'So You Think You Can Dance': exit Rubiën en Pablo

zondag 11 oktober 2009

De spanning liep hoog op, want de 18 finalisten van 'So You Think You Can Dance' moesten zondagavond voor het eerst live optreden. De jury bestaat nog steeds uit Dan karaty, Nicky Vernieuwe en Jan Kooijman. Maar zoals gewoonlijk kon ook de kijker mee beslissen. Op het einde van de show er er meteen afscheid genomen van één jongen en één meisje.

D


ansen is een kunst, maar wie kan de jury en de kijker het meest bekoren? Opnieuw moesten de kandidaten een nieuwe dans instuderen. De hiphoppers moeten nu laten zien dat ze ook kunnen ballroomdansen. En sommige moderne dansers kregen een broadway opdracht. Het werd voor enkelen alles of niets.

Els, Angelo, Evelien, Bruno, Marleen, Kris, Noi, Lorenzo, Oona, Louis, Rubien, Michael, Saartje, Pablo, Shiobian, Samuel, Suzanne en Virgil vormden de top 18 van de dansers. Ine kon door persoonlijke omstandigheden niet meedoen aan de wedstrijd en gaf haar plaats door aan Marleen.  Zoveel mensen en zoveel spanning, want uiteindelijk kan er maar één winnaar overblijven. Die krijgt 20.000 euro cash, een dansopleiding naar keuze in Amerika en een rol in de musical 'Hairspray'.

Het eerste duo dat het podium mocht betreden waren Els en Angelo. Els kwam in het begin erg verlegen en onzeker over. Maar dat heeft ze helemaal goedgemaakt tijdens de voorbije weken. Ze ontpopte zich tot een zelfzekere danseres. De Antiliaanse Angelo stak er tijdens de audities hoog bovenuit. Hij werd genoemd als 'een danser waarover de jury geen twijfel heeft'. Tijdens de liveshow kreeg Angelo het onverwachte nieuws dat zijn moeder mee in de zaal zat. Zij liet Curaçao voor wat het was om haar zoon live te zien dansen. Samen kregen ze de opdracht om de 'Cha Cha' in te studeren. De commentaar die de jury nadien gaf was over de hele lijn positief.

Het tweede duo dat een plaats op het podium kreeg werden Noi en Bruno. Noi is met haar 30 jaar de oudste van de groep. En Bruno is met zijn 18 jaar de jongste. Zij kregen de opdracht om 'Disco' te brengen. Wanneer hun acte de présence erop zat vond de jury het geweldig maar ze moesten meer van zichzelf laten zien. En vooral, meer fun hebben.

Danseres Marleen en danser Virgil werden het derde duo dat zichzelf mocht bewijzen. Al sinds de eerste audities vielen ze beiden op bij de jury. En samen moesten ze de 'Weense Wals' onder de knie krijgen.  De jury vond Marleens' prestatie beter dan die van Virgil. Maar zijn teddybeer-gehalte maakte veel goed. Van 'hiphop' naar 'ballroom' is dan ook makkelijker gezegd dan gedaan.

Het volgende duo was weer een Vlaams-Nederlandse combinatie. Moderne danseres Suzanne oefende samen met hiphopper Samuel de stijl 'HipHop fast' in. Dit deden ze op 'Sexy back' van Justin Timberlake. Voor Suzanne was dit een volledig nieuwe ervaring.  Jurylid Nicky vond het een knallende choreo. Maar Jan en Dan zochten meer pit.

Het vijfde koppel bestond uit moderne danseres Evelien en Louis. Zij hielden elkaar gezelschap tijdens hun 'Moderne Dans' op 'No One' van Alicia Keys.  Hun choreografe haalde het onderste uit de kan tijdens de repetities. Maar hun harde werk werd beloond. Enkel Evelien miste wat emotie volgens Nicky. Dan wist het tegendeel te vertellen. Hij vond de dans wél geslaagd. Net zoals Jan Kooijman die ook vol lof sprak.

Hiphopster Rubien en klassieke danser Michael vormden het zesde duo. Ze pikten een erg theatrale dansstijl uit de hoed namelijk 'Broadway'. Dit deden ze op het nummer 'Mr. Jones'. Dan en Jan waren helaas niet overtuigd van hun choreografie. Rubiens' techniek was niet wat het moest zijn. Michael had zich dan weer te weinig laten zien.

Het zevende paar werd gevormd door Saartje en Latin danser Pablo. Hij haalde de live shows vorig jaar nét niet, maar deze keer was het hem wel gelukt.  Hun opdracht werd de stijl 'jazzdance' op het nummer 'release me', een dans met heel wat lifts.  Pablo's gebrek aan techniek werd door Kooijman opgemerkt.

Het voorlaatste duo dat zich in de strijd gooide waren de Nederlandse hiphopster Shiobian en politieagent én dansleraar Kris. Op zijn bootcamp in LA kreeg hij de beste kritiek. Zij kregen de stijl 'HipHop Lyrical' voorgeschoteld. En de bijhorende choreografie werd door het koppel heel snel opgepakt. Ze brachten een verhaal van twee mensen die elkaar leren kennen op een bankje.  Dit deden ze op het nummer 'Miss Independent' van Neyo.  Dan was heel enthousiast. Hij noemde het zelfs 'met afstand de beste dans van de avond'. Ook Nicky en Jan waren verbaasd van deze gewéldige prestatie!

