Dinsdag in 'Volle Zalen': theaterregisseur Ivo van Hove

maandag 18 november 2019

Theaterregisseur Ivo van Hove, beroemd van zijn samenwerking met David Bowie en winnaar van de prestigieuze Johannes Vermeer prijs, verblijft vaak in wereldsteden als Londen en Parijs waar zijn voorstellingen ook worden opgevoerd.

Ver weg van die kosmopolitische omgeving is er één plek die hem zeer dierbaar is: het Klein Seminarie, een katholiek jongensinternaat in Hoogstraten, België. Zijn ouders, middenstanders uit een Vlaams dorp, stuurden hem er in 1970 als puber naar toe.


Samen met Cornald Maas keert Van Hove terug naar het internaat. Daar ontstond zijn liefde voor toneel –hij is er lid van een theatergroepje - en voor jongens. Maar het is ook ‘ruwe jongenswereld’ waar gepest en gevochten wordt. Het zijn vormende jaren. Hij ontwikkelt er een ‘vrije geest’, maar maakt ook heftige dingen mee. Zo overlijdt zijn beste vriendje na een fataal fietsongeluk.

Veel voorkomende thema’s uit zijn voorstellingen – onmogelijke liefde, schoonheid, geweld en vergankelijkheid –zijn terug te voeren naar zijn tijd op het seminarie. Bijna 50 jaar later is Van Hove wereldberoemd. Zijn leven bestaat veelal uit repetitieruimtes, vliegvelden en hotels. Voelt hij zich nog verwant met z’n eenvoudige Vlaamse komaf? En zit het internaatjongetje nog in hem?

'Volle Zalen', dinsdag 19 november om 20.25 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

Aan de hand van persoonlijk beeldmateriaal wordt het bewogen leven van Matangi/Maya/M.I.A. geschetst - een opmerkelijke transformatie van vluchteling tot popster. Matangi is de dochter van de oprichter van het gewapende Tamil-verzet in Sri Lanka. Ze vluchtte met haar gezin mee naar Groot-Brittannië, waar ze Maya werd, een vroegrijpe en creatieve Londense tiener. De wereld leerde haar kennen als M.I.A., de popster die met de zelfzekerheid van een multicultureel jongere een catchy mix brengt van Tamilpolitiek, kunstchoolpunk en hiphop-beats.

'Matangi/Maya/M.I.A', om 23.45 uur op Canvas.

Dossiers