VRT verwacht vergoeding voor YouTube-filmpjes

1 miljard dollar is de schadevergoeding die Viacom, het moederbedrijf van MTV en Nickelodeon, eist van de populaire internetsite YouTube. Maar liefst 160.000 fragmenten van beide tv-stations zijn te bekijken op YouTube. Ook VRT-filmpjes circuleren volop op YouTube, dat heeft het Radio 1-programma Neon uitgezocht. Duidelijk een bewijs van hun populariteit maar tegelijk ziet de VRT een pak auteursrechten aan zich voorbijgaan.
H
et Radio 1-programma Neon ging op zoek naar de meest bekeken VRT-filmpjes op YouTube:
- In De Gloria: 2.986.049 views, 104 filmpjes
- Alles Kan Beter: 934.819 views, 152 filmpjes
- De XII werken: 438.384 views, 1 (één) filmpje
- Comedy Casino Cup: 454.334 views, 78 filmpjes
- Willy's en Marjetten: 364.184 views, 41 filmpjes
- Buiten De Zone: 251.384 views, 39 filmpjes
- Samson & Gert: 202.969 views, 51 filmpjes
- Debby & Nancy: 116.655 views, 57 filmpjes
- De Laatste Show: 192.743 views, 84 filmpjes
- FC De Kampioenen: 91.396 views, 26 filmpjes
Bijna 2 van de 3 miljoen 'views' bij In De Gloria zijn te danken aan de vertoning van de hilarische boemerang-sketch in de Tonight Show van Jay Leno. Maar er zijn versies met Duitse en Spaanse ondertitels. Vele buitenlanders die het boemerang-fragment overnamen, lijken te denken dat het fragment echt is.
De meeste filmpjes van In De Gloria lijken van de officiële dvd's te komen (geen netlogo's te zien). De VRT heeft het de uploaders dus gemakkelijk gemaakt
Alles Kan Beter is nog steeds niet op dvd verschenen maar blijft toch enorm populair op YouTube, misschien net daarom. Hetzelfde geldt voor Buiten De Zone. De XII werken van Vanoudenhoven staat maar met 1 fragment op YouTube, maar is goed voor een half miljoen views. Allemaal te danken aan het loflied voor de Walen 'J'aime Durbuy'
Er staat enkel comedy in de top-5. Vooral sketchprogramma's of programma's die uit meerdere korte delen bestaan, zijn populair. Deze top-10 bestaat uit meer dan 600 fragmenten en meer dan 6 miljoen 'views'.
De top-10 werd opgemaakt rond 15 april. Volledige juistheid is niet te garanderen omdat YouTube constant evolueert en niet alle filmpjes de juiste programmatitels bevatten.
Nicky Aerts stelde het lijstje voor in Neon van woensdag 18 april en sprak met huidig Directeur Radio en binnenkort VRT-marktstrateeg Mark Coenen.
'Natuurlijk is er een auteursrechtelijk probleem', zegt Coenen. 'Wij hebben daar geld in geïnvesteerd, en de mensen van YouTube betalen daar niet voor. Net zoals wij Sabam betalen aan de muzikanten, verwachten wij op termijn een bijdrage van YouTube, in geld of in advertenties, daarover zal moeten gepraat worden. Wij zijn natuurlijk geen grote vis als Warner, maar YouTube is bezig met content te kopen, en ze gaan op termijn ook met ons, of met VTM en de productiehuizen, moeten komen babbelen.'
1 miljard $ is de schadevergoeding die Viacom eist van YouTube voor de misgelopen auteursrechten. Het moederbedrijf van MTV en Nickelodeon zag met lede ogen hoe naar eigen zeggen 160.000 fragmenten van programma's maar liefst 1,5 miljard (!) keer bekeken werden via YouTube.
De BBC gooide het liever op een akkoordje en zendt delen van programma's uit op YouTube in ruil voor een deel van de reclamekoek. Kwestie van een evenwichtig businessmodel uit te werken waar omroep en distributeur zich in kunnen vinden. 'If you can't beat them, join them, wether you like it or not'.
Ook andere omroepen (NBC, CBS) en platenfirma's kozen eieren voor hun geld en sloten een deal met YouTube, vooral uit angst om anders aan visibiliteit te verliezen via dit populaire platform.
Intussen circuleren er ook heel wat populaire VRT-filmpjes op YouTube, zoals Alles Kan Beter en Debby & Nancy. Willy's en Marjetten halen zelfs betere kijkcijfers dan op het tv-scherm. Een mooi visitekaartje voor de VRT, alleen ziet de omroep heel wat auteursrechten op die manier aan de neus voorbijgaan. Hoe vertalen we deze haat-liefdeverhouding met YouTube nu best in een duurzaam huwelijk, bezegeld met een billijk businessmodel?
Na maanden onderhandelen vonden Viacom en YouTube alvast geen vergelijk over de verdeling van de inkomsten. Viacom vecht nu liever een juridische veldslag uit, waarvan de uitslag bepalend zal zijn voor de hele entertainmentindustrie, de omroepen incluis.