Onderzoek wijst uit: pasta wint van Hollandse Pot. Janny van der Heijden onderzoekt 'De Smaak van Nederland' op 24Kitchen

zondag 7 februari 2021

Om 18.00 uur zit Nederland te genieten van een bordje stamppot (mét juskuiltje) of een traditioneel AVG-tje. Althans, dat is het traditionele beeld van de Nederlandse eetcultuur. Is de Hollandse Pot nog altijd onverminderd populair of kiezen we vaker voor een snelle pasta?

Koken we zelf, gaan we voor pakjes en zakjes of winnen de verspakketten het in de keuken? 24Kitchen heeft een groot onderzoek uitgevoerd om erachter te komen wat de smaak van Nederland is.


Culinair alleskunner Janny van der Heijden gaat met deze resultaten op pad in het nieuwe programma 'De Smaak van Nederland'. Ze gaat onder andere met sterrenchef Joris Bijdendijk (RIJKS) op zoek naar onze eeuwenoude eetcultuur en maakt met rapper Donnie een nieuwe cafetariasnack.

'De Smaak van Nederland'
In het nieuwe 24Kitchen-programma 'De Smaak van Nederland' reist Janny van der Heijden door Nederland om erachter te komen wat de Nederlander écht lekker vindt en wat onze eetcultuur is. In zes afleveringen met elk een eigen thema, heeft Janny bijzondere ontmoetingen, proeft ze traditionele en gerechten uit buitenlandse keukens én ontdekt ze 'De Smaak van Nederland'.

Onderzoeksresultaten
Voor het programma 'De Smaak van Nederland' is er een groot onderzoek uitgevoerd onder 2500 Nederlanders, verdeeld over alle provincies, in alle leeftijden en achtergronden. Dit zijn de meest opvallende resultaten.

De aardappel moet het afleggen tegen pasta. In de top 10 van gerechten die het vaakst worden gemaakt en het liefst worden gegeten, zijn nummer 1, 2 en 3 pastagerechten. Pas op nummer 4 volgt de Hollandse Pot.

We kiezen massaal voor Italiaans. 70% van de Nederlanders zet minimaal 1 keer per week een gerecht uit de Italiaanse keuken op tafel.

In Friesland houden ze nog vast aan de oer-Hollandse eetgewoontes. Daar verschijnt het vaakst een traditioneel Hollands gerecht op tafel. In Flevoland het minst vaak. Limburgers staan vooral bekend om hun liefde voor de snackbar. Zij zijn daar van alle Nederlanders het vaakst te vinden.

De helft van Nederland heeft een favoriet streekgerecht. En 30% van de Nederlanders eet hun favoriete streekgerecht/product elke week en/of maakt het zelf. Denk hierbij aan het Brabantse worstenbroodje, de Groninger eierbal, Twentse bakleverworst, Zeeuwse bolus en Limburgs zuurvlees.  

De helft van de Nederlanders eet nog steeds stipt om 18.00 uur. 70% van de Nederlanders eet aan tafel.

Jongeren eten vaker gerechten uit buitenlandse keukens, gebruiken vaker pakjes/zakjes of verspakketten en eten vaker vegetarisch. Ook bestellen jongeren vaker eten én eten ze vaker buiten de deur. Als je hen vraagt wat typisch Nederlands eten is, noemen ze met kaas, stroopwafels, drop en kroketten.

Ouderen eten vaker Hollandse pot en koken vaker met verse en biologische ingrediënten. Stamppotten en haring bestempelen zij als typisch Nederlands eten.

Meer onderzoeksresultaten zijn te vinden bij de afleveringen.

1. Hollandse Pot – maandag 22 februari 22.00 uur
Hoe vaak eten we eigenlijk nog Hollandse pot? Bestaat deze nog wel en wat zijn dan de favoriete gerechten? Uit ons onderzoek blijkt dat 8 op de 10 Nederlanders minimaal 1 keer per week een traditioneel Hollands gerecht eet. 6 op de 10 personen met een niet-westerse migratieachtergrond eet 1 keer per week of vaker een traditioneel Hollands gerecht.  
In de eerste aflevering gaat Janny op bezoek bij o.a. aardappelboeren Jur en Jan Parlevliet en naar het Rijksmuseum met Joris Bijdendijk om te kijken wat de middeleeuwse schilderijen ons vertellen over de Hollandse Pot.

'De Smaak van Nederland' met Janny van der Heijden is vanaf 22 februari, elke maandag om 22.00 uur te zien op 24Kitchen.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Met Vier in Bed' (VTM)

In de B&B van Cathy en Gregory kan je helemaal tot rust komen. De groep trekt naar de zee om garnaaltjes te vangen. De duo’s genieten ‘s avonds van een heerlijk diner in het huiskamerrestaurant van de B&B. Een van de gasten lust echter geen vis. Hoe zal dat de score van Per Sea beïnvloeden?

'Met Vier in Bed', om 20.30 uur bij VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 00:50
    De zevende dag
    08:00
    De Raad van Soekie
  • 20:00
    Terzake
    06:00
    Radio 2 op VRT Canvas: sta op met Radio 2
  • 11:50
    Samson en Marie
    08:00
    Annabet zapt terug
  • 16:50
    Verschoten & zoon
    00:30
    Crossing Jordan
  • 00:25
    Call the Bailiffs: Time To Pay Up
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 00:50
    Geen uitzending
    06:00
    Qmusic
  • 00:25
    Geen uitzending
    00:15
    Caught on Dashcam
  • 00:55
    Geen uitzending
    06:00
    Wordt aangekondigd
  • 00:45
    Walker, Texas Ranger
    06:00
    Wordt aangekondigd
  • 11:45
    Achter de schermen
    00:40
    Stukken van mensen
  • 12:10
    NCIS
    07:30
    NCIS: Los Angeles
  • 04:55
    Geen uitzending
    01:10
    The Blacklist
  • 18:50
    The Block Australia
    00:10
    Love Island
  • 00:55
    Geen uitzending
    00:05
    Elementary
  • 23:46
    Z-Mediation
    08:00
    Wijzer Wonen
  • 01:47
    Roger
    06:00
    Wordt aangekondigd
  • 22:25
    De Garde van Gert
    00:05
    Vlaamse Klassiekers
  • 05:25
    Cheaters
    07:05
    Rosemary and Thyme
  • 01:30
    Below Deck Sailing Yacht
    00:25
    Lie to Me
  • 01:05
    NOS Journaal
    00:55
    EenVandaag
  • 01:20
    Nieuwsuur
    23:55
    Kruispunt
  • 01:25
    NOS Studio Sport
    00:00
    Van Roosmalen op Reportage