24-urenstaking bij de VRT goed opgevolgd

woensdag 9 juni 2010

Sinds woensdagochtend 6.00 uur tot donderdag 6.00 uur wordt gestaakt bij de VRT. Vakbonden en personeel protesteren hiermee tegen het besparingsplan dat hen door de Vlaamse regering wordt opgelegd. Op radio en tv is gedurende een volledig etmaal een vervangprogramma te horen en te zien.

De VRT-bonden spreken van 'blinde' besparingen die nefast zijn voor de kwaliteit van de omroep en ze vrezen ook voor een inkrimping van het programma-aanbod.


'Wij zijn zeer tevreden over de actie', zegt Brigitte Parisis van het gemeenschappelijk vakbondsfront aan de VRT-website deredactie.be. 'De staking is vandaag heel goed opgevolgd. Het blijft heel rustig. Er zijn weinig werkwilligen, maar de mensen die wilden werken zijn binnengelaten.'

De directie van de VRT heeft begrip voor de staking. Mediaminister Ingrid Lieten (sp.a) blijft alleszins bij haar voornemen om de VRT 65 miljoen euro te laten besparen. 'Vooreerst moet de VRT een bijdrage leveren aan het algemeen besparingsplan van de Vlaamse regering. Daarnaast moet de VRT er ook voor zorgen dat in 2011 een budgettair evenwicht bereikt wordt. Ik denk dat dat met 65 miljoen moet lukken', citeert deredactie.be de minister.

Ingrid Lieten hoopt dat er alsnog snel een akkoord uit de bus komt. 'Ik heb heel veel begrip voor de ongerustheid van het personeel en ik hoop dat de vakbonden en het management zo snel mogelijk opnieuw aan tafel gaan zitten. Ik denk dat een akkoord over besparingen niet ver af is. Daarna kunnen we ons voorbereiden op de onderhandelingen voor een nieuwe beheersovereenkomst', stelt Lieten.

Bron: deredactie.be


Lees ook:
Vakbonden VRT bevestigen 24-urenstaking op 9 juni
Afspraken directie en vakbonden rond stakingsdag VRT
Aangepaste VRT-programmering door stakingsactie

DOSSIER: VRT: beheersovereenkomst 2012-2016

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Kleedkamer' - Sydney 2000 (foto: Canvas - © VRT 2020)

Ruben Van Gucht blikt in de schaduw van het Fort van Brasschaat terug op de Spelen van 2000 in Sydney met Filip Meirhaeghe, Gella Vandecaveye, An Simons en Leontien Van Moorsel. In Ethiopië ontmoet Van Gucht meervoudig olympisch kampioen Haile Gebrselassie. De Amerikaanse sprintbom Maurice Greene geeft in Texas een inkijk in het leven van een voormalig olympisch kampioen.

'De Kleedkamer', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers