Goed Bekeken?!: 'Vlaanderen Vandaag'

dinsdag 31 augustus 2010

VT4 werkt er al een tijdje aan om een Vlaamser karakter te krijgen. Sinds een dik jaar heeft de zender in de vooravond mét succes het dagelijkse 'Huizenjacht' en 'Komen Eten'. Maar in het najaar 2010 moet VT4 definitief als Vlaamse zender doorbreken. Althans dat is de ambitie. VT4 is altijd al een beetje allergisch geweest aan nieuws. Maar nu doen ze het toch. Op een 'andere' manier. In 'Vlaanderen Vandaag'.

VT4 en nieuws. Een succesvolle combinatie is het (nog) nooit geweest. Herinner je het legendarische '4i' uit de beginjaren van de zender. Latere pogingen om met een nieuwsuitzending op de proppen te komen, mislukten steevast. Nu VT4 'Vlaams' wil worden, onderneemt het station andermaal een poging om een dagelijks infoblok te lanceren: 'Vlaanderen Vandaag'.


Aan 'Vlaanderen Vandaag' werken An Van Elsen, Steph Goossens en Cara Van der Auwera mee. Het is deze laatste die de kijkers in deze eerste week mag verwelkomen. En, hoewel we altijd al een boon voor Cara hebben gehad, verloopt de presentatie toch iets te houterig vinden we. Ligt het aan het nieuwe format en moet Cara haar weg nog vinden? Feit is dat ze al twee dagen staat te presenteren met dichtgeknepen billen. Het mag best wat enthousiaster en spontaner.

Klein nieuws
Al van toen de plannen van VT4 bekend raakten dat het bezig was met de ontwikkeling van 'Vlaanderen Vandaag' was het duidelijk dat het programma geen nieuwsprogramma 'pur sang' zou worden. Dat zie je meteen aan het decor. De presentaties gebeuren vanuit een knusse woonkamer. Opvallend is dat letterlijk élk meubelstuk voor de presentatrice geschikt is om op te hangen of te leunen... Statisch presenteren vanuit de sofa is allerminst het geval.

De onderwerpen tijdens de eerste twee afleveringen waren wat VT4 beloofd had. Het kleine nieuws uit Vlaanderen. Het stuk over de 70-jarige Sabrina, dj bij Radio Meetjesland, was bij wijlen hilarisch. Van een schrikwekkend hoog 'Man Bijt Hond'-gehalte, trouwens. Ook het stuk van de 2 bejaarde zussen waarvan de ene haar appartement in Schaarbeek was uitgebrand, kon zowaar ook een glimlach op ons gezicht toveren. Ondanks het drama dat de ene zus (86) had meegemaakt, werd het een puike feelgood-reportage. En dat moeten de makers ook gedacht hebben, want dinsdag werd er prompt een vervolg aan het eerste deel gebreid.

Nog op dinsdag was er een stuk over een groentenwinkel in Lier die de deuren sloot én werd een verhaal verteld van een brief die na 7 jaar op zijn bestemming werd besteld. Dat was helaas herkauwde kost. Woensdag hopelijk weer beter!

'Vlaanderen Vandaag' interactief
In 'Vlaanderen Vandaag' probeert VT4 ook heel wat interactie met de kijker te creëren. Zo ging het programma maandag meteen de straat op om wat reacties te lokken, zette het een troon voor het Koninklijk Paleis en riep Cara het volk op om doorheen Vlaanderen... te dansen. Dinsdag werd Vlaanderen opgeroepen om acties voor Pakistan op het getouw te zetten en dat aan de redactie te laten weten. Ook op de website http://www.vlaanderenvandaag.be/ kan de kijker terecht voor meer info over het programma én zijn alle reportages opnieuw te bekijken.

Het format van 'Vlaanderen Vandaag' doet een beetje denken aan het Nederlandse 'Thuis' dat in 2006 op de ziele gegane commerciële zender Talpa werd uitgezonden. Ook daar werd nieuws op een andere manier gebracht. Het programma werd echter na (zeer) korte tijd afgevoerd. Wij wensen dit 'Vlaanderen Vandaag' allerminst toe. Want, hoewel er nog werk is aan het programma, zien we er wel een toekomst voor.

'Hart van Nederland' dat op de Nederlandse zusterzender van VT4, SBS 6, werd uitgezonden, startte destijds ook als klein programma tegenover de grote gevestigde waarden. Maar nu is het een gretig bekeken programma bij onze Noorderburen. Voor 'Vlaanderen Vandaag' zal het waarschijnlijk niet zo'n vaart lopen, maar we hopen dat VT4 het programma een kans geeft en niet meteen afvoert, mocht blijken dat de resultaten tegenvallen. En één groot voordeel: 'Vlaanderen Vandaag' stopt als het 'échte' nieuws op Eén en vtm pas begint. Je hoeft dus niets te missen.


DOSSIER: Najaar 2010: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Stephanie Planckaert (VTM)

Het nieuwe schooljaar gaat van start en bij de familie Luki brengen ze hun zevende kind naar school. De familie Leys staat voor een dilemma tijdens het winkelen: wordt het schoolgerief of toch speelgoed? Voor de familie Naudts, met hun acht dochters, brengt het nieuwe schooljaar eveneens extra kosten met zich mee. Stephanie bezoekt ook Kevin en Nena, die helaas minder goed nieuws hebben ontvangen over hun baby Yarne.

'Families XXL', om 20.30 uur bij VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 23:55
    Journaallus
    09:00
    Lentebeelden
  • 23:25
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 06:05
    Bumba
    05:15
    Geen uitzending
  • 06:05
    Kabouter Plop
    05:30
    Geen uitzending
  • 03:10
    Geen uitzending
    07:15
    Project Runway
  • 01:00
    Geen uitzending
    11:40
    The Bold Type
  • 01:00
    Geen uitzending
    15:10
    All New Traffic Cops
  • 05:25
    JAG
    02:30
    Baywatch
  • 06:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 05:00
    Geen uitzending
    02:25
    Sports Late Night
  • 05:00
    Geen uitzending
    07:30
    CSI: Miami
  • 05:50
    Geen uitzending
    02:40
    Kitchen Commando
  • 05:00
    Geen uitzending
    06:20
    The Block NZ
  • 05:00
    Geen uitzending
    08:20
    Hailey Dean Mystery: 2+2=4 Murders
  • 06:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 05:51
    Het appartement
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 06:00
    Guillaume's Paris
  • 05:25
    Tennis: Charleston Open 2024
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 06:00
    Ghosts
    02:45
    Midsomer Murders
  • 05:56
    Op1
    01:44
    Mindfck
  • 02:03
    Nieuwsuur
    08:04
    Petrus in het land
  • 05:57
    Babar en de belevenissen van Badou
    02:10
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal