Annick Ruyts met 'We are from Belgium' nieuw op Eén

woensdag 17 oktober 2007

Een nieuw leven in een nieuw land: het blijft voor velen een droom, en toch zeggen ieder jaar duizenden Vlamingen ons land vaarwel… In 'We are from Belgium' portretteert Annick Ruyts negen Vlaamse gezinnen die hun geluk gaan zoeken in het buitenland. Vanaf 1 november op donderdagavond na 'Thuis'.

W


ie Annick Ruyts denkt, denkt reportage in het buitenland. Annick komt niet vaak op het scherm, maar als ze er is, bevindt ze zich meestal in exotische oorden waar ze Vlamingen hun verhaal laat doen. Tenminste, dat was zo voor 'Grenzeloze Liefde'. En dat is ook zo voor haar nieuwe reeks 'We are from Belgium'. Annick trekt opnieuw naar het buitenland, alleen is het uitgangspunt deze keer anders. Ging het in 'Grenzeloze Liefde' om de liefde, dan gaat het in 'We are from Belgium' om gewone Vlaamse gezinnen die om verschillende redenen alles achterlaten en naar het buitenland emigreren.

Welke ook de motieven van de geportretteerden zijn - werk, liefde, liefdesverdriet of plaatsgebrek - de reportages van 'We are from Belgium' zijn stuk voor stuk sterke verhalen die op een subtiele en menselijke manier worden verteld.

Het wedervaren, de hoop en de wanhoop van de negen gezinnen, alle stappen krijgen we te zien, van de voorbereiding op hun vertrek hier, tot hun aankomst in hun nieuwe land, en hun eerste tijd daar. Wat waren hun verwachtingen en werden die wel vervuld. Na een jaar  maken sommige gezinnen het bilan van hun beslissing.

'We are from Belgium' volgt gewone mensen die hun droom achterna gaan.
Aan de hand van momentopnames wordt hun reis, zowel emotioneel als fysiek, verteld:
Van Gent naar Mongolië, van Zepperen naar Panama of van Lille naar Sjanghai, elk van de negen portretten heeft een heel eigen verhaal.

Annick behoudt de persoonlijke en sterk betrokken vertelstijl die 'Grenzeloze Liefde' zo populair maakte. Ze gaat ook opnieuw bij de mensen thuis logeren. Zo bouwt ze op korte tijd een vertrouwensrelatie op die het verhaal ten goede komt.

Samen met haar vaste cameraman Lou Demeyere zorgt zij voor mooie sfeervolle portretten die prachtig geïllustreerd worden.

'We are from Belgium' is televisie om eens lekker languit bij weg te dromen….

De negen reportages

1 november Verenigde Staten: Luk en Rita Peeters uit Kasterlee.
Luk en Rita Peeters zijn gek op Amerika. Op een dag winnen ze met een loterij een werkvergunning voor de Verenigde Staten. Hoewel ze allebei 55 jaar zijn, laten ze hier alles achter en vertrekken ze met maar 4 valiezen naar Florida. Ze zijn vast van plan een huis en werk te vinden en beginnen helemaal opnieuw.
We are from Belgium volgt hun hele traject.

8 november Panama: Erwin en Hilde Strouwen en Nicky uit Zepperen.
Erwin Strouwen droomt al heel zijn leven van een eigen vlindertuin, nu heeft hij er een…in Panama.  Na een voorbereiding van jaren woont hij nu samen met zijn vrouw Hilde en hun dochtertje Nicky in de jungle op het Panamese eiland Isla Colon. Maar helemaal van een leien dakje is het niet gegaan. 'We are from Belgium' volgde het wel en wee dat bij hun vertrek hoorde.

15 november Mongolië: Helena en Gani Batkurel en Anar uit Gent.
Toen Helena Callebert met haar Mongoolse man Gani trouwde, wist ze heel goed dat hij ooit weer naar zijn geboorteland wilde terugkeren. Nu is het bijna zover. Het koppel heeft een zoontje en bereidt langzaam hun emigratie voor. Hoewel Mongolië een prachtig land is, zal het voor een Vlaamse niet evident zijn om zich daar aan te passen. Vooral een verblijf bij de nomaden op de Mongoolse steppe leert haar hoe anders deze cultuur in elkaar zit. 'We are from Belgium' trok mee naar dit eindeloze land

22 november Dubai: Leen Vandaele uit Moen.
De redenen waarom mensen naar het buitenland emigreren, kunnen erg verschillend zijn. Wanneer de vriend van Leen Vandaele overlijdt, trekt zij helemaal alleen naar Dubai om dit grote verdriet te verwerken. Ze gaat aan de slag als  binnenhuisarchitecte. De glamour en glitterwereld van Dubai is hard. Gelukkig vindt Leen een hele goede vriendin, een echte 'sjeika'. 'We are from Belgium' opent deuren die anders gesloten blijven.

29 november Zweden: Gino en Elsie Maes uit Denderleeuw.
Voor Gino Maes en Elsie is België te klein. Ze gaan op zoek naar veel natuur en die vinden ze in Zweden. Ze zijn volop bezig met de uitbouw van hun avonturenbedrijf met sledehonden en de verbouwing van hun oude boerderij. Ondertussen runnen ze de plaatselijke supermarkt. 'We are from Belgium' ging kijken en zag dat het goed ging in dat piepkleine Zweedse dorpje Äkerson.

