En verlegt zijn grenzen

dinsdag 21 augustus 2007

Komend najaar wil En, de familiezender van de VRT, meer dan ooit de kijker verrassen. Met nieuwe programma's en nieuwe gezichten, maar ook met gedurfde thema's zoals ongeneeslijk zieke kinderen en een avonturentocht met andersvaliden. Of gewoon, door de voorspelbare herhalingen te schrappen, op de onvermijdelijke 'De Kampioenen' op zaterdagavond na.

Niet

s dan blije gezichten op de voorstelling van de najaarsprogrammatie van En. De openbare omroep is er deze zomer namelijk aanzienlijk op vooruitgegaan ten opzichte van vorig jaar. Canvas is met goed een halve procent gestegen, terwijl En een marktaandeel van 31,8% behaalde. Netmanager Jean-Philip De Tender prijs daarbij vooral de dagdagelijkse programma's zoals 'De Rode Loper' , 'Tour 2007' en '1000 Zonnen En Garnalen'. 'Het zijn niet alleen programma's van de korte sprint overdag gemaakt en 's avonds al uitgezonden maar ook van de lange adem; weken aan een stuk moeten ze er staan', aldus De Tender. Hij liet ook niet na te vermelden dat de VRT zijn succes niet alleen te danken heeft aan de slechte zomer van dit jaar. 'Alle commercile zenders, behalve Vitaya, gaan er dit jaar namelijk op achteruit, ten opzichte van de warme zomer van 2006.'

De netmanager kijkt dan ook tevreden terug op de metamorfose die de eerste zender van de openbare omroep de voorbije 10 jaar heeft gemaakt. 'Het succes van En is geen toeval, maar gebaseerd op een consequente keuze voor kwaliteitsprogramma's voor een breed, familiaal publiek. Het gevolg is een sterke band, een wederzijds respect tussen programmamakers en kijkers.'

En van de architecten van dat succes is ongetwijfeld 'Man Bijt Hond'. Dit raspaard van Woestijnvis viert in september zijn tiende verjaardag. Iets wat ze aan de Reyerslaan natuurlijk niet ongemerkt kunnen laten voorbijgaan. De hele maand kijkt Sven Speybrouck terug op de bijna 2.000 afleveringen vol fijne rubrieken en onvergetelijke reportages over de gewone man. Het programma is niet zomaar een best of. De makers van het eerste uur worden aan het woord gelaten, Kris en Yves en die andere tweeling Mathias en Kristof vertellen over hun ervaringen en opmerkelijke figuren die Man Bijt Hond kleurden worden opnieuw opgezocht. Vandaar ook de 'opsporing verzocht' filmpjes die de voorbije weken op het scherm te zien waren.

Die andere sterkhouder, de familiereeks 'Thuis', weet opnieuw te verrassen. Niet alleen vervoegen drie nieuwe personages de cast, er werd ook een volledig nieuwe generiek ingezongen door Peter Evrard en Sofie Van Moll. Alles over de nieuwkomers en wat er de komende weken staat te gebeuren, lees je hier.

Sofie Van Moll kan je dit najaar overigens ook bewonderen aan de zijde van vaste waarde Bart Peeters. Zij gaan elke zondagavond in  'De Bedenkers' op zoek naar het beste idee van Vlaanderen, naar di uitvinding die het gat in de markt kan vullen. Ze dweilen daarvoor samen met drie experts de vijf provincies af tot er uiteindelijk vijf creatievelingen strijden om een bedrag van 25 000 euro waarmee ze hun uitvinding kunnen commercialiseren. Meer info vind je via deze link.

De vijf provincies en een team van coaches, dat zijn ook de ingredinten van 'De Provincieshow' op vrijdagavond. In deze nieuwe show, gepresenteerd door nieuw gezicht Peter Van de Veire (Studio Brussel), nemen de vijf Vlaamse provincies het negen weken lang tegen elkaar op in een muzikale wedstrijd, onder  de coaching van vijf gedreven provinciekapiteins. Zoals reeds eerder bekend zijn dat Axel Daeseleire (Antwerpen), Dana Winner (Limburg), Luc De Vos (Oost-Vlaanderen), Kris Wauters voor Vlaams-Brabant en Evy Gruyaert voor West-Vlaanderen. Hier vind je meer informatie over 'De Provincieshow'.

