En-najaar: 'Het Leven Zoals Het Is: Huis Te Koop'

dinsdag 21 augustus 2007

'Huis Te Koop' is een achtdelige docuserie over mensen die een huis (ver)kopen en andere mensen die daarbij betrokken zijn en er hun beroep van hebben gemaakt. Een huis (ver)kopen is een belangrijke beslissing en een hele onderneming: financieel, organisatorisch en emotioneel.

D


e belangen en gevolgen zijn groot. En in zulke gevallen komt de ware aard van de mensen naar boven. Het leven zoals het is op de immobilinmarkt.

De Belg en de baksteen in zijn maag: het is een bekend verhaal. Meestal denken we dan aan bouwen, maar je kan ook een huis kopen. Een eigen huis, een plek onder de zon: het klinkt doodsimpel maar dat is het niet. Een huis kopen is vaak een ware lijdensweg. De prijzen swingen de pan uit, de eisen liggen torenhoog en overal loeren er concurrenten. Bovendien is het de belangrijkste aankoop in een mensenleven want hij hypothekeert letterlijk de rest van je dagen.

Maar ook een huis verkopen kan emotioneel zijn. Een onroerend goed wordt al gauw een 'ontroerend' goed, met een hele hoop herinneringen. Daar neem je niet lichtzinnig afscheid van, zeker niet aan om het even welke prijs.

Tussen deze twee groepen bewegen zich de 'professionelen': de makelaars, de notarissen maar ook de 'verdierpikkers' en opkopers die de prijzen manipuleren en overal hun profijt nastreven.

In 'Huis Te Koop' maken we onder meer kennis met de volgende mensen:

 • Jacques heeft goed geboerd in het leven. Hij bezit een villa met daarnaast een grote mange. Maar omdat hij het werk op de mange beu is, verkoopt hij alles. De vraagprijs mag er zijn: drie miljoen euro...
 • Ruth en Andy huren met hun drie schatten van kinderen een piepklein appartementje. Dat kan zo niet langer; ze zoeken dringend een nieuw huis. Maar met een budget van 150.000 euro geraak je nergens. Of toch?
 • Brigitte is een oma 'met ballen'. Ze woont al drie jaar op een woonboot maar nu is ze klaar voor een nieuw avontuur. Ze wil haar woonboot verkopen en vraagt daarvoor 90.000 euro. Maar haar scheepsmakelaar vindt dat veel te veel.
 • John is een gehaaide makelaar uit Antwerpen. Hij doet aan 'actieve prospectie': hij maakt jacht op huizen die particulier te koop staan. Maar soms loopt zijn zoektocht niet op wieltjes, want de concurrentie in de sector is bikkelhard.
 • Natasja heeft een probleem. Ze beloofde haar zoontje Jasper een hondje maar het appartement waar ze nu wonen is daarvoor te klein. De opdracht is simpel: een huis vinden mt een tuin. Alleen jammer dat ze zo veeleisend zijn.
 • Danille verkoopt haar indrukwekkende hotel-restaurant met een openbare verkoop. Ze rekent op een miljoen euro opbrengst maar op de eerste zitdag wordt er angstwekkend weinig geboden.
 • Hans is een succesvolle zakenman die in Zwitserland woont maar nog een riant buitenverblijf heeft in Belgi. Nu wil hij zijn Belgische huis verkopen. Hij keert even terug naar zijn geboorteland voor een harde confrontatie met een stel genteresseerde kopers.
 • Marie-Rose is eigenaar van rusthuis Ensor in Oostende maar wil starten met een hersteloord in een nieuw pand. Maar waar vind je in hemelsnaam een gebouw met 25 kamers n voor een schappelijke prijs?
 • David is 29 jaar maar woont nog altijd bij mama thuis. Zijn moeder heeft er stilaan genoeg van en daarom zoekt David een eigen plek. Maar hij is heel kritisch want de luxe van thuis wonen, geef je niet zomaar op!
 • Willy verkoopt zijn art-deco huis om een mobilhome te kopen en Europa rond te trekken. Maar op de eerste verdieping heeft hij een klein probleempje en dat zou de verkoop wel eens kunnen bemoeilijken.
 • Katelijn is net gescheiden en logeert daarom met haar twee tienerdochters op een piepklein kamertje bij een vriendin. Ze zoekt een nieuw huis en heeft een serieus budget. Maar zelfs dan is het moeilijk iets te vinden.
 • Eliane verkoopt haar riante landhuis in Molenbeersel, Limburg. Ze wil in Antwerpen gaan wonen om voor haar pasgeboren kleinkind te zorgen. Maar ze is kieskeurig wat kopers betreft. Niet om het even wie krijgt het!

'Het Leven Zoals Het Is: Huis Te Koop', vanaf donderdag 6 september om 20.40 uur op En.

DOSSIER: Het najaar van 2007

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Zuur. De ultieme confrontatie tussen de met zuur verminkte Kim en haar ex-vriend, draaideurcrimineel Jurgen. Die laatste hoopt zo op strafvermindering, Kim hoopt echter op iets heel anders. Wraak, hier en nu. - 2055. '2055' leeft al 40 jaar in een instituut dat de mogelijkheid biedt uit eigen wil in isolement te leven. De deur naar het zonlicht kan hij vrijwillig openen. Op een dag wordt hij verrast door een reparateur aan de andere kant van het glas, hij komt de telefoons aan de wand nakijken. Het komt tot een gesprek. Hoe reageert '2055' na 40 jaar isolement op een gefilterde mensenstem? Heeft hij nog gevoelens wanneer hij in iemands ogen kijkt? - Nadja. Wie van ons droomt er niet van een andere, betere versie van zichzelf? En wat als net die versie je een bezoekje brengt in de gevangenis?

'Lockdown', om 21.25 uur op En.

Dossiers