'De Barak van Bartel' vanaf vrijdag op Discovery Channel

donderdag 22 september 2016

In de tuinen om ons heen staan de meest opmerkelijke schuurtjes en tuinhuizen. Vooral in Vlaanderen is dit een cultuur op zich. Het zijn ware paleisjes die het verdienen om aan de buitenwereld getoond te worden.

Dat gebeurt in de nieuwe serie 'De Barak van Bartel'. Presentator én landschapsarchitect Bartel van Riet gaat langs bij de fraaiste tuinhuizen van Vlaanderen en Nederland. Dit doet hij samen met niemand minder dan landschaps- en tuinarchitect Eef Coolen, art director en designer Jan Kriekels en architect Bart Lens. Samen onderzoeken ze hoe de tuinhuizen tot stand zijn gekomen, welk uniek verhaal ze herbergen en vooral wie de interessante eigenaars zijn.


Met alle kennis die Bartel onderweg verzamelt, bouwt hij in het Vrijbroekpark van Mechelen zijn eigen ultieme schuur: 'De Barak van Bartel'. In de vijfde en laatste aflevering wordt deze barak onthuld en wordt het allermooiste tuinhuis gekozen. Daarnaast bekroont Bartel samen met de kijker de meest unieke creatie tot 'Barak van het jaar 2016'. 'De Barak van Bartel' is van vrijdag 23 september tot en met vrijdag 21 oktober om 21.00 uur te zien bij Discovery Channel.

De Barakken:

Boerderij Op't Dak, Antwerpen
Als je in de boerentuin van Kristina en Jan staat, heb je niet door dat je eigenlijk op een dak staat van een oud industrieel pand in het centrum van Antwerpen. De daktuin heeft gras, boompjes, een stal met schapen én een heus boerderijtje in de stijl van een Engelse cottage dat gebouwd is om de oude liftschacht die op het dak stond.

Forbidden Garden, Geel
Marc en Nancy vonden het altijd leuk om op vakantie ruïnes te bezoeken. Dus bedachten ze: waarom maken we niet zelf ruïnes in onze tuin? Nu staat die vol met stukken muur, zuilenrijen, gewelven en vervallen huisjes waar er bij eentje zelfs een boom door het dak groeit.

Het Japans theehuis, Tongeren
Ghislain raakte in de ban van de Japanse cultuur toen hij als kind karateles kreeg van een Japanse meester. Het heeft hem geïnspireerd om zijn tuin in een Japanse stijl te bouwen, inclusief theehuis, tempel en een heus mausoleum met de urnen van overleden tuindieren, zoals een trouwe egel die de slakken weghield.

B&B&B&B, Pulderbos
Jomme Durnez renoveert huizen voor zijn werk en heeft daarom veel materialen over die een tweede leven verdienen. Daarvan heeft hij in zijn tuin een huis gebouwd dat als tweede kamer dient om te lezen, muziek te maken en logés te ontvangen. Opvallend is ook de badkuip in de tuin met haardvuur eronder om het water te verwarmen. B&B&B&B: Bed, Breakfast, Books and Bath.

Het Hoofd, Wellen
Frits Jeuris maakte als kind altijd al hoofden van stukken hout en had lang het hoofd van een beeldhouwwerk op zijn schoorsteenmantel staan. Het bracht hem op het idee om een tuinhuis te bouwen in de vorm van een hoofd. Een hoofd waar je letterlijk in kunt kruipen en mediteren: think-a-head. Het is gemaakt van de planken van een oude pottenbakkerij waarop de kringen van de potten nog te zien zijn.

Het Kinderdorp, Lubbeek  
In de tuin van de 88-jarige gepensioneerde notaris Jacques staan drie kleine huisjes gemaakt van leem, hout en stro. En ze staan er al een tijdje, want Jacques maakte dit unieke dorpje toen hij zelf 12 was! Het zijn pittoreske vakwerkhuisjes die zo in een kindersprookje zouden passen en waar de jongste telgen van zijn grote familie nog steeds in spelen.