Een ander gloednieuw programma is 'De Grote Oversteek'. In dit sociaal experiment gaan alle mannen uit het Limburgse dorp Rosmeer bij de mannen uit het naburige dorp Lafelt wonen, terwijl de vrouwen van Lafelt samentroepen met die van Rosmeer. Op die manier ontstaan er dus een exclusief mannendorp en een dorp dat alleen door vrouwen wordt bewoond. Deze docureeks kadert in het 'M/V United'-project van Vlaams minister Kathleen Van Brempt die gelijkheid tussen mannen en vrouwen wil promoten. Dit gedurfd experiment wordt in goede banen geleid door Chris Dusauchoit, die dit jaar voor het eerst geen nieuwe reeks van 'Dieren in Nesten' presenteert.

Over de vele problemen die de nieuwsdienst de laatste weken teistert, werd met geen woord gerept. Nieuwigheden moeten er op informatievlak dan ook niet verwacht worden, 'Koppen' blijft twee maal per week op post, net als Koppen Justitie. 'De Zevende Dag' krijgt met Indra Dewitte wel een nieuw gezicht, zij vervangt Annelies Beck die overstapt naar 'Terzake'. Ook Lieven Verstraete maakt die overstap. Zijn stoel bij 'Het Journaal' wordt binnenkort ingenomen door journaliste Goedele Wachters.

Later dit jaar start de VRT met een voorlopig titelloos programma waarbij jongeren met een levensbedreigende aandoening en hun familie worden gevolgd in hun strijd tegen de ziekte. De inspiratie voor deze reeks haalde de VRT bij het Nederlandse programma 'Over Mijn Lijk' dat met veel succes te zien is op jongerenzender BNN. In januari volgend jaar vertrekt rolstoelatleet Marc Herremans met een groep andersvaliden naar Latijns-Amerika om er een grensverleggende avontuurlijke expeditie te ondernemen.

Tot slot brengt En ook dit najaar enkele verrassende fictiereeksen uit het buitenland. Uit Nederland is er de politiereeks 'Van Speijk', met in de hoofdrol ondermeer Cahit Olmez, vooral bekend van zijn rol als Celattin Ates in Flikken. Het NRC Handelsblad noemde de reeks alvast 'de beste Nederlandse fictiereeks aller tijden.' Deze opvolger van 'Baantjer' is er elke woensdag, wat betekent dat de fans van 'Kinderen Van Dewindt' nog wat langer op de vierde jaargang moeten wachten. Ook op de andere fictiereeksen blijft het voorlopig wachten.

Ook de tragikomische reeks 'Evelien', met in de hoofdrol Kim van Kooten, is afkomstig uit Nederland. Net als 'Van Speijk' wordt deze reeks niet langer standaard van ondertitels voorzien. Wie problemen heeft om de reeks te volgen, kan de ondertitels voortaan oproepen via teletekstpagina 888. De VRT laat de ondertitels weg op vraag van heel wat kijkers, die ze als storend ervoeren.

Tot slot maakt ook de niet-Nederlandstalige fictie zijn comeback in prime-time. Zo is er op donderdag de Amerikaanse comedy 30 rock, en op vrijdag de Britse avonturenreeks 'Primeval'. In de late avond hebben we opnieuw afspraak met 'Ren from the caf' in de Britse comedyklassieker 'Allo 'Allo. De filmfans moeten zich tevreden stellen met de laatavondfilm op zaterdag, na Studio 1 en de nieuwe reeks van Junior Eurosong, waarover je hier meer informatie vindt.

DOSSIER: Het najaar van 2007

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Zuur. De ultieme confrontatie tussen de met zuur verminkte Kim en haar ex-vriend, draaideurcrimineel Jurgen. Die laatste hoopt zo op strafvermindering, Kim hoopt echter op iets heel anders. Wraak, hier en nu. - 2055. '2055' leeft al 40 jaar in een instituut dat de mogelijkheid biedt uit eigen wil in isolement te leven. De deur naar het zonlicht kan hij vrijwillig openen. Op een dag wordt hij verrast door een reparateur aan de andere kant van het glas, hij komt de telefoons aan de wand nakijken. Het komt tot een gesprek. Hoe reageert '2055' na 40 jaar isolement op een gefilterde mensenstem? Heeft hij nog gevoelens wanneer hij in iemands ogen kijkt? - Nadja. Wie van ons droomt er niet van een andere, betere versie van zichzelf? En wat als net die versie je een bezoekje brengt in de gevangenis?

'Lockdown', om 21.25 uur op En.

Dossiers