'De Kleedkamer' blikt terug op de Amstel Gold Race van 2001

In het stadhuis van startplaats Maastricht praat Ruben Van Gucht met Peter Van Petegem, Erik Dekker, Johan Museeuw en Michael Boogerd over de editie 2001 van de Amstel Gold Race op de Muur van Geraardsbergen ontvangt Ruben Van Gucht vier hoofdrolspelers uit de Ronde van Vlaanderen van 2011.
Daarnaast zijn er ook reportages over Michele Bartoli en Sandra Rasschaert, de weduwe van Serge Baguet, die in 2001 derde werd en vorig jaar overleed.
Erik Dekker won dat jaar de wedstrijd. Hij haalde het in een sprint voor Lance Armstrong en Serge Baguet. Sinds die zondag in april van 2001 is er heel veel veranderd in het wielrennen. Dopingonthullingen maakten van de jaren rond de eeuwwisseling een van de zwartste periodes uit de koersgeschiedenis. Ook daarover gaat het in deze aflevering.
Het gesprek
Erik Dekker knoopte pas rond zijn dertigste aan met grote overwinningen. Naast de Nederlandse voorjaarsklassieker won Dekker ook etappezeges in de Ronde van Frankrijk en behaalde hij ereplaatsen in de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik. Door vermoedens van epogebruik moest de Nederlander WK van 1999 aan zich voorbij laten gaan. De beschuldigingen konden nooit worden hardgemaakt.
Michael Boogerd was de Nederlandse glamourboy onder de wielrenners en een van de klim- en klassementsspecialisten van zijn tijd. Na jaren van beschuldigingen kon Boogerd in 2007 niet anders dan toegeven dat hij meermaals doping had gebruikt. Hij werd uit verschillende ranglijsten geschrapt.
Peter Van Petegem was een specialist van de voorjaarsklassiekers met overwinningen in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, naast tal van ereplaatsen van Sanremo tot Luik. Toch is ook bij ‘de Zwarte van Brakel’ het vermoeden van dopinggebruik nooit ver weg geweest. Van Petegem zelf heeft altijd gezegd dat hij nooit verboden middelen heeft gezien, laat staan gebruikt.
Johan Museeuw was de Tom Boonen van zijn tijd. Wereldkampioen, overwinningen in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix: ‘de Leeuw van Vlaanderen’ was alomtegenwoordig. Maar aan het einde van zijn carrière viel hij na dopingbekentenissen van zijn voetstuk.
Ruben Van Gucht: 'Tijdens het tafelgesprek in Maastricht stak een specifieke passage met Michael Boogerd er toch bovenuit. Dat gevoel had ik al na ons eerste voorgesprek. Toen stuurde hij me die avond nog een sms: ‘Ben ik open genoeg geweest?’ En of hij open genoeg was geweest. Boogerd gaf ons een inkijk in zijn leven, in zijn ziel. Koppel dat aan de branie en de vlotheid van een Nederlander en je krijgt vier mensen rond een tafel die aan z’n lippen hingen wanneer hij z’n verhaal deed.'
De reportages
Michele Bartoli was altijd op de afspraak tijdens het eerste deel van het wielerkalenderjaar. Getuige daarvan zijn overwinningen in de Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. Het leverde hem zelfs de bijnaam ‘de kleine leeuw van Vlaanderen’ op. De naam van de Italiaan werd wel genoemd in de zaak rond dopingarts Fuentes. Nu is Bartoli trainer van het Colombiaanse opkomende talent Egan Arley Bernal.
Ruben Van Gucht: 'Onze trip naar Toscane en Michele Bartoli zal mij lang bijblijven. Het viel me trouwens altijd weer op hoe open en toegankelijk (ex-)renners zijn. Niet alleen bij Bartoli was dat het geval. Mensen die ons voor de allereerste keer ontmoetten en toch vrijuit vertelden over hun leven. Ik moet hen een voor een bedanken voor dat vertrouwen.'
Koers wordt relatief als het leven echt op het spel staat. Na zijn mooie carrière werd bij Serge Baguet darmkanker vastgesteld. De oud-renner overleed begin 2017. De nummer drie van de Amstel Gold Race 2001 was een graag geziene gast in het peloton. Zijn vrouw Sandra Rasschaert vertelt over de echte strijd die hij moest leveren na zijn loopbaan.
'De Kleedkamer', maandag 16 april om 21.15 uur op Canvas.