6 december Malawi: Dieudo en Mieke Bwirire, Marthe, Jessie uit Kermt.
Mieke en haar Kongolese man Dieudo werken allebei voor Artsen zonder Grenzen. Samen  met hun dochtertjes Marthe en Jessie trokken ze naar Malawi voor een AIDS-project. De jonge ouders combineren het gezinsleven met een zware dagtaak en worden daarin heel goed bijgestaan door Artsen zonder Grenzen.

13 december China: Wim en Sigrid Vermeer, Klara en Veerle uit Lille.
Wim Vermeer uit Lille krijgt van zijn werkgever de gelegenheid om voor minstens 2 jaar in Shanghai te gaan werken.  Voor zijn vrouw Sigrid is de keuze snel gemaakt, zij wil mee. Hun dochters Klara (7) en Veerle (9) aarzelen, ze vinden het moeilijk om hun vriendinnetjes achter te laten. Hoewel hun verhuis tot in de puntjes is voorbereid, blijkt de stap van de stille Kempen naar een land als China enorm.

20 december Frankrijk, Rocamadour: Walter en Inge Dolphyn, Ellen en Margot uit Antwerpen
Inge en Walter Dolphyn zijn 1 jaar geleden gaan leven als God in Frankrijk.
Ze hebben alles achtergelaten in Antwerpen en trokken met hun dochters Ellen en Margot naar de Zuid-Franse Lot. Daar kochten ze een grote boerderij met de bedoeling er gites en gastenkamers in te maken.
Walter is kunstschilder en nam zijn job gewoon mee, maar Inge moest een goeie job achterlaten in België. Hoe past een gezin uit de grootstad zich aan in een klein Frans dorpje, deze week in 'We are from Belgium'.

27 december Zuid-Afrika: Filip en Conny Goetgeluk uit Sint-Martens-Latem.
Filip en Conny Goetgeluk hebben een goed draaiende fietsenzaak in Sint-Martens-Latem. Tijdens een vakantie in Zuid-Afrika worden zij verliefd op het huis waar ze logeren, en ze kopen het. Voor hun familie en hun klanten is de verrassing dan ook bijzonder groot wanneer het koppel aankondigt dat ze gaan emigreren. In 'We are from Belgium' kan je het hele avontuur volgen van bij de voorbereiding tot na de aankomst in Zuid-Afrika

'We are from Belgium', vanaf 1 november, elke donderdag om 20.40 uur op Eén.

DOSSIER: Het najaar van 2007

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo Kleurt je dag

De voormalige CIA-agent Frank Moses leidt een eenzaam en saai leven na zijn pensionering. Het enige dat hem plezier oplevert, is het periodieke telefoongesprek met Sarah, die de contactpersoon is voor zijn overheidspensioen. Sarahs leven is ook niet bepaald spannend, totdat op een dag een team huurmoordenaars opduikt dat Frank wil vermoorden. Nu zijn identiteit bekend is en het leven van de vrouw om wie hij geeft in gevaar is, roept Frank zijn oude team weer bij elkaar in een ultieme poging te overleven.

'RED', film uit 2010 met oa. Helen Mirren en Bruce Willis, om 22.00 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 16:30
  Gino's Italian Express
 • 13:30
  Ketnet Junior
  16:55
  Beavers: Friends or River Monsters?
 • 16:30
  De mooiste sprookjes van Grimm
  17:30
  De week van Karrewiet
 • 16:25
  Benidorm Bastards
  16:55
  The Voice van Vlaanderen
 • 16:40
  Ik vertrek
  17:40
  Verslaafd
 • 16:45
  Bless This Mess
  17:40
  9-1-1
 • 16:30
  Zware Jongens - Ice Road Truckers
  17:25
  Motorway Cops: Catching Britain's Speeders
 • 16:35
  De Avonturen van De Gelaarsde Kat
  17:25
  Lang leve koning Julien
 • 16:30
  Copy copy
  17:00
  Wat Nu Weer?
 • 16:15
  Huizenjagers
  19:20
  Chateau Meiland
 • 16:40
  Friends
  20:35
  Tooth Fairy
 • 16:10
  NCIS
  00:20
  CSI: Miami
 • 16:25
  Picture Perfect Mysteries
  18:00
  Mystery 101
 • 16:45
  De Wereldkeuken
  17:35
  Open vuur
 • 14:45
  Herhalingslus
  11:00
  Trends Talk
 • 16:00
  De Vlaamse 40
  19:00
  Waar is dat feestje?
 • 16:36
  Luxebadkamer bouwen 1
  16:55
  Snel muren zetten
 • 05:00
  Mobiliteit - Studio Commissie
 • 16:30
  San Titar
  17:05
  Dok
 • 16:00
  Sister Boniface Mysteries
  16:55
  Death in Paradise
 • 16:25
  Below Deck
  20:55
  NCIS: New Orleans
 • 15:56
  De vele gezichten van Tineke Schouten
  17:00
  NOS Journaal (middag)
 • 16:31
  Nederland geeft thuis
  17:00
  NOS Journaal
 • 16:47
  Willem Wever
  17:13
  Flexe Gasten