'Black Out' komt terug vanaf oktober

dinsdag 4 september 2007

Vanaf oktober presenteert Canvas het tweede seizoen van 'Black Out', de originele kennisquiz waarin Jo Van Damme telkens twee kandidaten test op hun parate kennis n op hun korte termijngeheugen. Een memorabele quiz voor mensen die niet bang zijn voor het gat in hun geheugen.

O


ok in deze tweede reeks van 'Black Out' zitten de twee kandidaten opnieuw tegenover een indrukwekkend beeldscherm dat hen onophoudelijk bestookt met informatie: woorden, zinnen, namen. Het scherm kan tegelijk een hulpmiddel en een zenuwslopende stoorzender zijn. Het vult het volledige blikveld van de kandidaten, brengt hen informatie bij en leidt hen af met irrelevante tekst. Voor de kandidaten komt het er dus op aan om de nuttige zaken op te slaan. De andere en overbodige gegevens zorgen alleen voor twijfel en verwarring. En dat is uitermate vervelend. Want wie de finale wil winnen, zal over een uitstekend korte termijngeheugen moeten beschikken. De kandidaat die zich in de finale alle antwoorden op alle vragen kan herinneren, wint 'Black Out' en komt in de volgende uitzending terug. Veel weten is voor een kandidaat dus niet voldoende. Hij of zij zal het ook allemaal moeten kunnen onthouden. 

En dan is er nog Jo Van Damme. Hij stelt niet alleen de vragen, maar knoopt tussen de vragen door geregeld een gesprek aan met zijn kandidaten. Die proberen intussen om geen enkel antwoord te vergeten. Het geheugen wordt meer dan ooit op de proef gesteld.

De kandidaat die vijf afleveringen wint, gaat naar huis met de 'Black Pot'. Die wordt in de loop van de afleveringen gespijsd: hoe groter de kloof tussen winnaar en verliezer op het einde van een aflevering, hoe meer geld er in de 'Black Pot' belandt.

Vorig seizoen

Vorig seizoen speelden 49 kandidaten 'Black Out' (29 mannen en 20 vrouwen). Tijdens de 45 afleveringen slaagden slechts drie topkandidaten erin om 'Black Out' vijf keer na elkaar te winnen en de 'Black Pot' binnen te rijven. De eerste die daarin lukte, was Erik Derycke. Hij won maar liefst 12.500, meteen ook het hoogste bedrag dat ooit bij 'Black Out' gewonnen werd. Daarna was het Luc Venstermans, die met 9.200 aan de haal ging. Op dinsdag 27 februari won de eerste vrouw de 'Black Pot' van 'Black Out'. Lydia Van Elderen verdiende in vijf afleveringen 5.300. 

Het nieuwe seizoen van 'Black Out'

De formule van 'Black Out' blijft nagenoeg ongewijzigd, op een paar details na die het de kandidaten niet makkelijker zullen maken. Tijdens het geheugenspel in de finale krijgen de kandidaten bijvoorbeeld minder bedenktijd om zich de vragen van de voorbije rondes weer voor de geest te halen. Verder zal het grote beeldscherm van Black Out vaker gebruikt worden voor beeldfragmenten die de quizvragen illustreren. 

Maar de basis van 'Black Out' blijft dezelfde als die van elke andere Canvasquiz: slimme vragen over de meest uiteenlopende, boeiende thema's. 

'Black Out', vanaf 2 oktober elke dinsdag en donderdag omstreeks 21.45 uur op Canvas.

DOSSIER: Het najaar van 2007

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Uit de Kleren' (foto: VTM 2 - © DPG Media 2021)

Aan de hand van opdrachten en vragen via een scherm leren de kandidaten in 30 minuten elkaar beter kennen. Zullen ze na dat half uur hun kleren weer aantrekken of blijven ze nog wat langer in bed om elkaar nog wat beter te leren kennen? De eerste duo's zijn Tori & Niels, Athita & Dean en Angelo en Femke.

'Uit de Kleren', om 21.45 uur bij VTM.

Dossiers