NPO corona-update: BVN houdt Nederlanders in het buitenland op de hoogte

dinsdag 31 maart 2020

De behoefte aan informatie over de Nederlandse situatie rond de coronacrisis is ook bij Nederlanders in het buitenland groot. Het aantal kijkers naar BVN (Beste van Vlaanderen en Nederland) is de afgelopen weken flink toegenomen.

Het BVN-team heeft alle zeilen bijgezet bij om de kijkers in het buitenland te informeren over wat er zich afspeelt in Nederland en België.


BVN biedt dagelijks wereldwijd via satelliet en online een belangrijke selectie van programma’s van de Nederlandse en Vlaamse publieke omroep. Het BVN-team merkt dat kijkers nu veel behoefte hebben aan binding met hun thuisland en dat zij willen weten hoe de situatie bij hun familie en vrienden is. 'Ik ben bijzonder trots dat we dit tijdens deze crisis met een klein maar betrokken team dagelijks weten te realiseren', zegt BVN-netmanager René van Baaren. 'Net als naar de andere NPO-zenders, kijken nu ook naar BVN veel meer mensen dan gebruikelijk.'

BVN volgt de aangepaste programmering van de NPO zoveel mogelijk. Zo worden de (extra) NOS Journaals en nieuwsprogramma’s als 'EenVandaag' (AVROTROS), 'Nieuwsuur' (NOS/NTR) en de talkshow 'Op1' (WNL/MAX/EO/BNNVARA) via BVN uitgezonden. De doelgroep van BVN bestaat uit bijna 2 miljoen mensen; ruim 1 miljoen Nederlanders en zo’n 600.000 Belgen die in het buitenland wonen. Reizigers die in het buitenland zijn gestrand, komen daar nog bovenop.

De BVN-programma’s zijn via satelliet, BVN.tv en de BVN-app te volgen. Kijkcijfers via satelliet zijn niet beschikbaar doordat BVN free to air uitzendt, maar Van Baaren zag het gebruik van de livestream de afgelopen weken met zeker 32% stijgen. Vooral de toespraken van de minister-president en koning Willem-Alexander werden massaal gevolgd.

NPO Start
In Nederland zijn de programma’s van de NPO uiteraard ook online bekijken, en wel via NPO Start. Sinds begin deze week is het aanbod van Heimwee TV (sinds maandag overdag te zien op NPO 2) toegevoegd aan het aanbod van dit voor iedereen beschikbare on demand-kanaal. In samenwerking met het instituut Beeld en Geluid is een keur aan programma’s uit het rijke archief van de publieke omroep on demand te zien. Denk aan programma’s als 'Zeg ‘ns Aaa', 'Koefnoen', 'Villa Felderhof', 'Rembo & Rembo', 'Floris' en 'Denkend aan Showroom'. Op NPO Start online en via de NPO-app is het complete aanbod te bekijken.

Nieuwe programma’s
De coronacrisis leidt bij de NPO ook tot de introductie van veel nieuwe programma’s, die bovendien goed ontvangen worden door de kijkers en luisteraars. Op tv zijn al 'Zapplive Extra' (KRO-NCRV), 'Frontberichten' (BNNVARA) en 'Nietalleen.nl' (EO) gelanceerd. Daar komen er deze week nog een paar bij. In 'Floortje Blijft Hier' (BNNVARA) onderzoekt Floortje Dessing de zelfredzaamheid van Nederlanders tijdens de coronacrisis. Vanaf donderdag 2 april om 21.30 uur op NPO 1. Maandag begon Omroep MAX al met het dagelijkse 'Ouderenjournaal'.

Coronaspreekuur NPO Radio 1
Luisteraars van NPO Radio 1 blijven massaal vragen stellen tijdens het coronaspreekuur dat van maandag tot en met donderdag te horen is in het programma 'Stax&Toine' (AVROTROS). Elke dag komen er zo’n 500 vragen binnen bij de redactie. De antwoorden op veel gestelde vragen komen vaker aan bod tijdens de uitzendingen.

Ook biedt NPO Radio 1 twee podcasts die in het teken staan van corona.

'De Dag: Coronapodcast' gaat dagelijks in op de achtergronden van deze pandemie. 'Virus Verhalen' (NTR) staat drie keer per week stil bij persoonlijke verhalen van hoe mensen omgaan met de coronacrisis.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VRT Canvas logo

In Birmingham belt Pablo Hoad 's morgens vroeg het noodnummer 999 om te zeggen dat hij zijn huisgenote heeft vermoord. Hij beweert dat het slachtoffer, de 27-jarige Shannon Stanley, hem met een mes bedreigde tijdens een ruzie en dat hij haar uit zelfverdediging doodde. Politie en forensische agenten moeten onderzoeken of het slachtoffer daadwerkelijk in koelen bloede is vermoord. Forensisch wetenschapper Andrew Palmer voert bloedanalyses uit om de volgorde van de gebeurtenissen tijdens het gevecht in kaart te brengen.

'Forensics: The Real CSI', om 22.00 uur op VRT Canvas.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 15:50
    Flikken Maastricht
    13:40
    Sporza: Ronde van Frankrijk 2025
  • 23:05
    Un beau matin
    13:00
    Sporza: Ronde van Frankrijk 2025
  • 16:05
    Molang
    11:30
    Mironins
  • 01:00
    Geen uitzending
    13:40
    Familie
  • 01:40
    Gladiators
    13:35
    Familie Gillis: massa is kassa
  • 01:50
    Geen uitzending
    14:20
    Buffy the Vampire Slayer
  • 00:55
    Geen uitzending
    14:25
    All New Traffic Cops
  • 12:15
    Sturm der Liebe
    14:00
    Wordt aangekondigd
  • 21:15
    Team Spirit: De serie
    06:00
    Wordt aangekondigd
  • 05:00
    Geen uitzending
    13:40
    Friends
  • 04:56
    Geen uitzending
    13:40
    Neighbours: A New Chapter
  • 04:55
    Geen uitzending
    13:55
    Border Security: Canada's Front Line
  • 01:55
    Geen uitzending
    13:55
    De Zomerkeuken
  • 05:00
    Geen uitzending
    13:25
    Killer at the Crime Scene
  • 23:41
    CEO van mijn leven
    10:00
    Herhalingslus
  • 04:06
    Leven als vakman
    08:00
    Een Uur Sorry Music
  • 20:00
    De Sterrenkaart
    13:40
    De wereld op je bord
  • 05:30
    Black Ops
    07:30
    Midsomer Murders
  • 01:55
    First Dates Australia
    13:55
    Station 19
  • 01:50
    NOS Journaal
    13:20
    NOS Tour de France 2025
  • 11:43
    Nu te Zien!
    14:00
    NOS Journaal
  • 08:05
    Beestenbrigade bingo
    14:00
    Wordt aangekondigd