Dinsdag in 'Volle Zalen': theaterregisseur Ivo van Hove

maandag 18 november 2019

Theaterregisseur Ivo van Hove, beroemd van zijn samenwerking met David Bowie en winnaar van de prestigieuze Johannes Vermeer prijs, verblijft vaak in wereldsteden als Londen en Parijs waar zijn voorstellingen ook worden opgevoerd.

Ver weg van die kosmopolitische omgeving is er één plek die hem zeer dierbaar is: het Klein Seminarie, een katholiek jongensinternaat in Hoogstraten, België. Zijn ouders, middenstanders uit een Vlaams dorp, stuurden hem er in 1970 als puber naar toe.


Samen met Cornald Maas keert Van Hove terug naar het internaat. Daar ontstond zijn liefde voor toneel –hij is er lid van een theatergroepje - en voor jongens. Maar het is ook ‘ruwe jongenswereld’ waar gepest en gevochten wordt. Het zijn vormende jaren. Hij ontwikkelt er een ‘vrije geest’, maar maakt ook heftige dingen mee. Zo overlijdt zijn beste vriendje na een fataal fietsongeluk.

Veel voorkomende thema’s uit zijn voorstellingen – onmogelijke liefde, schoonheid, geweld en vergankelijkheid –zijn terug te voeren naar zijn tijd op het seminarie. Bijna 50 jaar later is Van Hove wereldberoemd. Zijn leven bestaat veelal uit repetitieruimtes, vliegvelden en hotels. Voelt hij zich nog verwant met z’n eenvoudige Vlaamse komaf? En zit het internaatjongetje nog in hem?

'Volle Zalen', dinsdag 19 november om 20.25 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Vijftig jaar geleden leerden de bezielers van Abba elkaar kennen, veertig jaar geleden gaven ze hun laatste concert en twintig jaar geleden werd de musical 'Mamma Mia!' een wereldwijd fenomeen. De bandleden krijgen de kans om hun verhaal te vertellen, een verhaal dat begon nog voor Abba echt is ontstaan. Alle grote hits passeren de revue, afgewisseld met interviews met de vier bandleden en talloze andere artiesten en nooit eerder vertoond beeldmateriaal, onder meer van 'Mamma Mia!'.

'ABBA Forever: The Winner Takes It All', om 21.35 uur op En.

Dossiers