'De Weg naar Mekka': dromen van Al-Andalus

maandag 10 september 2007

'De weg naar Mekka', nieuw op Canvas, start in het prachtige Spaanse Cordoba. Dit was ooit de hoofdstad van een bloeiend en uitgestrekt islamitisch rijk, Al Andalus. Nu is het een bolwerk van diepgelovige, katholieke Spanjaarden. De Mezquita, ooit de grootste moskee van het Andalusische rijk, is tot kathedraal omgedoopt.

D


e moslims zijn er nog, zelfbewuster dan ooit, ook al waren zij decennialang gedwongen om hun geloof te verbergen. En ze dromen van hun grootse verleden, van hun grote moslimrijk.

In Algeciras, het meest zuidelijk punt van Spanje, neemt Jan de boot naar de Marokkaanse havenstad Tanger. Voor het eerst in zijn lange reis zet hij voet aan wal op islamitische bodem. In Chefchaouen, een prachtig blauw bergstadje, krijgt Jan zijn eerste les in de islam van Ali Raissouni, de sjeik van de lokale soefi's. Samen met hen danst hij zichzelf in een trance. Hij neemt de trein naar Casablanca, en bezoekt er de gigantische maar protserige Hassan II-moskee. Daar krijgt hij te horen hoe wijlen koning Hassan zijn onderdanen zonder enige schroom geld aftroggelde om de bouw van 'zijn' moskee te financieren.

In Marokko maakt Jan voor het eerst ook kennis met sterke moslimvrouwen, die geen blad voor de mond nemen. Hij krijgt het aan de stok met Nadia Yassine, dochter van een invloedrijke sjeik, oppositieleidster, n fundamentalistische moslima. Maar Jan wordt ook ontroerd in het opvangtehuis van Solidarit Fminine, dat opkomt voor ongehuwde moeders. Na een schijnhuwelijk werden die in de steek gelaten door de vader. Wat voor de islam zonder veel problemen kan.

'De Weg naar Mekka', vanaf vrijdag 28 september wekelijks om 20.50 uur op Canvas.

DOSSIER: Het najaar van 2007

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Uit de Kleren' (foto: VTM 2 - © DPG Media 2021)

Aan de hand van opdrachten en vragen via een scherm leren de kandidaten in 30 minuten elkaar beter kennen. Zullen ze na dat half uur hun kleren weer aantrekken of blijven ze nog wat langer in bed om elkaar nog wat beter te leren kennen? De eerste duo's zijn Tori & Niels, Athita & Dean en Angelo en Femke.

'Uit de Kleren', om 21.45 uur bij VTM.

Dossiers