Nieuw bij Canvas: 'BraziliŽ voor Beginners'

donderdag 19 augustus 2010

BraziliŽ, dat is voetbal en samba. Maar wat weten we verder nog over het exotische land? Ontstellend weinig eigenlijk. Met 'BraziliŽ voor Beginners' vult Canvas vanaf donderdag 2 september die leemte op. Tien gerenommeerde Belgen reizen naar het grootste land van Zuid-Amerika om er de toestand van hun eigen vakgebied te onderzoeken in het BraziliŽ van de 21ste eeuw. Ze worden daarbij geholpen door de Braziliaanse journaliste Daniela Rocha, die hun gids en tolk is.

'Brazilië voor Beginners' komt net op tijd want het land zal de volgende jaren volop in de belangstelling staan, met Europalia (2011), het WK Voetbal (2014) en de Olympische Spelen (2016).

Tien Belgische beginners
De tien Belgen die naar Brazilië vertrekken, zijn strafpleiter Jef Vermassen (criminaliteit), professor Rik Torfs (religie), Radio 1-presentator Sven Pichal (natuur), ex-judoka Robert Van de Walle (sport), journalist Tim Pauwels (politiek), seksuologe Mieke Mievis (lichaamscultuur en man-vrouwrelaties), Terzake-anker Lieven Verstraete (muziek), schilder Michaël Borremans (kunst), Unizo-baas Karel Van Eetvelt (technologie & ondernemingen) en chefkok Viki Geunes (voedselcultuur).

De tien Belgische reizigers zijn stuk voor stuk specialisten in hun eigen domein, maar doorgaans absolute beginners wat Brazilië betreft. Dat zorgt voor boeiende ervaringen en intense confrontaties, want Brazilië is geen land als een ander. Brazilië overvalt elke bezoeker met zijn enorme contrasten: het land is zo divers en verrassend als het groot is. En het is enorm groot: het grootste land van Zuid-Amerika en het vierde grootste ter wereld (na Rusland, Canada, de Verenigde Staten en China), met een oppervlakte van ruim 280 keer België en bijna 20 keer meer inwoners dan ons land (200 miljoen).

Brazilië bruist van de energie en de levenskracht. Dat geldt voor de natuur, de mensen en de boomende economie. Maar het land wordt ook geteisterd door de moderne problemen van een land in volle ontwikkeling. Of het nu om religie, sport, economie, politiek of man-vrouw relaties gaat: iedere bekende gast wordt ondergedompeld in de verrassende Braziliaanse realiteit en leert zo - samen met de kijker - op een unieke manier het kloppende hart van Brazilië kennen vanuit zijn eigen vakgebied.

Eén Braziliaanse gids
Om te voorkomen dat de Belgische bezoekers kompleet verloren lopen in het broeierige en eigengereide Brazilië, worden ze begeleid door een Braziliaanse gids, tussenpersoon en tolk: Daniela Rocha, een journaliste die afkomstig is uit São Paulo. Van 1990 tot 1997 was ze reporter, redactrice en correspondente in New York voor de grootste kwaliteitskrant van Brazilië: Folha de São Paulo. Daarna ging ze aan de slag bij het belangrijkste Braziliaanse culturele magazine, Bravo (1997-1999). Later werkte ze als National Officer voor de International Labour Organisation in de hoofdstad Brasilia, als experte Kinderrechten. Ze publiceerde over dat thema ook drie boeken. Daniela heeft een MA van de University of London en woonde ook een tijd in Parijs, waar ze aan de Sorbonne studeerde en als free-lance correspondente werkte voor Folha de Sao Paulo. Sinds 2007 woont en werkt ze in Brussel.

'Brazilië voor Beginners', vanaf donderdag 2 september bij Canvas.Lees ook:
De nazomer van Canvas: vaste waarden en enkele nieuwkomers
Canvas pakt dit najaar uit met talkshow 'Anneliezen' (preview!)

DOSSIER: Najaar 2010: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Mij Overkomt Het Niet' (foto: Eén - © VRT 2019)

De scouts van Izegem zijn op kamp aan het meer van BŁtgenbach, wanneer plots de 15-jarige Sebastiaan verdwijnt. Terwijl de Cel Vermiste Personen op zoek gaat naar de jongen, beginnen zijn ouders aan een lange terugrit uit Spanje. Voor de leiding is het bang afwachten: vinden ze Sebastiaan terug, en hoe zullen zijn ouders reageren?

'Mij Overkomt Het Niet', om 20.40 uur op Eťn.

Dossiers