In het najaar kijkt En terug op 10 jaar 'Man Bijt Hond'

dinsdag 21 augustus 2007

Dit najaar viert 'Man Bijt Hond' zijn tiende verjaardag. De programmamakers doen dat op hun geheel eigen manier: door hard te werken aan het elfde seizoen, dat minstens even goed moet worden als het tiende. Tijd voor een terugblik heeft de redactie niet. Dus hebben ze die taak uitbesteed aan Sven Speybrouck.

S


ven Speybrouck grasduint in september vier weken lang, vier dagen per week in het rijke archief van 'Man Bijt Hond'. Het wordt een aangenaam weerzien met fijne rubrieken en onvergetelijke reportages, maar vooral met de hoofdrolspeler in tien jaar 'Man Bijt Hond': de man in de straat.

Sven Speybrouck welbekend van Radio 1 en van het boekenprogramma 'Alles Uit De Kast', vorig jaar op En kreeg de opdracht om tien jaar 'Man Bijt Hond' te bekijken. Ongeveer 2000 afleveringen. Maal een 20-tal minuten. Maakt 40.000 minuten beeldmateriaal. Dat is zeshonderd zesenzestig hl veel werk. Natuurlijk heeft Sven dat niet alleen gedaan.
Kandidaten waren gauw gevonden. Het is dan ook een van de fijnste jobs ter wereld, 'Man Bijt Hond' bekijken. De avonturen van Kris en Yves. Of Mathias en Kristof. De babbelbox. Blind date. Zonder handen. De Stoelendans. De stier. De valies. De grens. Magda, Wiedoetda, Waarom?Daarom! en andere Klopta's. Vrienden van de pozie. Vaneigens. Enzovoort, enzovoort.

In zestien afleveringen krijgt de kijker het allerbeste van tien jaar 'Man Bijt Hond' te zien. De mooiste afleveringen van Radio Congo, Cuba, Suriname, Senegal, etc. De vier boeiendste soaps. De beste afleveringen van 'Vaneigens'. De opmerkelijkste en geestigste reportages.

Maar ook: Martin Heylen trok voor 'Man Bijt Hond' een keer of vijf van de ene kant van het land naar de andere. Hetzelfde deed hij in de Verenigde Staten en in Siberi. Sven vraagt hem naar zijn strafste verhalen. Ook Annemie Struyf vertelt hoe ze in het hele land bij mensen is gaan aanbellen. En Kamagurka, die met een quad en een bak vol kalk de grens rond Belgi nog eens netjes heeft getrokken.

En wat is er geworden van Mathias en Kristof, de tweeling die in de eerste seizoenen van 'Man Bijt Hond' telkens aan een andere 'Ouder van de week' werd toevertrouwd? Die jongens zijn intussen 19. Allebei! Of Kris en Yves, jarenlang vaste reporters van 'Man Bijt Hond'? Hoe kijken zij terug op hun avonturen? Ook zij doen bij Sven hun verhaal. Net zoals regisseur Jan Eelen, en acteurs Dimitri Leue, Adriaan Van den Hoof, Frank Focketyn en Tania Van der Sanden.

Maar waar Sven nog het meest benieuwd naar werd bij het bekijken van 2000 afleveringen van 'Man Bijt Hond', dat zijn al die mensen die in de vele reportages aan bod zijn gekomen: Julie, de jonge Spice Girls-fan; Marcella, het begijntje; Joelma, het Braziliaanse kamermeisje; Miss Duif, enz. Sven zoekt heel wat mensen opnieuw op om te vragen hoe het nu met hen gaat. De meesten zijn via wat handig speurwerk teruggevonden, maar sommigen lijken echt van de aardbol verdwenen.

Vandaar de 'Opsporing verzocht'-filmpjes op En. 'Man Bijt Hond' heeft in die tien jaar natuurlijk duizenden mensen genterviewd. Geen wonder dat er hier en daar al eens een naam of adres zoekraakt. Of beide. Mensen die iemand in zo'n filmpje (her)kennen en weten waar of hoe de redactie hem of haar kan vinden, moeten dat vooral laten weten. Door te mailen naar manbijthond@een.be of te bellen naar 02-303 36 19. Ook op de website van 'Man Bijt Hond' staan nog filmpjes met mensen die spoorloos zijn: www.manbijthond.be.

'10 Jaar Man Bijt Hond', Van maandag tot donderdag omstreeks 22.10 u. op En, vanaf 3 september.

DOSSIER: Het najaar van 2007

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Zuur. De ultieme confrontatie tussen de met zuur verminkte Kim en haar ex-vriend, draaideurcrimineel Jurgen. Die laatste hoopt zo op strafvermindering, Kim hoopt echter op iets heel anders. Wraak, hier en nu. - 2055. '2055' leeft al 40 jaar in een instituut dat de mogelijkheid biedt uit eigen wil in isolement te leven. De deur naar het zonlicht kan hij vrijwillig openen. Op een dag wordt hij verrast door een reparateur aan de andere kant van het glas, hij komt de telefoons aan de wand nakijken. Het komt tot een gesprek. Hoe reageert '2055' na 40 jaar isolement op een gefilterde mensenstem? Heeft hij nog gevoelens wanneer hij in iemands ogen kijkt? - Nadja. Wie van ons droomt er niet van een andere, betere versie van zichzelf? En wat als net die versie je een bezoekje brengt in de gevangenis?

'Lockdown', om 21.25 uur op En.

Dossiers