Ons Blokske, Lokeren
Toen Eric Carlier twintig jaar geleden last kreeg van serieuze rugpijnen en daardoor in een depressie kwam, zag hij het leven niet meer zitten. Totdat hij een extra stuk land bij zijn tuin kocht dat hij omtoverde tot een dorpje met kleine huisjes waar hij en anderen van de stilte kunnen genieten. Hij deed dit met hulp van zijn buren en de tuin werd zo een gemeenschapsproject. Eric leefde weer helemaal op en geniet elke dag van zijn 'paradijs op aarde.

Nederlands Kremlin, Winkel (NL)
In de achtertuin van Ger Leeghwater staat een kopie van de beroemde Basiliuskathedraal uit  Moskou. Hij noemt zijn bouwwerk ‘Nederlands Kremlin’. Ger heeft acht jaar gedaan over het project en de rotsblokken van 600 kilogram met een zelfgebouwde constructie op zijn plaats gekregen. Ook maakte hij zelf de koperen koepels. In zijn ‘Kremlin’ organiseren Ger en zijn vrouw Mientje af en toe ook opera's.

Rio String Bar, Schilde
Achter in de tuin van Guido Torfs staan drie gekleurde strandhuisjes naast elkaar. Op het oog niet heel speciaal. Maar als hij de deuren opendoet, veranderen ze in een tropische bar. Het wordt pas echt bijzonder als hij op een knop drukt en een houten terras automatisch naar de bar schuift. Waar het terras verdwijnt, verschijnt een zwembad, waarmee de strandervaring compleet is. Guido heeft alles zelf gebouwd, inclusief het mechanisme dat uit een oude lift komt.

Vikinghut, Schilde
Toen Tom Severeyns een keer twee maanden werkloos was, vroeg hij zich af wat hij dan moest doen. Hij besloot zijn vrije tijd nuttig te besteden en bouwde een huisje in de vorm van een vikinghut die hij op zijn reizen in Schotland had gezien. Alles bouwde hij van gerecycled materiaal. Binnenin heeft hij ook een bar gemaakt en een heuse vikingtroon.

Earthship, Geel
Jos Brone wilde graag een ecologisch huisje bouwen van volledig gerecycled materiaal, gebaseerd op de Earthship-beweging. Hij maakte zijn eigen Earthship met de wanden van riet en klei en vulde deze op met oude wijnflessen, jampotten en mayonaisepotten die voor bijzonder gekleurde ramen zorgen. Het dak is ook van riet en binnenin is bamboe uit zijn eigen tuin verwerkt.

Zomerstudio, Eindhoven (NL)
Wat kun je met een tuin van 3000 vierkante meter, dacht de Nederlandse beeldhouwer en schilder Cornelis Le Mair. Hij besloot er een zomerhuisje en een atelier te bouwen van sloophout. Het is met elkaar verbonden door hoge loopbruggen die hij ooit zag op zijn reizen door Australië. Hij bouwde alles zelf, met enige hulp van vrienden voor het zware werk.

De Boomhut, Keerbergen
Jeugdvrienden Dylan Vrijdaghs en Simon Geeraerts bouwden als kinderen al talloze boomhutten. Toen ze wat meer middelen kregen, besloten ze het groter aan te pakken. Samen bouwden ze een complete man cave tussen een paar bomen waar ze zich kunnen terugtrekken om tv te kijken, muziek te luisteren en feestjes te geven.

Het Prieel, Deurne (NL)
Wat aanvankelijk een zitkuil had moeten worden, is uitgemond in een prieel midden in het water van bijna 8 meter hoog. Neelis Kools bouwde het prieel – dat bestaat uit meer dan 6000 weggegooide trottoirstenen - samen met zijn vader die heel zijn leven metser was. Ze speurden permanent naar wegenwerken en recupereerden de stoeptegels. Na de dood van Neelis zijn ouders is het prieel een mooie herdenkingsplaats geworden, maar ook een plek voor sociale gelegenheden. Samen met zijn zoon is Neelis nog steeds bezig om Het Prieel verder af te werken.

