En zoekt talent in 'De Provincieshow'

dinsdag 21 augustus 2007

Dit najaar gaat En op zoek naar de meest muzikale provincie van Vlaanderen. In 'De Provincieshow' nemen de vijf Vlaamse provincies het negen weken lang tegen elkaar op in een de muzikale wedstrijd, onder de bezielende leiding en coaching van hun gedreven provinciekapiteins: Axel Daeseleire (Antwerpen), Dana Winner (Limburg), Luc De Vos (Oost-Vlaanderen), Kris Wauters (Vlaams-Brabant) en Evy Gruyaert (West-Vlaanderen).

E


rvaren rotten en nieuw talent, originele en gevarieerde muzikale opdrachten, muziek en dans, spanning en emotie, team spirit en competitiegeest: 'De provincieshow' heeft het allemaal. Showmaster Peter Van de Veire zorgt ervoor dat alles netjes en sportief verloopt.

Elke aflevering van 'De Provincieshow' bestaat uit vijf spannende muzikale duels waarin telkens twee provincies het tegen elkaar opnemen. Elke provincie komt in iedere aflevering dus twee keer aan bod. De aard van de duels wordt bepaald door een specifieke muzikale opdracht. Het is aan de kapiteins en hun provincies om die opdrachten zo goed mogelijk in te vullen met een muzikale act. Ze krijgen daarvoor welgeteld n week de tijd, want de opdrachten worden pas bekendgemaakt aan het einde van de vorige aflevering. In het vijfde en laatste duel moeten de kapiteins een extra tandje bijsteken. Want in het zogeheten 'superduel' krijgen de procincies de kans om, met vl volk en een indrukwekkende act, het publiek van hun muzikaliteit te overtuigen.

Het publiek is de jury

Het studiopubliek bestaat uit vijf grote groepen: voor elke provincie n. Via de websites van Radio 2 en En (www.radio2.be/deprovincieshow en www.een.be/deprovincieshow) kunnen de luisteraars en kijkers zich kandidaat stellen om hun provincie te vertegenwoordigen in het studiopubliek. Daar spelen ze een belangrijke rol want na elk duel mogen alleen zij stemmen en zo bepalen welke van de twee provincies de muzikaalste was.

Op die manier weten we onmiddellijk n een confrontatie welke provincie het duel wint. Maar pas wanneer alle duels gezongen zijn, wordt de exacte verdeling van de stemmen per duel bekendgemaakt. Al die scores worden samengeteld en zo kennen we de weekwinnaar. Week na week worden de stemmen per aflevering toegevoegd aan het totaalklassement (aflevering 1 tot 8). Dat klassement bepaalt de startpositie van de provincies in de grote finale op vrijdag 2 november (aflevering 9). In die finale vallen de verliezers van een duel definitief af. De provincie die het het langst uitzingt, wint en mag zichzelf de muzikaalste van Vlaanderen noemen!

Bekend en onbekend talent uit de provincie

In hun strijd om de muzikaalste provincie van Vlaanderen te worden, moeten de kapiteins en hun provincies werkelijk lle registers opentrekken. Ze beloven alvast uit te pakken met ronkende namen!

Maar naast een indrukwekkende reeks bekende artiesten, komt ook heel wat nieuw en onbekend talent uit de provincies aan bod. Bovendien moeten de kapiteins zich niet beperken tot zangtalent alleen. Een uitgebreid showballet, een gospelkoor of een met majorettes begeleide fanfare: alles is mogelijk!

Antwerpen onder leiding van Axel Daeseleire

'Andere provincies? Zijn er dan andere provincies?'

Antwerpenaar Axel Daeseleire is naast acteur ook een veelgevraagde DJ die alle muziekstijlen mengt. Net zoals in 'De provincieshow': 'Antwerpenaars zingen sowieso een toontje hoger, dus waarom zouden we dat nu niet mogen doen?' Axel Daeseleire werd 39 jaar geleden geboren in Gent, maar daar kan hij zelf ook niets aan doen. Al gauw besliste hij om naar Antwerpen te trekken en raakte daar getuige zijn sinjorenaccent - perfect gentegreerd. Het curriculum vitae van Axel lijkt een bloemlezing uit de vaderlandse tv- en filmgeschiedenis: Ad Fundum, Flikken, Team Spirit, Witse, Alles Moet Weg, Kinderen Van Dewindt, enz.

Maar als hij achter de draaitafel staat, dan hoeft Axel helemaal niet te acteren. Dan draait hij muziek zoals hij zelf is: swingend, funky en groovy. Uit liefde voor muziek n voor Antwerpen is hij maar wat graag kapitein in De provincieshow: 'Muziek is mijn passie, dus dat zit goed. Maar het was wel even schrikken toen ik hoorde dat er ook andere provincies meedoen aan dit programma. Ik was helemaal vergeten dat er nog andere provincies zijn!'

Limburg onder leiding van Dana Winner

'Mijn achternaam zegt meer dan genoeg!'

