'Junior Eurosong 2007': het nieuwe concept

dinsdag 21 augustus 2007

Dit najaar gaat Vlaanderen op zoek naar een geschikte kandidaat om Thor! op te volgen als de Belgische vertegenwoordiger tijdens het vijfde 'Junior Eurovisiesongfestival', op 8 december in Rotterdam.

I


n een licht gewijzigde formule belooft de nationale preselectie 'Junior Eurosong' nog spannender te worden: een ware muziekthriller waarin muzikaal getalenteerde jongeren tussen 10 en 15 jaar de hoofdrol spelen.

Ze stelden zich kandidaat met een zelfgeschreven liedje en delen allemaal de droom om in december de kleuren van ons land hoog te houden in Rotterdam. 'Junior Eurosong 2007': van 'absolute beginner' tot 'absolute winner'. Gepresenteerd door Ben Roelants. Vier weken lang.

Nieuwe formule

Met de vierde editie van 'Junior Eurosong' het vroegere 'Eurosong For Kids' - is het programma zijn kinderschoenen ontgroeid. Figuurlijk en ook letterlijk een beetje: het EBU-reglement schrijft namelijk vanaf dit jaar voor dat alleen jongeren tussen 10 en 15 jaar zich mogen inschrijven. De gemiddelde leeftijd van de kandidaten zal daarom iets hoger liggen dan bij de vorige edities. Ze zijn wat ouder en mondiger en dat laat een meer volwassen en competitieve aanpak toe. Dat verdienen de kandidaten ook. Ze zijn immers de auteurs-componisten van hun liedjes en moeten naast componeren ook nog eens foutloos kunnen performen tijdens een schitterende act. Er gelden overigens striktere regels over de taal dan bij het 'Songfestival' voor volwassenen, want de nummers mogen enkel in n van de landstalen gezongen worden. 'Junior Eurosong' is niet langer het 'kleine' broertje van de 'grote Eurosong', maar een volwaardige muzikale competitie met een vernieuwd programmaconcept. De zoektocht naar de opvolger van Thor is een ware VRT-missie geworden.

Vijf VRT-coaches

Vijf VRT-netten (En, Ketnet, Radio 2, Donna en Studio Brussel) slaan de handen in elkaar en vaardigen elk n deskundige af. Die voeren een eerste selectie door en treden vervolgens op als coaches vand e tien overblijvende kandidaten.

De vijf deskundigen zijn niet de minste :

  • Geena Lisa Peeters (voor En), presentatrice en zangeres
  • Kobe Van Herwegen (voor Ketnet), Ketnetwrapper, acteur en goochelaar.
  • Iris Van Hoof (voor Radio 2), radiopresentatrice en zangeres (vroeger lid van de popgroep
    VandaVanda)
  • Ann Reymen (voor Donna), radiopresentatrice
  • Tomas De Soete (voor Studio Brussel), radiopresentator

De programma's

'Junior Eurosong' bestaat uit vier afleveringen. In de eerste aflevering (8 september) zit de spanning er al meteen in. De vijf VRT-deskundigen hebben op basis van de auditiebeelden 15 liedjes geselecteerd. De jonge vertolkers van de liedjes worden uitgenodigd naar Kasteel Wissekerke in Bazel om daar in volledige afzondering drie grote proeven te ondergaan: een zangproef, een dansproef en een personalityproef.

Allemaal blinken ze uit door hun muzikaal talent, hun sprankelende persoonlijkheid of hun catchy liedje. Maar alleen de tien beste kandidaten gaan door naar de tweede aflevering. En die top tien wordt bepaald door de VRT-deskundigen.

De tien beste kandidaten vinden we dus terug in de tweede aflevering (15 september) en dat is meteen de eerste live-show. De VRT-deskundigen zijn vanaf nu coaches. Ze nemen ieder twee kandidaten onder hun hoede en stomen ze klaar voor de live-shows. Maar ze doen dat niet alleen. Een team van professionals zorgt ervoor dat de jongeren optimaal voorbereid op het podium komen: een muziekproducer, een zangleraar, een choreografe en een stylist. En dan is het aan de jonge artiesten zelf: tijdens de live-shows moeten ze de kijkers in drie minuten van hun talent overtuigen. Uiteraard worden ze ook dan moreel bijgestaan door hun coaches, die bij hen blijven in de 'green room'.