De Tuinstudio, Waregem
Greta Callens en haar man kochten een stuk grond om er een huis op te laten bouwen. Maar voor het enorme grasveld dat erachter lag, moest een grasmaaier komen en voor die maaier een schuurtje. Greta wilde geen gewoon tuinhuisje en schetste op papier de ronde vorm. Haar man wist er wel raad mee en bouwde het van houten palen. In de loop der jaren transformeerde hij het huisje tot een ware tuinstudio voor hun kinderen, inclusief slaapvertrek en keuken.

Oakhouse, Maldegem
Bart Bousery heeft een voorliefde voor de Tweede Wereldoorlog en Canada. De kleine cabins die daar in de wilde natuur staan, inspireerden hem tot het bouwen van zijn eigen ‘Oakhouse’ in zijn tuin. Hij keek het werk af van de timmerman die hun huis had gebouwd en leerde al doende hoe hij het zelf kon bouwen. Bart gebruikt het huisje om te relaxen en als uitstalplek van de spullen uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog die hij verzameld heeft.

'De Barak van Bartel', van vrijdag 23 september tot en met vrijdag 21 oktober om 21.00 uur op Discovery Channel.


TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VRT CANVAS logo

Toen Europa in 1918 nog volop verwikkeld was in de Groote Oorlog, raasde een bijzonder virulente griep over de vijf continenten. De ziekte werd ten onrechte de Spaanse Griep genoemd. De plaag woedt maar liefst 18 maanden lang en maakt tussen de 50 en 100 miljoen doden, voor ze in de vergetelheid raakt. Nu de mensheid opnieuw in de greep van een gezondheidscrisis is: welke lessen kunnen we leren van deze veel minder bekende tragedie, die eigenlijk de moeder aller pandemieën was?

'La grippe espagnole', om 21.25 uur op VRT CANVAS.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 13:30
  Sporza: Ronde van Frankrijk 2024
  06:00
  radio2 op VRT 1: Sta op met Radio2
 • 16:00
  Radio 1: Sporza Tour
  07:30
  Ketnet Junior
 • 15:40
  Hoodie: compilatie
  05:00
  Geen uitzending
 • 15:30
  White Collar
  02:10
  Geen uitzending
 • 15:30
  24 Hours in A&E
  00:50
  Geen uitzending
 • 16:15
  Parks and Recreation
  00:55
  Geen uitzending
 • 16:05
  Walker, Texas Ranger
  01:15
  Geen uitzending
 • 16:10
  Dawson's Creek
 • 16:20
  SOS Piet
  06:00
  Joe
 • 16:10
  Friends
  04:50
  Geen uitzending
 • 16:15
  CSI: Crime Scene Investigation
  02:35
  Neighbours: A New Chapter
 • 16:20
  Scorpion
  02:20
  Geen uitzending
 • 16:05
  A&E After Dark
  02:15
  Sex and the City
 • 15:40
  Killer Couples
  05:00
  Geen uitzending
 • 15:00
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 16:06
  Het zelfbouwhuis
  05:55
  Sixties To Six
 • 16:00
  BBQ Vanavond?!
  02:05
  Veldvers
 • 15:40
  MIDMID MEISTER
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 16:00
  Midsomer Murders
  02:00
  Stath Lets Flats
 • 16:00
  Shark Tank
  02:00
  Flip This House
 • 15:45
  NOS Tour de France 2024
  02:30
  EenVandaag
 • 16:10
  Krabbé zoekt Kahlo
  07:00
  NOS Journaal met gebarentaal
 • 15:35
  De Krokodillenbende: vrienden voor altijd
  02:15
  Sportlab Sedoc