Het laatste koppel dat hun dans kwam brengen waren Oona en Lorenzo. Oona zette door ondanks haar pijnlijke blessure. Net zoals haar danspartner Lorenzo die ook geblesseerd was geraakt tijdens de audities. Deze doorzetters trokken 'Moderne Dans' uit de hoed. Een dans waarbij ze hun lichaam in alle richtingen moeten kunnen buigen. En dat is met een blessure niet altijd even aangenaam. Dit werd bevestigd wanneer Lorenzo erg hard op zijn knie terecht kwam. Door zijn val moest hij halverwege de dans stoppen. Ondanks deze grote tegevaller kregen ze wél hele goede commentaren van alle juryleden. Lorenzo kreeg zelfs te horen dat hij één van de beste en meest veelzijdige dansers was.

But the show must go on..
De drie koppels met de laagste score moesten nadien alles geven met hun 'Dance For Your Life', me hun eigen choreografie en hun eigen muziek.

Saartje en Pablo, Shiobian en Kris en Marleen en Virgil waren de eerste 3 duo's die hun stemmen te horen kregen.
Shiobian en Kris werden als eerste gerustgesteld. Na hun positieve jurycommentaren blijken ook de kijkers die mening te delen. Net zoals zij mochten ook Marleen en Virgil mee door naar de volgende show. Maar het eerste koppel dat een solo moest gaan dansen werd ook bekend gemaakt. Dit waren Saartje en Pablo.

Oona en Lorenzo, Evelien en Louis en Noi en Bruno waren de volgende duo's die het verdict te horen kregen.
Van de juryleden mochten Oona en Lorenzo niet naar huis. Ook kijkend Vlaanderen en Nederland delen die mening. Net zoals ook Evelien en Louis door mochten gaan. Noi en Bruno moesten plaatsnemen in de finale van de 'Dance For Your Life'.

Suzanne en Samuel, Rubien en Michael en Els en Angelo maakten de volgende intrede op het podium.
Els en Angelo haalden als eerste opgelucht adem. Zij mochten door net zoals Suzanne en Samuel.
Rubien en Michael kregen de 'Dance For Your Life' voor hun rekening.

Zes dansers moeten de jury in 30 seconden laten zien wat ze waard zijn met hun eigen 'Dance For Your Life'.
De eerste die haar ultieme dans opvoerde was Saartje. Zij werd opgevolgd door Pablo. Daarna volgden eerst Noi en dan haar partner Bruno. En, last but not least, volgde ook Rubiën en daarna Michael.

Welke vrouw en welke man zullen we volgende week niet meer op het scherm zien verschijnen? Saartje kreeg als eerste het goede nieuws te horen. Haar 'Dance For Your Life' was geslaagd. Die overwinning deelde ze samen met Noi. Danseres Rubien moest helaas vertrekken. Pablo, Bruno en Michael wachtten vol ongeduld op hun uitslag. Bruno hoorde als eerste de verlossende woorden die Dan uitsprak: 'You are safe'.Michael volgde Bruno's pad naar de volgende ronde. Maar voor Pablo liep het minder goed af. Hij zit vanaf volgende week, samen met Rubien, mee in het publiek.

Eén vraag blijft: zal de geblesseerde Lorenzo er volgende week weer bij zijn?


TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo Kleurt je dag

Londen, jaren 70. Estella, een jonge oplichtster die ervan droomt om modeontwerpster te worden, belandt na tal van tegenslagen op straat, samen met de bevriende boeven Horace en Jasper. Op een dag trekt het modebewustzijn van Estella de aandacht van de narcistische barones Von Hellman, een steenrijke modelegende die ontwerpt voor de 'rich and famous'. Maar hun relatie leidt tot een reeks gebeurtenissen die de gemene kant in Estella naar boven brengen.

'Cruella', film uit 2021 met oa. Emma Stone, om 20.30 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 21:00
  Homo universalis
  08:50
  Journaallus
 • 20:40
  Face to Face
  07:30
  Ketnet Junior
 • 20:00
  Koningin Elisabethwedstrijd Viool
  06:00
  Tik Tak
 • 20:30
  Cruella
  13:55
  Sing Again
 • 20:25
  Knives Out
  03:15
  Geen uitzending
 • 20:35
  The Bank Job
  12:55
  Geen uitzending
 • 21:05
  Police Interceptors
  08:45
  Geen uitzending
 • 21:40
  The X-Files
  04:40
  Baywatch
 • 21:25
  Bompa
  02:15
  Geen uitzending
 • 21:15
  Het Perfecte Plaatje
  04:50
  Geen uitzending
 • 21:15
  NCIS
  02:05
  Geen uitzending
 • 20:20
  Signs
  02:00
  Two and a Half Men
 • 21:25
  The Real Housewives of Beverly Hills
  13:50
  MasterChef UK
 • 20:30
  A Murder to Remember
  13:35
  Cold Case Files
 • 17:00
  Herhalingslus
  11:00
  Trends Talk
 • 21:48
  De kunstenaar
  05:55
  Sixties To Six
 • 21:50
  Tot op het Bot: Het Varken
  02:35
  Sarah's Sweet Table
 • 20:55
  MIDMID
  02:10
  Premier League
 • 21:30
  Stath Lets Flats
  02:00
  Midsomer Murders
 • 21:22
  Even tot hier
  13:12
  NOS Studio Sport Live
 • 21:30
  Nieuwsuur
  13:33
  Fryslân Dok
 • 21:09
  Safe Home
  14:00
  De Eindmusical