De zeven beste kandidaten stoten door naar de derde aflevering (22 september) en in de vierde aflevering, de finale (29 september) blijven er vier finalisten over.

De live-shows (afleveringen 2 tot 4) bestaan telkens uit twee delen. In het eerste deel (na 'Man Bijt Hond' om 20.10 uur) treden de jonge artiesten op en in het tweede deel (na 'FC De Kampioenen' omstreeks 21.55 uur) vernemen ze samen met de kijkers het verdict van de jury. En die jury, dat zijn de kijkers zelf.

En-jury

In de live-shows van 'Junior Eurosong' (afleveringen 2 tot 4) heeft de En-kijker en alleen hij het voor het zeggen. Hij beslist met televoting wie doorgaat naar de volgende ronde. De kandidaten die het halen, krijgen letterlijk groen licht; voor de anderen eindigt het avontuur met een rood licht. Tenzij ze worden opgevist door de vakjury. Die vakjury geeft deskundig commentaar om de kijkers te helpen kiezen, stemt zelf niet mee, maar heeft dus wel het recht om n waardevolle kandidaat die in het rood is terechtgekomen, een tweede kans te geven. De namen van de vakjury en details over de televoting worden later bekendgemaakt.

De presentator

De 26-jarige Ben Roelants maakt met 'Junior Eurosong' zijn echte debuut op En, al was hij ook al wel te zien in 'Vlaanderen Sportland'. Ben begon zijn carrire bij TV Brussel als lid van 'De Bende van Brussel' en was enkele jaren VJ bij Jim. Deze zomer maakte hij zijn opwachting bij Donna, eerst als vliegende reporter en sidekick van Ann Reymen in de ochtendshow, en daarna als presentator van Summerclub.

Over Junior Eurosong zegt hij: 'Als jong talent een podium krijgt om z'n ding te doen, dan ben ik de eerste om daar mijn schouders onder te zetten. Junior Eurosong is dan ook iets waar ik enorm naar uitkijk. 't Is een wedstrijd met jonge, mondige mensen die met beide voeten in de wereld staan en zelfs al op die leeftijd de durf hebben om hun muziek aan Jan en alleman te laten horen. Ik kan je verzekeren: dat jeugdige enthousiasme werkt hl aanstekelijk!'

Het themalied: 'Give us a Future' van X!nk

Het thema- en generieklied van 'Junior Eurosong 2007' werd gecomponeerd door oude bekenden: de jongens van X!NK. Met 'Give us a Future' maakten ze een stevige song die oproept om beter om te springen met de natuur, maar ook verwijst naar de ambities en dromen van alle (jonge) mensen.

Sinds X!NK in oktober 2003 'Eurosong For Kids' won met 'De Vriendschapsband', is er heel wat veranderd. De prille band verbaasde toen iedereen met zijn snedige punkrock, zijn stevige prsence en authenticiteit. Het enorme enthousiasme, de uitstraling en podiumervaring van X!NK deed alleen maar dromen van meer. De broers Jonas & Niels en Thomas & Philip werkten hard verder. Er volgden nog tal van singles en twee full cd's ('X!NK' en 'Vergif'), die meteen goed waren voor Gouden Awards. De jongens speelden ondertussen op heel wat festivals: van Pennenzakkenrock tot Marktrock in Leuven.

Voor hun jonge publiek zijn die concerten vaak een eerste kennismaking met live rock-muziek. Zo inspireert X!NK een hele generatie om de muziek verder te exploreren en eventueel ook zelf met een bandje te beginnen.

Toen X!NK werd gevraagd om het themalied te maken voor 'Junior Eurosong 2007', moesten ze daar geen moment over twijfelen. 'Give Us A Future' ligt vanaf woensdag 22 augustus in de winkel. Het album van 'Junior Eurosong 2007' met de songs van alle kandidaten n het themalied van X!NK komt op maandag 10 september uit. De single en het album zullen meteen ook digitaal beschikbaar zijn. En uiteraard komt er ook een clip.

De website

De website van Junior Eurosong is vanaf 21 augustus online: www.een.be/junioreurosong. Op de site staan onder meer 30 videofragmenten van kandidaten die in maart 2007 deelnamen aan
de audities voor Junior Eurosong. Bezoekers kunnen er stemmen op hun drie favorieten en raden welke 15 kandidaten er naar de eerste aflevering gaan.

De missie van de coaches

De vijf VRT-coaches die de jonge artiesten zullen begeleiden, zijn bijzonder enthousiast over hun opdracht en staan klaar om erin te vliegen:

Geena Lisa Peeters - En:
'Als jong meisje schuimde ik soundmixwedstrijden af. Mijn liefde voor muziek en het podium zijn gevoed door deze wedstrijden. Ik ben er dan ook van overtuigd dat een wedstrijd als 'Junior Eurosong' een fantastische ervaring is voor jonge zangers en zangeresjes. Ik ben blij dat er een podium is voor jongens en meisjes die willen gezien en gehoord worden! Trouwens, mijn kandidaten moeten de sterren van de hemel zingen, schitteren op het podium en met hun zelfvertrouwen en enthousiasme de kijkers en de vakjury omverblazen'.

Kobe Van Herwegen Ketnet:
'Ik heb altijd met veel plezier gekeken naar 'Eurosong' en 'Eurosong For Kids'. Toen ik de vraag kreeg om daaraan mee te werken, moest ik dus geen twee keer nadenken. Ik kijk vooral uit naar het coachen. Het lijkt me leuk om de kandidaten bij te sturen waar het nodig is (als dat al het geval is) en hen te begeleiden. Ik kan mij nu al inbeelden hoe zenuwachtig mijn mannekes gaan zijn voor de grote live shows en ik zal daar voor hen klaar staan om alle stress van hun schouders te laten glijden zodat ze een fantastische prestatie kunnen neerzetten'.

Iris Van Hoof Radio 2:
'Ik vind 'Junior Eurosong' een schitterende wedstrijd. Het geeft jongeren de mogelijkheid om zich muzikaal uit te leven en het geeft hen ook een doel waarnaar ze kunnen streven. Dat jongeren niet zouden kunnen omgaan met het wedstrijdelement, lijkt me onjuist, want ze worden elke dag geconfronteerd met succes en tegenslag, met opstekers en moeilijke momenten. Ik ben er zeker van dat dit voor elke kandidaat een evenement wordt om nooit te vergeten, zelfs als hij of zij de finale niet haalt.'

Ann Reymen Donna:
'Ik wil graag coach zijn omdat het tijd is voor een flinke portie Donna-fun in de Eurosong-wereld. En omdat het woord 'coach' erg goed klinkt natuurlijk! Ik wil er wel voor instaan dat mijn twee kandidaten het ver gaan brengen in de wedstrijd. En ik heb nog een andere reden: ik wil Tomas de Soete allang eens een poepje laten ruiken (lacht).'

Tomas De Soete - Studio Brussel:
'Ik sta achter elke zoektocht naar muzikaal talent, op voorwaarde dat het goed begeleid wordt, zeker bij zulke jonge gasten. Inmiddels blijkt dat mijn kandidaten heel enthousiast zijn en tegelijkertijd nuchter blijven: 'we zullen wel zien hoever we geraken'. Ik merk in mijn eigen team dat de drijfveer muziek maken is, goesting om te zingen, en dat ze graag op een podium staan.'

'Junior Eurosong 2007', vanaf zaterdag 8 september 2007 om 21.10 uur op En.

DOSSIER: Het najaar van 2007

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 3 logo

De begaafde student Ben wil geneeskunde gaan studeren aan de universiteit van Harvard. Maar daarvoor moet hij een studiebeurs in de wacht zien te slepen. Hij verdeelt zijn tijd tussen zijn studies, zijn baantje in een kleerwinkel en zijn vrienden Miles en Cam. Op een dag komt hij in een clubje terecht voor begaafde studenten. Die houden zich voornamelijk bezig met het uitdokteren van een onfeilbare methode om te winnen bij blackjack. Zo willen ze naar Las Vegas trekken om er gigantische sommen geld te winnen. Ben is al snel gewonnen voor dit plan en hij neemt steeds grotere risico's om veel geld te verdienen en om zo naar Harvard te kunnen.

'21', film uit 2008 met oa. Kevin Spacey, om 20.40 uur op VTM 3.

Dossiers