We schrijven 1989 als Dana Winner haar eerste hit scoort met 'Het dak van de wereld.' Niet veel later staat ze met 'Woordenloos' maandenlang op de eerste plaats in de hitparades. En het zou niet bij die nummer 1-hit blijven. Anno 2007 heeft Dana Winner al meer 1,7 miljoen cd's verkocht. Ze trad op in landen als Oostenrijk, Nederland, Denemarken, Duitsland, Zweden en Zuid-Afrika. Haar huiskamer hangt vol gouden en platina platen. En in de betere platenzaak vind je maar liefst vijf Dana Winner-dvd's.

En toch maakt Dana van 'De Provincieshow' haar absolute prioriteit dit najaar: 'We moeten er geen doekjes om winden: voor mij is dit absoluut geen spelletje. Ik ben bereid ver te gaan, heel ver. Als Limburg maar wint, want dat ben ik aan mijn achternaam verplicht.'

Oost-Vlaanderen onder leiding van Luc De Vos

'Ik ben echt benieuwd wie tweede gaat worden'

Al meer dan vijftien jaar levert Luc De Vos met z'n groep Gorki Nederlandstalige muzikale hoogstandjes af. Hun eerste single 'Anja' was meteen een schot in de roos, en het beste moest nog komen. Vooral het liedje 'Mia' schreef geschiedenis en lijkt een abonnement te hebben op de eerste plaats in zowat alle eindejaarslijsten.

Maar Luc De Vos is meer dan dat. Hij is n van de intiatiefnemers van 'Geletterde Mensen', heeft twee boeken geschreven, werd benoemd tot huiscolumnist voor De Standaard en Zone09 n hij was jarenlang vaste gast in de talkshow 'Aan tafel.' En nu gaat hij de grootste aller uitdagingen aan: kapitein zijn van Oost-Vlaanderen. Bang is Luc daar allerminst voor: 'Ik ben echt benieuwd wie tweede gaat worden, want winnen doen we sowieso. Mijn strategie? Die is zo geheim dat ik hem zelf nog niet weet!'

Vlaams-Brabant onder leiding van Kris Wauters

'Veel talent, veel muziek, veel plezier, geen genade.'

In 1987 bracht Kris Wauters met Clouseau z'n eerste plaatje uit. Vijf jaar later is de groep een fenomeen en is er sprake van een heuse Clouseaumania. De laatste jaren doen ze het Sportpaleis tientallen keren vollopen en eind dit jaar zetten ze de kroon op het werk met de concertreeks Clouseau20. Een doorsnee mens houdt het daarbij, maar Kris niet. Hij schrijft en produceert liedjes voor Clouseau en andere artiesten, hij presenteerde op tv een muziekwedstrijdje rond idolen n hij scheurt regelmatig over binnen- en buitenlandse racebanen.

Maar dit najaar krijgt De provincieshow zijn volle aandacht: 'Bijna 20 jaar geleden won Clouseau de Baccara-beker, nu mag ik zelf kapitein zijn. En dus ga ik resoluut voor een nieuwe overwinning. Verwacht van Vlaams-Brabant veel talent, muziek en plezier, maar verwacht alsjeblieft geen genade.'

West-Vlaanderen onder leiding van Evy Gruyaert

'Een muzikaal spel? Geef mij maar liever een duel!'

De showbizzwereld kent voor geen geheimen voor de West-Vlaamse Evy Gruyaert: 'Laat de andere kapiteins maar zeggen dat ik minder van muziek ken dan zij. Ze proberen mij gewoon te intimideren omdat ze schrik hebben van West-Vlaanderen. En terecht'

Evy Gruyaert is een vrouw van de wereld: ze spreekt vloeiend Frans, Duits, Engels, Spaans en West-Vlaams! Dat laatste kan ze goed verbergen, want dat hoort zo als je een vertrouwd En-gezicht bent. 'Vlaanderen Vakantieland', 'De Thuisploeg', 'Ticket', 'Vlaanderen Sportland': Evy is van alle markten thuis.

En hoewel Evy een heel gewoon meisje is gebleven, toch leeft ze volop in de showbizzwereld. Als presentatrice van De rode loper en bij Donna is ze kind aan huis bij Vlaamse en internationale beroemdheden. En dat beschouwt ze als een groot pluspunt voor 'De Provincieshow': 'Ik mag dan geen zangeres of muzikante zijn: ik heb wl alle connecties. Gospelkoren, rockgroepen, clipdansers, charmezangers: n telefoontje en ze staan er. West-Vlaanderen blaast die andere provincies zo omver.'

'De Provincieshow', vanaf vrijdag 7 september 2007 om 20.40 uur op En.

DOSSIER: Het najaar van 2007

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Uit de Kleren' (foto: VTM 2 - © DPG Media 2021)

Aan de hand van opdrachten en vragen via een scherm leren de kandidaten in 30 minuten elkaar beter kennen. Zullen ze na dat half uur hun kleren weer aantrekken of blijven ze nog wat langer in bed om elkaar nog wat beter te leren kennen? De eerste duo's zijn Tori & Niels, Athita & Dean en Angelo en Femke.

'Uit de Kleren', om 21.45 uur bij VTM.

Dossiers