'Brandpunt Reporter' over ruzie Nederland en VS rond atoombommen

woensdag 11 september 2013

Nederland en de Verenigde Staten hebben een conflict over de Amerikaanse atoombommen op de vliegbasis Volkel. Nederland wil afspraken maken over de mogelijke financiële gevolgen van een ongeluk met een Amerikaans kernwapen.

De Verenigde Staten weigeren dat. De kwestie is zo hoog opgelopen dat Nederland heeft gedreigd om de overvliegrechten van de Amerikaanse luchtmacht in te trekken. Dat meldt het KRO-onderzoeksprogramma 'Brandpunt Reporter' basis van onder meer vertrouwelijke ambtsberichten van de Amerikaanse ambassade in Den Haag.


Nederland en de Verenigde Staten hebben een werkgroep opgericht, de Netherlands United States Standing Operations Group (NUSOG) die Nederland moet voorbereiden op een ongeluk met een Amerikaans kernwapen. Met NUSOG loopt Nederland, volgens de Amerikaanse ambassade, voor op 'andere landen die Amerikaanse nucleaire wapens op hun grondgebied hebben'. Het telexbericht bevestigt daarmee dat er Amerikaanse kernwapens op Volkel liggen.

Een ongeluk met een vliegtuig dat kernwapens vervoert, is volgens de Deense atoomwapenexpert Hans Kristensen een 'realistisch scenario'. In 'Brandpunt Reporter' zegt hij: 'Deze wapens worden regelmatig heen en weer gevlogen. Ik weet niet precies hoe vaak dat van en naar Volkel gebeurt, maar waarschijnlijk wel een paar keer per jaar.' Uit gegevens van vliegtuigspotters blijkt volgens 'Brandpunt Reporter' dat er alleen al in juli van dit jaar drie keer een Amerikaanse C17 op Volkel is geland van de 62ste Airlift Wing, het onderdeel van de luchtmacht van de Verenigde Staten dat gespecialiseerd is in nucleaire transporten.

Uit de telexberichten van de ambassade blijkt dat Nederland afspraken wil maken voor het geval zo’n Amerikaans vrachttoestel neerstort dat de bommen van Volkel vervoert naar de VS of andere nucleaire bases in Europa. Nederland, zo blijkt, wil afspraken maken over de schoonmaak van de plaats van het ongeluk. De Amerikaanse regering weigert hierover te praten uit vrees voor de financiële gevolgen.

De Amerikaanse opstelling leidt in juni 2008 binnen de NUSOG tot een 'verhitte discussie' waarbij 'Nederlandse ambtenaren en militairen zichtbaar geïrriteerd reageerden op het Amerikaanse standpunt'.  De Nederlandse co-voorzitter van NUSOG, het hoofd van de Directie Crisisbeheersing van het voormalige ministerie van VROM, 'dreigt dat de Nederlanders de overvliegrechten mogelijk gaan heroverwegen', bericht de ambassade aan Washington.

De Amerikaanse ambassade waarschuwt Washington dat Nederland zal vasthouden aan zijn standpunt om duidelijke afspraken te maken over een schoonmaakoperatie na een nucleair incident op Nederlands grondgebied. De weigering van de Amerikanen om tot overleg te komen, is volgens de ambassade 'niet vol te houden en kan de bilaterale verhoudingen met een sterke bondgenoot beschadigen.'

De ambassade stelt voor afspraken te maken over de schoonmaak na een ongeluk met een kernwapen mits 'we vanaf het begin duidelijk maken dat financiële aansprakelijkheid niet open staat voor discussie'.

In 'Brandpunt Reporter' bevestigt oud staatssecretaris en minister van Defensie, Bram Stemerdink, dat Nederland al vanaf de jaren zeventig probeert overeenstemming te bereiken met de VS over de financiële aansprakelijkheid bij een ongeluk met kernwapens. 'Ik denk dat je hierover nog jaren kunt praten, boeiende discussies houden, ferme standpunten innemen, maar er komt geen ene moer op papier.'

Militair historicus Christ Klep zegt in 'Brandpunt Reporter': 'Denk maar niet dat de Amerikanen zeggen: waar moeten we tekenen? Alleen al het financiële argument is voor de Amerikanen reden om te zeggen: we willen best met jullie samenwerken, we willen ook met jullie overleggen over het opruimen van de rommel achteraf, maar verwacht van ons niet dat we dat uitgebreid gaan betalen. Zoiets kan in de miljarden lopen.'

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (het voormalige Vrom) en het ministerie van Defensie willen niets zeggen over het conflict met de Verenigde Staten.

'Brandpunt Reporter', donderdag 12 september om 21.10 uur bij de KRO op Nederland 2.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VRT Canvas logo

Aan het einde van WO II beloven wereldleiders dat er nooit meer zulke door de mens veroorzaakte wreedheden zullen plaatsvinden. Maar tijdens de Koude Oorlog worden dergelijke beloften regelmatig over het hoofd gezien in naam van geopolitieke wijsheid. Een voorbeeld hiervan is de relatie tussen de VS en het Irak van Saddam Hoessein. Hoesseins oorlog met het revolutionaire Iran, een door de VS gezworen vijand, brengt Washington ertoe alle berichten over de wreedheden die Saddam tegen zijn eigen volk begaat te negeren. Amerika blijft hem militaire en economische hulp bieden, zelfs wanneer Hoessein chemische wapens gebruikt tegen Iraanse soldaten.

'The Corridors of Power', om 22.55 uur op VRT Canvas.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 08:40
    Lou
    01:15
    Het weer (laat)
  • 06:00
    Radio2 op VRT Canvas: Goeiemorgen Morgen!
    00:05
    Nachtlus
  • 08:45
    Karrewiet met VGT
    05:00
    Geen uitzending
  • 08:40
    Heidi
    01:45
    Kan ik het ook?
  • 08:00
    Geen uitzending
    07:15
    De alarmcentrale: pech onderweg
  • 08:00
    Geen uitzending
    10:35
    Sturm der Liebe
  • 07:00
    Willy
    10:00
    Wordt aangekondigd
  • 02:00
    Geen uitzending
    12:40
    Sun, Sea and Selling Houses
  • 06:00
    Joe
    00:25
    The Flying Doctors
  • 06:00
    TEAM OCHTEND
    02:05
    De Tafel van Gert
  • 08:40
    Bones
    01:00
    Neighbours: A New Chapter
  • 08:45
    Lethal Weapon
    02:35
    Million Pound Pawn
  • 08:45
    MasterChef UK
    01:45
    Naked Attraction
  • 08:45
    Snapped
    01:50
    Geen uitzending
  • 06:00
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 08:25
    Diy on wheels
    05:55
    Sixties To Six
  • 08:00
    Guten Appetit
    02:00
    Snel, Makkelijk & Lekker
  • 08:10
    Murdoch Mysteries
    01:00
    The Famous Five
  • 08:20
    Below Deck
    01:05
    Snowfall
  • 08:40
    Goedemorgen Nederland
    01:10
    Bar Laat
  • 08:35
    MAX Geheugentrainer
    01:30
    Nieuwsuur
  • 08:40
    Bol & Smik
    01:10
    Gezond of gelul?