 19 september) mogen telkens vier kandidaten hun ding doen. Meteen nadat ze de eerste versie van hun liedje live op het podium gezongen hebben, moeten ze opnieuw op het podium staan om de tweede versie op te voeren. In totaal krijgen de kijkers dus acht nummers per aflevering te horen, telkens omkaderd door een unieke podiumact.

Als een kandidaat twee versies gezongen heeft, mag hij met een bonzend hartje voor de vakjury verschijnen. Die vakjury mag dan misschien hoog van de toren blazen en de kijker proberen te beïnvloeden, de juryleden hebben – misschien gelukkig maar? - geen absolute macht. Het is de kijker en alleen de kijker die beslist, via televoting. Twee kandidaten gaan door naar de finale, voor de twee overige kandidaten is het over en uit …

In de finale (zaterdag 26 september) vechten zes honden om één en hetzelfde been: het ticket richting Kiev voor het 'Junior Eurovisiesongfestival'. De kandidaten zingen het lied nu in de versie die de kijkers verkozen hebben, voor de gelegenheid opgesmukt met alle toeters en bellen die thuishoren in een finale. Alle zes nemen ze plaats op de gevreesde blokken en slechts één keer zal zo'n blok groen kleuren.

De shows worden uitgezonden in high definition en beginnen telkens om 20.45 uur, na 'Dieren in Nesten'. Rond 22.00 uur valt het verdict.

DE PRESENTATOR

Hij hoort ondertussen een beetje bij het meubilair van 'Junior Eurosong', maar dan wel als absoluut pronkstuk van de collectie. Ben Roelants, 28 jaar, mag voor de derde keer op rij een hoop rebelse kandidaten in bedwang houden, om over de vakjury nog maar te zwijgen...

Na een carrière bij TV Brussel en JIM ging Ben in 2007 aan de slag bij de VRT. Op Eén presenteerde hij al 'De naaktkalender', 'Vlaanderen Boven' en natuurlijk 'Junior Eurosong'. Met de regelmaat van de klok is hij ook te horen op MNM. Tussen zijn buitenlandse reizen door tenminste, want tegenwoordig is Ben vooral in de weer als reporter voor 'Vlaanderen vakantieland'.

Toch blijft 'Junior Eurosong' ook voor Ben Roelants iets speciaals: 'Mijn pasgeboren dochter Estelle is natuurlijk mijn grote schat, maar eigenlijk is 'Junior Eurosong' toch ook een beetje mijn kindje, al dan niet buitenechtelijk. Elk jaar opnieuw sta ik perplex van het lef, de présence, het talent en de uitstraling van onze kandidaten. Dit jaar zeker: Er zitten een paar nummers tussen die ik al weken opzet om de autoritten wat te pimpen. Ik zou er bijna zin van krijgen om zélf te beginnen zingen, maar de mensen uit mijn omgeving vinden dat geen goed idee. Ik snap niet waarom.'


DOSSIER: Junior Eurosong 2009

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Stephanie Planckaert (VTM)

Het nieuwe schooljaar gaat van start en bij de familie Luki brengen ze hun zevende kind naar school. De familie Leys staat voor een dilemma tijdens het winkelen: wordt het schoolgerief of toch speelgoed? Voor de familie Naudts, met hun acht dochters, brengt het nieuwe schooljaar eveneens extra kosten met zich mee. Stephanie bezoekt ook Kevin en Nena, die helaas minder goed nieuws hebben ontvangen over hun baby Yarne.

'Families XXL', om 20.30 uur bij VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 14:15
    The Brokenwood Mysteries
    07:20
    Journaallus
  • 13:30
    Ketnet Junior
    12:30
    Lentebeelden
  • 15:00
    Mega Mindy
    05:15
    Geen uitzending
  • 14:55
    Chicago Fire
    05:30
    Geen uitzending
  • 15:10
    SAS: Who Dares Wins Australia
    02:25
    Geen uitzending
  • 15:15
    Buffy the Vampire Slayer
    09:10
    Geen uitzending
  • 15:10
    The Island with Bear Grylls
    08:50
    Geen uitzending
  • 15:20
    Beverly Hills, 90210
    02:30
    Baywatch
  • 15:20
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 15:00
    Man With a Plan
    02:25
    Sports Late Night
  • 14:55
    NCIS
    02:00
    Geen uitzending
  • 15:10
    Borderforce USA: The Bridges
    02:40
    Kitchen Commando
  • 14:55
    Dr. Phil
    05:00
    Geen uitzending
  • 14:50
    Snapped
    05:00
    Geen uitzending
  • 13:05
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 15:19
    Simple diy
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 15:05
    Streetfood
    02:35
    Sarah's Sweet Table
  • 15:05
    Premier League
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 14:55
    Murdoch Mysteries
    02:45
    Midsomer Murders
  • 13:30
    UEFA Champions League Vrouwen
    01:44
    Mindfck
  • 14:31
    God, Jesus, Trump!
    08:04
    Petrus in het land
  • 15:04
    Say Whut!?
    02:10
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal