Nederlandse gezinnen geconfronteerd met heftige leefgewoonten in 'Cultuurshock'

zondag 13 oktober 2019
Foto: SBS6 - © Talpa Network 2019

Het drinken van rendierenbloed, wonen op een begraafplaats of slapen tussen de kakkerlakken; doodnormale zaken in verre culturen maar voor een doorsnee Nederlander een heftige ervaring.

In het nieuwe SBS6-programma 'Cultuurshock' worden Nederlandse gezinnen uitgedaagd om een week te wonen, werken en leven bij de meest extreme culturen ter wereld. De gezinnen hebben nog nooit iets anders gezien dan een Turkse all-inclusive of de camping in Spanje en krijgen nu de shock van hun leven. Elke week gaat een ander gezin op reis naar een totaal andere cultuur ergens ter wereld. Daar trekken ze in bij een lokale familie met de bedoeling zich volledig aan te passen. En dat is even schrikken, als blijkt dat ze plotseling een nomadenbestaan leiden in het ijskoude Siberië of toetreden tot een strenggelovige woongemeenschap in Bolivia.


Hoe snel weten de Nederlanders zich aan te passen aan het leven van hun gastgezin? En wat leren ze van dit heftige avontuur?

De Brabantse familie Wijtmans reist af naar de Nenetsen: een nomadenvolk dat een keihard en geïsoleerd bestaan leidt op de ijskoude Russische poolvlakte. Na een uitputtende reis van maar liefst drie dagen slaat niet alleen de schrik, maar ook de snerpende kou de Brabanders om het hart.

Op deze bizarre plek waar sanitaire voorzieningen en alle andere vormen van luxe ontbreken, stappen de Brabanders in de schoenen van een lokaal gezin. Een zware beproeving voor de familie Wijtmans uit Eindhoven, die de vakantie normaal gesproken doorbrengt in een camper op een zonnige bestemming.

Ook de familie Damveld uit het Gelderse Apeldoorn beleeft een bizarre reis. Zij kunnen bijna niet geloven dat ze gaan wonen, werken én slapen op de grootste levende begraafplaats ter wereld. Op deze plek waar 10.000 Filipino’s hun intrek hebben genomen in graftombes geldt maar één spreekwoord: de één z’n dood is de ander z’n brood. Voor de Damveldjes is deze dodencamping een eye-opener: een bizarre plek waar leven en dood hand in hand gaan…

Andere reizen zijn die naar een herdersvolk in Mongolië, de strenggelovige Mennonieten in Bolivia, de Indianen van de Braziliaanse jungle en een zogenaamd 'wildpark' in Zambia, waar het gevaar altijd op de loer ligt.

'Cultuurshock' wordt geproduceerd door Talpa Producties.

'Cultuurshock' wekelijks vanaf maandag 14 oktober om 21.30 uur bij SBS6

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Een Frisse Start met vtwonen' (foto: Vitaya - © DPG Media 2019)

Nick en Stig zijn al elf jaar samen en klaar voor een volgend hoofdstuk in hun leven. Het koppel heeft jarenlang in het buitenland gewoond en heeft nu besloten om zich te settelen in België. Sieg helpt mee met de verhuis naar hun nieuwbouw, terwijl Ozanne en Guillemine er een warme thuis van maken.

'Een Frisse Start met vtwonen', om 20.40 uur op Vitaya.

Dossiers